29.10 – 31.10.2021 г. Маршрут: Русе – София – Стобски пирамиди – Рилски манастир –Благоевград – Самуилова крепост – Рупите – Хераклея Синтика – Мелник – Роженски манастир – Сандански – Русе

0
Dntur.com

За екскурзията

 
 
 

Програма – По пътя на Стоте Национални Обекта Екскурзия: Югозападна България Рилски Манастир – Рупите – Стопски пирамиди – Мелник – Сандански – Роженски манастир Автобусна програма с тръгване от Русе 3 дни / 2 нощувки 29.10 – 31.10.2021 г. Маршрут: Русе – София – Стобски пирамиди – Рилски манастир –Благоевград – Самуилова крепост – [...]

Оценка

Изхранване
 
 
 
 
 


Лукс
 
 
 
 
 


Цена
 
 
 
 
 


Обща оценка
 
 
 
 
 

5/ 5

 Dntur.com
Подробно

Програма – По пътя на Стоте Национални Обекта

Екскурзия: Югозападна България Рилски Манастир – Рупите – Стопски пирамиди – Мелник – Сандански – Роженски манастир

Автобусна програма с тръгване от Русе

3 дни / 2 нощувки

29.10 – 31.10.2021 г.

Маршрут: Русе – София – Стобски пирамиди – Рилски манастир –Благоевград – Самуилова крепост – Рупите – Хераклея Синтика – Мелник – Роженски манастир – Сандански – Русе

 

Опознайте България с нашите тематични екскурзии „По пътя на Стоте Национални обекта“. Докоснете се до многовековната богата история на България и до нейната неповторима природа. Обектите включват най-забележителните природни феномени в страната, исторически местности, архитектурни резервати, храмове и манастири, най-високите планински върхове, даващи цялостна картина на богатото културно-историческо и природно наследство по българските земи от дълбока древност до наши дни. Посещението и запознаването с обектите се удостоверява с поставянето на специален печат на съответния обект на определеното за това място в туристическите книжки. За всички, които имат желанието да събират печати, а нямат книжка ние от Лиямар Травел Ви подаряваме по една, ако се запишете на екскурзиите ни. Поредната ни тридневна екс-я обхваща Югозападна България и 13 броя обекта и 11 печата от Стоте национални.

 

Програма:

Първи ден: Отпътуване с автобус в 06:00 ч. от жп гара Русе за София (преход 310 км) и пристигане около 10:30 ч. на обект номер 61а (Карта на стоте национални обекта) Национален Дворец На Културата.

Най-мащабният мултифункционален комплекс в Югоизточна Европа и един от съвременните символи на София. Построен е върху площ от 18 300 кв. м и има обем 576 800 куб. метра. Състои се от 8 етажа и 3 подземни нива, включващи 13 зали и 55 конферентни помещения с капацитет от 100 до 4000 места. Притежава огромна изложбена площ – над 15 000 кв. м. На 11 нива са разположени 15 000 кв. м фоайета и зали, върху които могат да се застроят 6000 кв. м нестандартни изложбени площи. Разполага с отлично техническо оборудване и се използва за мероприятия и прояви от най-различен характер: конгреси, конференции, концерти, кинопрожекции, изложби и изложения. Открит е през 1981 г. в чест на 1300-годишнината от основаването на българската държава. Идеята за създаването на НДК е лансирана от Людмила Живкова, министър на културата на България (1975-1981 г.). В НДК са съсредоточени културният живот на столицата, конгресно-конферентната дейност, делови и политически събития.

