30.07 – 01.08.2021 г. Маршрут: Русе – София – Гоце Делчев – Банско – вр. Вихрен – с. Добърско – Русе

0
Dntur.com

За екскурзията

 
 
 

Програма – По пътя на Стоте Национални Обекта Екскурзия: Изкачване на връх Вихрен – София – Гоце Делчев – с. Добърско Автобусна програма с тръгване от Русе 3 дни / 2 нощувки 30.07 – 01.08.2021 г. Маршрут: Русе – София – Гоце Делчев – Банско – вр. Вихрен – с. Добърско – Русе   Опознайте [...]

Оценка

Изхранване
 
 
 
 
 


Лукс
 
 
 
 
 


Цена
 
 
 
 
 


Обща оценка
 
 
 
 
 

5/ 5

 Dntur.com
Подробно

Програма – По пътя на Стоте Национални Обекта

Екскурзия: Изкачване на връх Вихрен –

София – Гоце Делчев – с. Добърско

Автобусна програма с тръгване от Русе

3 дни / 2 нощувки

30.07 – 01.08.2021 г.

Маршрут: Русе – София – Гоце Делчев – Банско – вр. Вихрен –

с. Добърско – Русе

 

Опознайте България с нашите тематични екскурзии „По пътя на Стоте Национални обекта“. Докоснете се до многовековната богата история на България и до нейната неповторима природа. Обектите включват най-забележителните природни феномени в страната, исторически местности, архитектурни резервати, храмове и манастири, най-високите планински върхове, даващи цялостна картина на богатото културно-историческо и природно наследство по българските земи от дълбока древност до наши дни. Посещението и запознаването с обектите се удостоверява с поставянето на специален печат на съответния обект на определеното за това място в туристическите книжки. За всички, които имат желанието да събират печати, а нямат книжка ние от Лиямар Травел Ви подаряваме по една, ако се запишете на екскурзиите ни. Поредната ни тридневна екс-я обхваща Югозападна България и 11 броя обекта и 7 печата от Стоте национални.

 

Програма:

Първи ден: Отпътуване с автобус в 06:00 ч. от жп гара Русе за София (преход 309 км) и пристигане около 10:30 ч. на обект номер 59 (Карта на стоте национални обекта) Храм-Паметник „Александър Невски“.

Най-величественият и монументален символ на град София. Най-големият действащ православен храм в България и втори по големина на Балканския полуостров. Построен е в памет на руските воини, загинали за освобождението на България през Руско-турската война (1877-1878 г.). Посветен е на руския герой и светец Ал. Невски, патрон на императора и покровител на руското войнство. Частица от чудотворните мощи на светеца, дарени през 1998 г. от Руската православна църква, са изложени за поклонение пред централния олтар. Храмът е строен в неовизантийски стил между 1904 и 1912 г. по проект на руския архитект проф. Ал. Померанцев.

Отправяме се пеша ( преход 400 м) и посещение на обект с номер 65 (Карта на стоте национални обекта) Национален Природонаучен Музей.

Най-старият музей в България и първият и най-богат природонаучен музей на Балканския полуостров. Притежава над 1 000 000 екземпляра животни, растения и минерали. Експозициите на музея заемат 4 етажа с 15 зали. Експонатите са поставени в среда, близка до естествената им, и са прекрасно съхранени. Колекциите са събирани повече от 100 години и включват над 460 вида бозайници, над 1990 вида птици, стотици хиляди екземпляри насекоми и безгръбначни. Колекцията от влечуги и земноводни е една от богатите в Европа. В музея се съхраняват около една четвърт от минералните видове в света. Особено богата е колекцията от пещерна фауна от България и други страни, в която много от видовете не са представени в нито един друг музей в света.

Входни такси:

възрастни: 4.00 лв.

деца до 6 г.: 1.00 лв.

ученици и студенти: 2.00 лв.

пенсионери: 2.00 лв.

Беседи: беседа 20.00 лв.

Свободно време за почивка и обяд.

Отпътуване (205 км) в 13:00 ч. и към 16:00 ч. пристигане на обект номер 59б (Карта на стоте национални обекта) град Гоце Делчев – „Общински Исторически Музей“.

