Къща за гости „Тинтява и Невена“ 2* с.Боженци

0
Dntur.com

За хотела

 
Звезди:
 
Настаняване: ,
 

Местоположение: „Тинтява“ и „Невена“ са битови къщи за гости в архитектурно-историческия резерват Боженци, на 15 км от гр. Габрово и на 201 км от гр. София. Местността е известна с богатото си историческо наследство и непокътната природа. Легенда разказва, че селото е основано от болярката Божана. Тя избягала от Велико Търново при превземането му и [...]

Оценка

Цена
 
 
 
 
 


Комфорт
 
 
 
 
 


Обслужване
 
 
 
 
 


Обща оценка
 
 
 
 
 

5/ 5

 Dntur.com
Подробно

Местоположение:

„Тинтява“ и „Невена“ са битови къщи за гости в архитектурно-историческия резерват Боженци, на 15 км от гр. Габрово и на 201 км от гр. София. Местността е известна с богатото си историческо наследство и непокътната природа. Легенда разказва, че селото е основано от болярката Божана. Тя избягала от Велико Търново при превземането му и се заселила на това красиво място, което носи нейното име.

Стаи:

Къщите могат да се наемат частично или изцяло, а при желание от Ваша страна може да се включи и изхранване. Тинтява и Невена са изключително походящи за провеждането на семейни празници или малки фирмени събирания и тим билдинги. Капацитетът на двете къщи е 10 души. „Невена“ разполага с една двойна стая и едно ателие, а „Тинтява“ – с две двойни стаи и едно ателие.
Къща „Тинтява“ има уникален архитектурен облик и разполага с две комфортно обзаведени стаи и едно ателие със собствен кухненски бокс. На първия етаж се намира просторна механа с камина. Тя е обзаведена в типичен български стил и разполага с всичко необходимо за едно истинско празненство. В нея гостите ще имат възможност да опитат екологично чисти продукти и да се насладят на традиционни български гозби.
Къща „Невена“ е запазила изцяло боженските традиции и разполага с една стая, обзаведена в битов стил, и едно ателие. Стаите имат собствен санитарен възел и са оборудвани с телевизор и Интернет. Механата е разположена на първия етаж и има собствена камина, пред която можете да изпиете чаша вино с приятели.
„Тинтява“ и „Невена“ са със запазен автентичен вид. Покрити с каменни плочи и изпълнени с уют и топлина, къщите са запазили духа на поколения българи, живели в Боженци векове наред. Ще бъдете впечатлени и от прекрасния двор на двете къщи. В прохладните летни вечери на верандата под навеса ще прекарате незабравими моменти с Вашите приятели и близки. С разцъфването на цветята през пролетта градината се превръща в истинска живописна картина.

Развлечения:

Само на 15 км от Боженци се намира град Габрово. Градът открай време се слави с пестеливостта и остроумието на своите жители. Това е и причината тук да се намира единственият в света “Дом на хумора и сатирата”. В близост до Габрово е и местността “Узана”, в която е локализиран географският център на България.
Габрово е известен и с уникалния си квартал-възстановка на българския бит, култура и занаятчийство “Етър”. В архитектурно-етнографския комплекс ще откриете единствената в България сбирка на възрожденска техника, задвижвана от вода. Тя съдържа десет обекта и е една от богатите и добре организирани технически сбирки сред европейските музеи на открито. Водното колело се е превърнало в емблема на Етъра.
От Боженци тръгва маркирана туристическа пътека, по която за около два часа може да се стигне до Трявна. Градът се слави с традициите си в дърворезбата и иконописа. Той е родно място на личности като Петко и Пенчо Славейкови, Ангел Кънчев и др. Гордостта на Трявна са къщите – музеи. Колкото и невероятно да звучи, в китното градче може да се разгледа и “Музей на азиатското и африканско изкуство”. Всеки посетител може да си почине сред красивата зеленина в градинката пред музея, докато слуша успокояващото ромолене на фонтанчето в нея.
В този регион можете да посетите и Дряновския манастир. Това кътче на България запленява с богатото разнообразие на отвесни скални венци, пещери, уникални релефни форми, растителен и животински свят. Приказната манастирска клисура има древна история, a съвременният манастир е една от десетте най-почитани светини на Българската православна църква, национален исторически паметник и предпочитан туристически обект.
Пещерата “Бачо Киро” се намира в района на Дряновския манастир, в живописните каньони на р. Андъка и р. Дряновска. Тя е археологически обект от национално значение. Тук са намерени останки от първобитни хора, живели в пещерата.
От центъра на село Боженци можете да поемете по екопътеки за селата Кумани и Скорците, местността “Марина Дупка”, както и екопътеката до град Трявна. Насладете се на красивата природа в околността, подишайте чист въздух и се отдайте на истинско здравословно пътешествие.

 


ВпечатленияКакво мислите?


Сподели

(задължително)