Отправяме се пеша около 11:30 ч. ( преход 750 м) и посещение на обект с номер 61 (Карта на стоте национални обекта) Национален Музей „Земята И Хората“

Един от големите минераложки музеи в света. В него е представено минералното царство на Земята в различни негови аспекти. На площ от 4000 кв. м са разположени изложбени зали, фондови помещения, видеозала, зала за конференции и прожекции, геоложки кабинет. Притежава над 20 хил. експоната, организирани в няколко експозиции. В експозицията „Гигантски кристали” могат да се видят кристали, съизмерими с човешки ръст. Гигантски кристали се срещат в природата изключително рядко, а галерии с цели колекции от тях има само на няколко места в света. Другите експозиции са „Скъпоценни камъни”, „Минерали на Земята”, „Минерали на България”, „Минерални ресурси на Земята”, „Минерални ресурси на България”. Има и експозиция, посветена на промишлените минерали и суровинните находища в България.

Входни такси: Обикновени билети – 4.00 лв.

Билети с намаление /учащи и пенсионери/ – 2.00 лв.

Семеен билет – 6.00 лв.

Геоложки кът за деца и възрастни – 1.00 лв.

Беседи в Националния музей “Земята и хората”

Обща екскурзоводска беседа – 10.00 лв.

Свободно време за почивка и обяд.

Отпътуване (98 км) в 14:00 ч. и пристигане в 15:30 ч. на обект номер 28а (Карта на стоте национални обекта) с. Стоб „Стобски Пирамиди“.Ще  минем през туристическия център, за да ни бият печата и да вземем с нас екскурзовода, който ще изнесе беседа на пирамидите.

Стобските земни пирамиди са едни от най-популярните сред туристите природни обекти в България. Намират се недалеч от с. Стоб, в югозападния дял на Рила планина (Капатишкия). Обявени са за природна забележителност със заповед No.378 от 05.02.1964 заедно с площ от 7.4 ха.

Дебелината на пирамидите е 30-40 м, средната им височина е 6-10 м, а на места достигат до 12 м. Някои от пирамидите са остри и игловидни, други са пирамидални или конусовидни и завършват с „каменна” шапка, достигаща размери 120/80 см, наподобявайки огромни гъби. Основите им са широки и често са слети помежду си.

Най-много пирамиди има по южния склон. Те са обагрени от светложълто до тъмнокафяво и червено. Живописните им композиции носят различни имена – Кулите, Чуките, Самодивски комини, Зъберите, Братята, Сватовете и др.

По северния склон на рида пирамидите са по-малко на брой, но са обособени в една група.

Най-красиви са при залез слънце или на лунна светлина. Стобските пирамиди не са толкова известни като Мелнишките, но ги превъзхождат по живописност и разнообразие на формите.

Пирамидите в село Стоб могат да бъдат наблюдавани от горе на долу, от изградената екопътека и от долу на горе от поддържан коларски път, криволичещ в подножието покрай живописна рекичка.

От върха на пирамидите се открива прекрасен изглед към цялото Рилско корито, реката, подстъпите към Рилския манастир и снежните планински върхове.

Входна такса:

Възрастни – 2 лв.

Ученици, студенти, пенсионери – 1 лв.

Цената на беседите влиза във входната такса.

 

Отпътуване (28 км) в 16:30 ч. и пристигане в 17:00 ч. на обект номер 28 (Карта на стоте национални обекта) „Музей Рилски Манастир В Рилска Света Обител“.

За Рилската света обител е невъзможно да се разкаже, защото не достигат думите, с които да се опише това чудо на вярата и архитектурата. Създаден през 30-те години на X век на мястото на стара постница, манастирът многократно е разрушаван и възстановяван. Негов създател е отшелникът монах Йоан Рилски, роден около 876 година в село Скрино, сгушено в гънките на Осоговската планина. След смъртта му в 946 година, този първи и най-велик български светец бил канонизиран в Средец /София/. След безброй митарства мощите му, оцелели по чудо, през 1469 година отново били върнати в обновения Рилски манастир, Юздето и до днес са предмет на поклонение. Преподобният Иван Рилски е обявен за изключителен небесен покровител на българския народ и е почитан благоговейно от всички българи.

През XIV век феодалът Стефан Хрельо Драговол превръща манастира в добре укрепен ансамбъл, който отвън прилича на крепост, а вътре изненадва с мекотата на архитектурните форми: арки, колонади, покрити дървени стълби и резбовани чардаци. В средата на вътрешния двор доминира Хрельовата кула, към която в по-нови времена е добавена и камбанария.