 

Общинският исторически музей е отворен за посетители през 1979г. Музеят е единствения център за проучване, съхранение и социализация на уникалното културно – историческо и архитектурно наследство на града и общината.

Музеят е създаден със съдействието на дарители – родолюбци. Представените експозиции представят движимите автентични материални свидетелства за човешко присъствие и дейност , които имат научна и културна стойност , притежават обществена значимост и са свързани с митичния и романтичен Гоцеделчевски район.

Къщата, в която е уредена експозицията, е построена през 1877 година от български майстори в стил “барок”. Дърворезбите на таваните и вратите на първия етаж в представителните 4 стаи са изработени от местни майстори – резбари, последователи на Дебърската школа. Къщата е принадлежала на богатия търговец на тютюни Прокопис Прокопиос от гр. Неврокоп (дн. Гоце Делчев).

Ежегодно в музея се представят изложби с археологически находки, свързани с културата на тракийците, славяните и прабългарите, открити в долината на древната река Нестос (дн. Места).
В отдел”Археология” се съхраняват 1500 музейни единици.
В залите на музея се представят изложби и образователни програми за ученици и възрастни, свързани с важни годишнини и чествания за исторически личности и събития от местната и национална история.

Вход за деца, учащи се и лица над 65 години – 1.00 лв.

Вход за лица над 18 години до 65 години вкл., и чужденци – 2.00 лв.

Беседа на български език – 5.00 лв. Такса снимки – 5.00 лв.

Отпътуване (50 км) в 17:00 ч. и пристигане в 17:50 ч. в Банско. Настаняване в хотел. Свободно време за почивка и вечеря.

 

Втори ден: Закуска. Свободно време за разходка в Банско или по желание изкачване на връх Вихрен при предварителна заявка и допълнително заплащане. Ранно тръгване към 07:00 ч. за обект номер 2 (Карта на стоте национални обекта) Връх Вихрен.

 

Връх Вихрен е висок 2914 м. На 1950 м. има метеорологична станция. Средните годишни валежи са 1150 мм, а снежната покривка достига до 3 м. Вихрен със своите 2914 метра е първенецът на Пирин. Траките наричали планината Орбелос/белоснежна/, а славяните отнача¬ло я назовавали Юденица /Самодивската/, а по-късно Перин, защото били убедени, че най-високият й връх е обитаван от самия бог Перун.  Но според тълкуването на академик Владимир Георгиев името идва от тракийската дума „перинтос”, което означава „скала”, или от хетската „перунаш”. До 1942 година Вихрен се е наричал Елтепе /връх на бурите/.Той е част от създадения в 1962 година едноименен национален парк, който в 1975 година получава името „Пирин”. С площ от над 40,000 хектара паркът опазва уникалните ендемични, застрашени и редки растения, както и разнообразието от животински видове, които го обитават. През 1983 година е включен в списъка на световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО.

 

Маршрутът до връх Вихрен тръгва от хижа Вихрен, следвайки червената маркировка. Постепенно наклонът се увеличава и криволичи между храсти и морени, а настилката става все по-камениста. Половин час по-късно сме на разклона край реката, който разделя маршрута на две – Царският път е наляво и местността Казаните надясно. Допълваме манерките с вода и хващаме лявата пътека, право нагоре.

 

Половин час по-късно можем да спрем задъхани на обширната поляна, на която излизаме, както и да обиколим наоколо в търсене на красива гледка към Банско и околностите. Върхът ни се вижда доста близо, но на практика не е точно така и ни остава малко повече преход от това, което сме изминали. Продължаваме да следваме маркировката, която се изкачва към седловина Кабата, която свързва връх Вихрен с Хвойнати връх. Малко преди да я достигнем пътеката я подсича и излиза на южната ѝ част. Оттам се разкрива страхотна панорама на изток, както и към Влахините езера в подножието. До тук са общо над 2 часа.