Входни такси: Църковно-исторически музей: Възрастни – 8.00  лв. Учащи – 1.00 лв. Семейство (двама възрастни и деца) – 3.00 лв.

Хрельова кула, Етнографски музей и възрожденски гостни стаи, Манастирско стопанство:

Възрастни – 5 лв.

Учащи – 1 лв.

Семейство (двама възрастни и деца) – 3 лв.

 

Беседи:

български език – 8 лв.

 

Отпътуване (40 км) около 18:00 ч. и пристигане в Благоевград около 18:50 ч. Настаняване в хотел 3*. Свободно време за разходка и вечеря. Нощувка.

 

Втори ден: Закуска и посещение в 09:30 ч. на 2 обекта с номер 27 (Карта на стоте национални обекта) Благоевград – Регионален Исторически Музей и Възрожденски Комплекс „Вароша”

 

Регионален исторически музей – Благоевград, разположен кокетно в уютния квартал Вароша. Построена през 1978 година, по проект на архитект Иван Битраков, това е една от малкото сгради в България, строени специално за музей / всички останали са просто пригодени за тази цел/. На своите четири нива музеят показва културното и историческо наследство на цяла Югозападна България в изключително богата и многообразна експозиция по зали : Праистория и Античност, Средновековие, Църковно-просветни борби и революционно движение, Етнография, Изкуство, Скаптопара-Горна Джумая-Благоевград-градът и неговите жители. В Регионален исторически музей – Благоевград е представена богата колекция от надгробни паметници от римската епоха. По долината на река Струма те се обособяват в една много характерна група, която в голяма степен се отличава от паметниците в останалата част на България, както по формата на своите размери и форма, така и по изображенията в релефното поле.

Уникален експонат в благоевградския музея е така наречената Купа на Херакъл, това е глинена купа, на която са изобразени 5 от 12-те подвизи на митичния герой Херкулес. Купата е намерена в античен некропол край село Рупите, датира от края на IV-ти – началото на III век пр. Хр. Някои от изобразените подвизи са залавянето на керинейската кошута, борба с великана Герион и други.

Цени за вход билети в експозициите на РИМ – Благоевград:

вход за деца до 7-годишна възраст                                                           – безплатно

вход за ученици, студенти  и пенсионери                                                – 1.00 лв.

вход за възрастни                                                                                           – 2.00 лв.

хора с увреждания                                                                                           – безплатно

групови посещения /над 10 души/ на възрастни                                      – 1.00 лв.

Беседа на бълг. Език – 10 лв.

 

Старият квартал на Благоевград – “Вароша”, е строен през XVII – XVIII век край река Бистрица. Тогава “Вароша” е била единствената българска махала на Горна Джумая (старото име на Благоевград). Ходейки по калдъръмените улички сред белите къщи, ще се пренесете в епохата на Българското възраждане, когато във “Вароша” са живяли будни българи и са се развивали различни занаяти. В квартала в момента са школите към Центъра по изкуствата и ателиетата на благоевградските художници. Можете да разгледате родната къща на Георги Измирлиев – Македончето – български революционер и апостол на I революционен окръг по време на Априлското въстание. Наблизо е и Регионален исторически музей – Благоевград, който също е част от 100-те национални туристически обекта. Тук се намира и невероятно красивата църква “Въведение Богородично”. Построена през 1844 година, в момента тя е паметник на културата с национално значение. Красива е и богато украсената с рисунки Мощанска къща. Като архитектурен облик, “Вароша” не се е различавал от другите квартали с това име в различни български градове по време на Възраждането. Къщите са били предимно едноетажни, като в началото те са били обърнати към дворовете си. Чак в края на XIX век започват да се изграждат сгради на самата улица.

 

Отпътуване (97 км) в 11:30 ч. и по път ще обядваме в Първомай. Пристигане в 14:00 ч. на обект номер 5а (Карта на стоте национални обекта) „Национален Парк-Музей „Самуилова Крепост“.

 

Самуиловата крепост се намира на десния бряг на река Струмешница, в полите на Беласица. На това място през 1014 г. се е разиграла една от най-големите трагедии в историята на българската държава.

При битка в околностите на крепостта византийският император Василий ІІ, наречен Българоубиец, разгромил българската войска, предвождана от цар Самуил и я пленил почти изцяло. Цар Самуил и неговото обкръжение едва успели да се спасят. Съобразно християнската доктрина, пленени християни трябва да бъдат освобождавани след края на войната. Византийският император потъпкал това военно правило и ослепил пленената 14-хилядна българска войска, като оставил на всеки сто души по един водач.

Самуиловата крепост при село Ключ е място не само на една голяма трагедия, но и свидетелство за жестокост, непозната дотогава в историята, нечувано военно престъпление. Няма и не може да има друго определение за ослепяването на 14,000 обезоръжени и беззащитни пленници. Което е по-скоро повод за срам, нежели за гордост за Василий Втори, който напълно заслужава „титлата” не Българо- ,а Човекоубиец.

Цени на входни билети: Входни билети за индивидуални посетители – 2.00 лв. За учащи и пенсионери – 1.00 лв.

 

Отпътуване (23 км) в 15:00 ч. и пристигане в 15:30 ч. на обект номер 5 (Карта на стоте национални обекта) Местност “Рупите” – Храм Паметник “Света Петка Българска”.

 

Местността Рупите, Петричко отдавна е придобила широка известност като мястото, в което се е зареждала с енергия и е приемала посетители най-популярната българска пророчица Вангелия Гущерова, наричана от народа – “Леля Ванга”.

 

През 1992 г. пророчицата построява черквата “Св. Петка Българска”, превърнала се веднага в място за поклонение за хиляди нуждаещи се хора. Иконите на иконостаса са рисувани от известния художник проф. Светлин Русев, като образите на светците са прекалено реалистични и не се одобряват от Св. Синод.Повечето от обикновените хора, обаче, ги харесват, за което свидетелства и нескончаемият поток от посетители. В близост може да се види и къщичката на леля Ванга. Цялата местност е облагородена и представлява едно прекрасно кътче на десния бряг на р. Струма, което има реални предпоставки в бъдеще да прерасне в манастир. Непосредствено до комплекса извира топла минерална вода с температура 78 0С и дебит 35 л/сек. Част от водата е каптирана и по тръбопровод е отведена до гр. Петрич. Останалата част образува гьолове, в които могат да се видят търсещи избавление от различни болести хора.

 

Отпътуване (2,5 км) в 16:30 ч. и пристигане в 16:35 ч. на обект номер 5б (Карта на стоте национални обекта) Античен Град “Хераклея Синтика”.

 

Градът е разположен на южния склон на хълма Кожух, остатък от единствения угаснал вулкан на Балканите. Над 1000 години Хераклея Синтика е най- важният град по средното течение на Струма. Омир е първият, който споменава синтите и тяхната връзка с Хефест, бога на металургията. По времето на Филип II (359-336 г.пр.Хр.) Хераклея Синтика се превръща в една от македонските царски резиденции. Първите военни походи на Александър Велики (336-323 г.пр.Хр.) започват от града в м. Рупите. През 168 г.пр.Хр. Хераклея Синтика е завладяна от римляните и като римско селище съществува до времето на император Юстиниан Велики (527-565 г.). От 2007 г. започват археологически разкопки на Хераклея Синтика, под ръководството на доцент Людмил Вагалински. Учените са разкрили част от търговска улица в покрайнините на града, като разкопките и консервацията продължават всяка година. Вече посетителите могат да видят каменна улица с канализация, няколко работилници и магазини, един от които e за театрални маски. До момента в Хераклея Синтика не са правени никакви възстановки, а само е укрепено и консервирано.

Цени на входни билети: Входни билети за индивидуални посетители – 2.00 лв. За учащи и пенсионери – 1.00 лв.