 

Можем да направим кратка почивка, защото оттук започва същинското изкачване на върха. Подготвяме се за изморително вървене по мраморните камънаци, където наклонът достига 45 градуса. Големият наплив от туристи и спецификата на земната настилка са причина теренът да е ронлив, което го прави хлъзгав, ако не внимаваме. В крайна сметка 40 минути по-късно поемаме дълбоко въздух на най-високата точка от маршрута. Няма нужда да описвам какво е удоволствието и какви гледки се разкриват оттам, тъй като се подразбира. Оставям да го изпитате с този трак. Оттук имаме много опции за продължение на прехода, но ние ще слезем обратно по същия път, тъй като по маршрута през Казаните има опасни участъци.

Връщане с автобус до Банско. Свободно време за почивка и вечеря.

 

Трети ден: Закуска. Ще посетим около 09:00 ч. обект номер 1а (Карта на стоте национални обекта) Банско – “Църква Св.Троица”.

 

Храмовият комплекс “Света Троица” е една от най-големите исторически и културни забележителности на град Банско. Църквата, която като архитектурен тип представлява трикорабна псевдо базилика и е една от най-големите в страната, е строена през 1835 г. от местни строители – Григор Доюв, Лазар Глушков по инициативата и с материалната подкрепа на влиятелния търговец Лазар Герман (Голев). Иконостасът и рисунките по колоните и свода в нея са дело на Велян Огнев – представител на Дебърската художествена школа, а иконите са изписани от прочутите майстори на Банската иконописна школа Димитър и Симеон Молерови. Църквата е образец на великолепен синтез между архитектурни обеми и пространства, дърворезба, фрескова живопис и икони. Нейният величествен силует прекрасно хармонира с изградената в непосредствена близост тридесет метрова часовникова кула-камбанария. Църквата е дълга 44 м, широка 22 м и е висока 9,5 м.

 

Отправяме се пеша към обект 1 (Карта на стоте национални обекта) Банско – „Къща – Музей “Неофит Рилски”.

Къщата е архитектурно-строителен и исторически паметник на културата с национално значение. Това е родната къща на Неофит Рилски /Бенината/. В нея той живее до 1811 г. Тя е типичен образец на банската архитектура от края на XVII и началото на XIX в. Патриархът на новобългарското образование и просвета Неофит Рилски /роден 1793/ учи иконопис при Тома Вишанов – Молера – основоположник на Банската художествена школа. Рисува в Рилския манастир, където по-късно става и монах. Целият му живот е отдаден на науката и просветата. Автор е на първата българска граматика /1835 г./. Oт 1981 г. къщата функционира като музей. Състои се от две части – автентично запазената къща на бележития възрожденец с етнографска експозиция и документална експозиция, излагаща най-ценното от богатото наследство на Неофит Рилски – главно писма, снимки и книжовен материал. Във фонда се съхраняват над 400 документални и веществени материали.

 

Входни такси:

Учащи – 1 лв.

Неучащи – 3 лв.

Беседи: 5.00 лв.

 

Който има желание може да посети и останалите 3 обекта индивидуално под номер 1, тъй като се намират на близко пешеходно разстояние: Музей “Велянова Къща”, Иконна Изложба и Музей “Никола Вапцаров”.

 

Потегляме (преход 20 км) в 11:00 ч. към обект номер 3 (Карта на стоте национални обекта) с. Добърско – “Църква”Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”".

 

Един от добре запазените паметници на културата в Добърско е старата църква “Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат” – 1614 г. Според една жизнена и днес легенда село Добърско било заселено от част от ослепените войници на цар Самуил след битката при село Ключ през 1014 година, дошли да дирят облекчение на своите болки от местно лековито изворче. Но истинската причина, поради която всеки българин трябва да посети това селце, което е само на 17 километра северно от общинския център – гр. Разлог, е необикновената черква със скромни размери, но с неоценима духовна стойност. Построена и изрисувана през 1614 година, тя е дълга осем и половина метра, широка почти седем и висока едва пет, с двускатен покрив, съобразно тогавашното османско законодателство. Но майсторите дръзко издълбали два кръста на нейната фасада. Както и свастика в един от каменните блокове. Този символ на слънцето и благоденствието е с древен ирански произход и според учените е дошъл тук с първите войнишки семейства – верните до смърт на българската държава прабългари, заселени на границата с Византия.

И нещо особено любопитно: в два стенописа, особено в сцената “Преображение Господне”, Исус Христос отлита към небето с нещо, което по форма наподобява съвременна космическа ракета. Спед писанията на швейцареца Ерих фон Деникен мнозина привърженици у нас на хипотезата за посещения на извънземни жители са склонни да ги приемат за чиста истина, като дори различават в тази фреска струите на реактивните двигатели. Но подобни изображения на „ракети” в кавички има и в още няколко български църкви от тази епоха.

 

Отпътуване през Велинград към 14:30 (преход 470 км.) около 20:30 пристигане в гр. Русе.

 

 

ТУРОПЕРАТОРЪТ СИ ЗАПАЗВА ПРАВОТО ДА ПРАВИ ПРОМЕНИ ПО ПРОГРАМАТА.

ВСИЧКИ ВХОДНИ ТАКСИ СА ИНФОРМАТИВНИ И НЕ СЕ ГАРАНТИРА,

ЧЕ ЩЕ СЕ ЗАПАЗЯТ СЪЩИТЕ В ДЕНЯ НА ПОСЕЩЕНИЕ. НА ОБЕКТИТЕ,

КЪДЕТО ИМА ОТСТЪПКИ ЗА ГРУПИ ЩЕ СЕ СЪБИРАТ

ПО-НИСКИ СУМИ ОТ ОБЯВЕНИТЕ РЕДОВНИ.

 

Цена: 169 лв. на човек в двойна стая при  минимум 40 души; 199 лв. на човек при минимум 30 души; 219 лв. на човек при минимум 17 д.;

С ТРЪГВАНЕ ОТ БЯЛА И ПЛЕВЕН: 5 ЛВ. ОТСТЪПКА

Цената включва:

 • Транспорт с автобус
 • 2 нощувки със закуски в хотел 3* в Банско
 • Беседите по обектите
 • Планинска застраховка
 • Екскурзоводско обслужване по време на пътуването

Цената не включва:

 • Обед и вечеря
 • входните такси и беседите в туристическите обекти;
 • Доплащане за лицензиран планински водач при целодневен преход до връх Вихрен: 13 лв. на човек
 • доплащане за мед. застраховка за лица между 66 и 70 г. – 2 лв., между 71 и 75 г. – 4 лв. и между 76 – 80 г. – 8 лв.; над 80 г. – 10 лв.

 

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА В ПРЕХОДИТЕ С ЛИЯМАР ТРАВЕЛ

 

ОБУВКИ

Обувката трябва да е предназначена специално за планински преходи. Височината трябва да покрива глезена. Трябва да има защита от вода (мембрана). Подметката трябва да има дълбоки грайфери и да има добро сцепление с терена.

 

ЕКИПИРОВКА ЗА ДЪЖД

Яке и панталон с водоустойчива мембрана или дъждобран от тип „перелина“. При първия вариант ще ви трябва и дъждобран за раницата. При втория вариант ще ви трябват гети, защото стичащата се по дъждобрана вода ще мокри панталона и ще влиза в обувките. Имайте предвид, че дъждобранът може да създаде проблем при силен вятър на планинско било или изкачване през скалист терен.

 

ДРЕХИ

За топлата част на годината препоръчваме бързосъхнещ панталон, бързосъхнеща тениска и поларено горнище. Независимо от сезона – подходящи ръкавици и шапка. През по-студените периоди и зимата добавете по-топъл панталон (има варианти за зимни преходи) и термо бельо (горнище и долнище). При наличие на повече сняг непременно носете гети. При екстремни зимни условия е препоръчително да имате „маска“за лице и скиорски очила.

 

РАНИЦА

За еднодневни екскурзии обикновено е достатъчна раница с обем 28-35 литра. За преходи от два и повече дни обичайно се ползват раници с обем от 40 до 60, а понякога и над 60 литра. Обърнете внимание, дали в този маршрут ще ползвате някаква допълнителна екипировка, която също трябва да поберете във или да закрепите на раницата. При бивакуване това са спален, чувал, шалте и ако е нужно – палатка, а при някои маршрути с ползване на алпийски осигуровки, може да се наложи да носите в раницата каска, седалка, въже.

 

БИВАЧНА ЕКИПИРОВКА

В този маршрут няма бивакуване.