Беседа на български език – 10.00 лв.

 

                   Отпътуване (23 км) в 17:30 ч. и пристигане в 18:00 ч. в най-малкия град в България – Мелник. Свободно време за разходка и вечеря.

 

Трети ден: Закуска. Ще посетим обект номер 4 в 09:30 ч. (Карта на стоте национални обекта) Мелник – “Кордопулова Къща “.  

 

Кордопуловата къща е построена през ХІХ век от заможен търговец. Тя е една от най-монументалните възрожденски къщи в страната. Това е най – голямата възрожденска къща в България и на Балканите. Построена е на три нива. В нея е уредена експозиция на мелнишка изба, издълбана във вид на тунел в скалата, с експонирани в нея огромни бъчви за съхраняване на мелнишко вино. Показана е нейната вътрешна архитектура с украси от стенописи, резби и стъклописи. Къщата е принадлежала на известна мелнишка фамилия Кордопулови, които са търгували с вино из цяла Европа, като най – често виното е пътувало за Венеция и Париж.

Входни такси: 3,5 лв. на възрастен

Беседа: 5 лв.

 

Отпътуване (8 км) в 10:30 ч. и пристигане в 10:50 ч. на обект номер 4а (Карта на стоте национални обекта) Светороженски Манастир “Рождество Богородично”.

 

Роженският манастир е най-голямата обител в пиринския край и един от няколкото средновековни български манастири, запазени сравнително непокътнати и до днес. Манастирът е построен през ХІІІ в.Разположен е на около 5 км. от гр. Мелник в ниските части на Пирин. Той предлага изключителна гледка до върховете на Пирин и Беласица, както и до популярните мелнишки мелове – разположени около града пирамидални хълмове, образувани от ерозия на глинена почва.Сегашната манастирска сграда е от ХІХ в. Сама по себе си църквата е забележителен паметник на културата. Върху стенописите най-старият надпис е от 1597 г. Тя има интересен дърворезбен иконостас, стенописи и стъклопис в източната си част. В манастирската сграда е уредена експозиция. Манастирът притежава чудотворна икона на Богородица, съхранявана в кивот в параклиса “Св. св. Козма и Дамян”. Тя е копие на прочутата чудотворна икона, охранявала портите на Ивирон. Сведения сочат, че игуменът на Ивирон е заръчал на зограф Яков да направи такава икона, която да бъде дар на Роженския манастир. Уникална е с това, че включва миниатюри на сцени с изображения на нейните чудеса и е една от малкото икони направени от светено желязо. Годината написана на иконата е 1790 г.

 

След 1912 г. възниква спор между България и Гърция за собствеността на манастира. През 1921 г. той е окончателно решен в Хага в полза на България. Реставрация на манастира е правена през 1981 г.

 

Отпътуване (28 км) в 12:00 ч. и пристигане в 12:40 ч. на два обекта под номер 46, които ще посетим, но преди това ще направим пауза за обед (Карта на стоте национални обекта) Сандански – Епископска Базилика (Откр. 1989 Г.) и Археологически Музей (Основан 1936г.).

 

Обект „Епископска базилика” е открит през 1989 г. От Владимир Петков при спасителни археологически разкопки. Освен базиликата се открити още Баптистерий (кръщелна), вътрешен двор (атриум) и сгради, свързани със църковния живот и ритуал през епохата на ранното християнство V – VІ век. В центъра на комплекса се намира класическа трикорабна базилика, впечатляваща със своята монументалност, вътрешна архитектура и разкошни подови мозайки и стенописи. Базиликата е еднопсидна, с апсида вписана в правоъгълник, ориентирана в посока изток-запад. Сградата е градена от обли речни камъни с пояси от 3 до 5 реда тухли, представляващи късноримския начин на градеж, наречен „опус микстум”, т.е. смесен строеж. Наосът (централното помещение на храма) е съставен от главен и два странични кораба, разделени по между си с колони, изпълнени в римо – коринтски стил.