 

ОСВЕТЛЕНИЕ

Много планинари поставят под съмнение нуждата от осветление, като част от екипировката. Винаги при преход сред природата, независимо от неговата дължина и трудност трябва да имате осветление! Без светлина човек е напълно безпомощен, а при извънредни обстоятелства денят може да свърши без да сте слезли до “цивилизацията”! Не оставяйте това на късмета! Препоръчваме да си носите фенерче за всеки случай.

 

ШИШЕ ЗА ВОДА

Съобразете общият обем на шишетата за вода с дължината на прехода, възможността за наливане на питейна вода по маршрута и Вашите индивидуални потребности от течности при активно движение. Обърнете внимание на материалът от който е направено шишето и повърхността контактуваща с водата. Някои туристи съхраняват водата за прехода в използвани шишета от безалкохолни напитки и др.под. Някои от материалите, откоито са направени тези шишета са за еднократна употреба и при многократно използване могат да бъдат вредни за здравето и не би трябвало да се употребяват. Различните материали се отбелязват с щампован знак – цифра в триъгълник със заоблени ъгли, поставен обикновено на дъното на шишето. Потърсете информация за това, дали този материал е подходящ за съхранение на вода при многократна употреба. Препоръчваме като най-подходящи бутилките направени от неръждаема стомана. Те са леки, здрави и при извънредни ситуации в тях дори може да се вари вода, чай, супа и т.н.

 

ЗАЩИТА ОТ УЛТРАВИОЛЕТОВА РАДИАЦИЯ

В планините, особено над горския пояс има по-високо от обичайното в градовете ниво на облъчване с ултравиолетова радиация. В популярните сайтове за метеорологични прогнози това ниво се отбелязва като “УВ-индекс”. Непременно вземете мерки в тази насока! При по-висок такъв индекс, покрийте всички части на тялото си. Ползвайте блуза с дълъг ръкав, дълги панталони, шапка с широка периферия или такава с “перелина” (прикачащо се парче плат, покриващо врата). УВ-лъчението може да увредите очите Ви. Използвайте очила с висока степен на защита. Обичайно от вътрешната страна на рамките на очилата има означение за категорията на защита. За висока планина през лятото е препоръчителна “категория 3″ (“cat.3″), а през зимата “категория 4″ (“cat.4″). За останалите непокрити части от кожата препоръчваме слънцезащитен крем с висок фактор (за безлесния пояс – фактор 50). Консултирайте се в съответните специализирани магазини за подходящ крем.

 

ЩЕКИ

Щеките прехвърлят около 30% от натоварването на краката към ръцете. Така улесняват значително стръмни изкачвания и слизания, особено с тежка раница, пазят ставите от претоварване, което е от голямо значение, ако искаме да ходим дълги години активно по планините! Препоръчваме модели с “шок-абсорбери” – пружини (амортисьори), които предпазват китките от многобройните леки, но твърди удари на щеките със земята.

 

Условия на плащане: 50% при резервция, останалата част 20 дни преди отпътуване

Условия на резервация: За резервация са ни необходими трите имена изписани на латиница и кирилица, ЕГН, рождена дата на детето (ако има дете), лична карта номер и валидност, телефон за връзка. След получаване на данните, изпращаме договора за организирано туристическо пътуване и издаваме фактура за плащане на аванса.

 

ВАЖНО:

 1. Минимален брой туристи: 17 души. При неосъществен минимален брой туристи туроператорът е длъжен да уведоми 7 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет.
 2. Пътуването се осъществява според актуалните медицински изисквания и обстановка в държавата
 3. Пътуването е подходящо за лица с ограничена подвижност, ако не изкачват връх Вихрен!
 4. Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата.
 5. Туроператор  е със сключена застраховка “Отговорност на туроператора” N: 00088159/13062010010553/26.05.2020 г. За период 01.06.2020 г – 31.05.2021 г. Издадена от Софийски Корпоративен Център, ЗК“Лев Инс“АД, бул. Цар Борис III 136 В с лимит на отговорност: 25 000 лв. , телефон: 02/ 404 9492; 0800 15 333

 

Туроператор, удостоверение за регистрация РК-01-8031


ВпечатленияКакво мислите?


Сподели

(задължително)