 

Археологически музей гр. Сандански е създаден през 1936г. Музеят е специализиран по тематичен обхват и общински по териториален обхват на дейност и включва: Археологически музей Сандански и филиал: Музей за историята на гр. Мелник.

 

Днес музеят разполага с 400м² експозиционна площ, разположена на два етажа в три изложбени зали.  На вторият етаж  са разположени две зали представящи експонати от праисторията и античността. Първият етаж е разположен над основите на раннохристиянска базилика от V в. – базиликата на епископ Йоан.

 

В музея се намира уникална колекция от римска надгробна мраморна пластика (І-ІІІ в.) – най-голямата в България и характерна само за този регион. Събирана е в продължение на 80 г. от всички селища на общината. Истински шедьоври на античното изкуство са плочите на Юлий Максимум, на Асклепий, дарствената плоча на Флавиана Филократия  и др. Колекцията се допълва от различни посветителни оброчни плочки – на Артемида, Афродита, Зевс, Тюхе, местното божество Теос Селенос и др. и статуи-реплики на известни копия на Афродита и Тюхе – гордост за всеки музей.  Притежава колекция от мозайки от раннохристиянския период (ІV-VІ в.).

 

Отпътуване към 15:00 ч. (преход 478 км.) около 20:50 ч. пристигане в гр. Русе.

 

 

ТУРОПЕРАТОРЪТ СИ ЗАПАЗВА ПРАВОТО ДА ПРАВИ ПРОМЕНИ ПО ПРОГРАМАТА.

ВСИЧКИ ВХОДНИ ТАКСИ СА ИНФОРМАТИВНИ И НЕ СЕ ГАРАНТИРА,

ЧЕ ЩЕ СЕ ЗАПАЗЯТ СЪЩИТЕ В ДЕНЯ НА ПОСЕЩЕНИЕ. НА ОБЕКТИТЕ,

КЪДЕТО ИМА ОТСТЪПКИ ЗА ГРУПИ ЩЕ СЕ СЪБИРАТ

ПО-НИСКИ СУМИ ОТ ОБЯВЕНИТЕ РЕДОВНИ.

Цена: 189 лв. на човек в двойна стая при минимум 40 души; 229 лв. при  минимум 30 души; 259 лв. на човек при минимум 17 души;

С тръгване от БЯЛА и ПЛЕВЕН: Отстъпка от 5 лв.

Цената включва:

  • Транспорт с автобус
  • 1 нощувка със закуска в хотел 3* в Благоевград
  • 1 нощувка със закуска в хотел 3*Мелник
  • Беседите по обектите
  • Планинска застраховка
  • Екскурзоводско обслужване по време на пътуването

 

 

Цената не включва:

  • Обед и вечеря
  • входните такси и беседите в туристическите обекти;
  • доплащане за мед. застраховка за лица между 66 и 70 г. – 2 лв., между 71 и 75 г. – 4 лв. и между 76 – 80 г. – 8 лв.; над 80 г. – 10 лв.

 

ВАЖНО:

1. Минимален брой туристи: 17 души. При неосъществен минимален брой туристи туроператорът е длъжен да уведоми 7 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет.

2. Пътуването се осъществява според актуалните медицински изисквания и обстановка в държавата

3. Пътуването е подходящо за лица с ограничена подвижност, ако не изкачват връх Вихрен!

4. Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата.

5. Туроператора „Лиямар Травел“е със сключена застраховка “Отговорност на туроператора” N: 00088159/13062010010553/26.05.2020 г. За период 01.06.2020 г – 31.05.2021 г. Издадена от Софийски Корпоративен Център, ЗК“Лев Инс“АД, бул. Цар Борис III 136 В с лимит на отговорност: 25 000 лв. , телефон: 02/ 404 9492; 0800 15 333

 

Туроператор, удостоверение за регистрация РК-01-8031 (издаден на 04.06.2019 г.),


ВпечатленияКакво мислите?


Сподели

(задължително)