21.08 – 22.08.2021 г. Маршрут: Русе – Перущица – п. Дяволското гърло – Триград – Буйновско ждрело – Ягодинска пещера – Орлово око – Русе

0
Dntur.com

За екскурзията

 
 
 

Програма – По пътя на Стоте Национални Обекта Екскурзия: Югозападна България – Дяволско гърло, Ягодинса пещера, Триград. Автобусна програма с тръгване от Русе 2 дни / 1 нощувка 21.08 – 22.08.2021 г. Маршрут: Русе – Перущица – п. Дяволското гърло – Триград – Буйновско ждрело – Ягодинска пещера – Орлово око – Русе     [...]

Оценка

Изхранване
 
 
 
 
 


Лукс
 
 
 
 
 


Цена
 
 
 
 
 


Обща оценка
 
 
 
 
 

5/ 5

 Dntur.com
Подробно

Програма – По пътя на Стоте Национални Обекта

Екскурзия: Югозападна България – Дяволско гърло,

Ягодинса пещера, Триград.

Автобусна програма с тръгване от Русе

2 дни / 1 нощувка

21.08 – 22.08.2021 г.

Маршрут: Русе – Перущица – п. Дяволското гърло – Триград – Буйновско ждрело – Ягодинска пещера – Орлово око – Русе  

 

Опознайте България с нашите тематични екскурзии „По пътя на Стоте Национални обекта“. Докоснете се до многовековната богата история на България и до нейната неповторима природа. Обектите включват най-забележителните природни феномени в страната, исторически местности, архитектурни резервати, храмове и манастири, най-високите планински върхове, даващи цялостна картина на богатото културно-историческо и природно наследство по българските земи от дълбока древност до наши дни. Посещението и запознаването с обектите се удостоверява с поставянето на специален печат на съответния обект на определеното за това място в туристическите книжки. За всички, които имат желанието да събират печати, а нямат книжка ние от Лиямар Травел Ви подаряваме по една, ако се запишете на екскурзиите ни. Поредната ни двудневна екс-я обхваща Югозападна България и 3 броя обекта от Стоте национални.

 

Програма:

Първи ден: Отпътуване с автобус в 06:00 ч. от жп гара Русе за Перущица (преход 334 км) и около 11:30 ч. и пристигане на обект номер 42 (Карта на стоте национални обекта) Исторически музей – Перущица.

 

Историческият музей в град Перущица се намира в центъра на града – срещу читалището. Създаден е през 1955 г. Експозицията е открита в деня на 80-годишнината от Априлското въстание. През май 1969 година е открита новата музейна сграда, в която е уредена експозиция, обхващаща историята на селището от създаването му до днес. Музеят е сравнително малък, разположен е на един етаж, но във фондовете му се съхраняват около 7000 експоната. Музейната експозиция представя историята на Перущица и землището около града, като обхваща периодите на траките, римляни, византийци и Априлското въстание. Етнографската експозиция запознава с бита на населението: оръдия на труда, облекло, съдове, накити. Комплексът включва четири зали. Особено внимание е обърнато на периода преди Освобождението. Част от музея е църквата Свети Архангел Михаил, в която по време на Априлското въстание жителите на Перущица се крили и 7 дни се сражавали за живота и свободата си. В каменен саркофаг се съхраняват костите на загиналите. На източната стена на голяма мраморна плоча са написани имената на загиналите.

Входни такси:

Възрастни – 2.00 лв.

Учащи и пенсионери – 0.50 лв.

Беседи на български език: 4.00 лв.

 

На около километър от Перущица се намират руините на Червената църква, построена през 4-ти век. Ще посетим и нея, тъй като е една от емблемите на Перущица. Време за обяд.

 

Отпътуване в 13:30 ч. (преход 88 км.) и около 15:30 пътувайки през обект номер 88 (Карта на стоте национални обекта)Триградско Ждрело ще пристигнем пред пещерата Дяволското гърло.

 

Величественото и впечатляващо с красотата си ждрело е разположено по поречието на река Триградска, на 2 км под село Триград, по пътя към Девин. Същинската част на ждрелото се разпростира на 2-3 км по протежение на реката, като от двете страни се издигат мраморни скали, образуващи тесния пролом, наричан още Тунела. Височината на скалите на места достига до 250 м. Най-ниската част е местността Буков мост (946.5 м н.в.), а най-високата е при връх Кулата (1543 м н.в.). Природната забележителност Триградското ждрело е обявена за защитена територия през 1963 г.

Пещерата Дяволското гърло представлява един от феномените на Триградското ждрело. Изключително живописни са пейзажите, които ще ви обградят – високи отвесни скали, лъкатушещ и много тесен път, който на места е еднопосочен. Влизането става на всеки кръгъл час със екскурзовод. Още в самото начало на разходката , той разказва за историята на пещерата, дава напътствия за безопасност и най-хубавото е, че можете да снимате със светкавица. В много от пещерите това е забранено. Разказът започва с това, че пещерата е пропастна. Резултат от потъването на земните пластове вследствие на кухините, които  образува реката преминаваща през  Дяволското гърло.  Естественият вход на пещерата всъщност е нейния изход, през който ще преминете в самия край на разходката ви в подземното  царство. Ще бъдете запознати и с най-популярната легенда за пещерата, която най-вероятно знаете, но за тези, които не – ще я чуете на място.

Такси: 4 лв. за възрастни; 2 лв. за ученици и пенсионери

 

В 17ч. излизаме от пещерата и се насочваме към Триград (2,4 км), китно село, което е разположено на 1240 м надморска височина в Западните Родопи, почти до границата ни с Гърция. Намира се в община Девин, Смолянска област, и е известно с природните си забележителности и гостоприемството на местните хора. Множество археологически находки показват, че селото води началото си от дълбока древност. В околностите са открити пещерни жилища и тракийски селища. Предполага се, че името на селото произлиза от факта, че преди на това място са съществували три по-малки села.

Свободно време за разходка и вечеря. Нощувка.

 

Втори ден: Закуска в хотела. Отпътуване с автобус в 09:15 ч. от хотела (преход 19 км.) минавайки през обект номер 89 (Карта на стоте национални обекта) Буйновско Ждрело достигаме до Ягодинската пещера, която е под същия номер.

Ждрелото е разположено от двете страни на Буйновска река, приток на р. Въча. Скоро след разклона при с. Тешел скалите се стесняват над Буйновска река, формирайки величествено ждрело. Обявено е за природна забележителност през 1971 г.  Буйновското ждрело е дълго девет и половина километра и се простира от Тешел до над Ягодинската пещера. То е рожба на Буйновската река, сътворила красиви образувания – 4 арки, сред които са известните “Вълчият скок” и „Дяволският мост”, както и 34 пещери, множество ниши и скални венци. На дъното му хората с мъка са прокарали път, който се вие ту отдясно, ту отляво на реката, сякаш да даде възможност на всеки, озовал се в това скално царство, да се възхити на изумителната му прелест.

Със своите 10500 метра Ягодинска пещера е третата по дължина в България и най-дългата в Родопите. Образувана в протерозойски мрамори, тя е на три основни нива и две междинни. Третият етаж е благоустроен през 1971-1982, като туристическото трасе е 1100 метра. Великолепни и красиви образувания могат да се видят по целия туристически маршрут – сталактити, сталагмити, сталактони, хелектити, синтрови езера, леопардова кожа, дендрити, драперии и едни от най-уникалните образувания – пещерните перли. Общо 22 вида образувания от световно известни 28 вида. В пещерата има ритуална зала, в която се сключват граждански бракосъчетания.

Температурата на благоустроения участък е 6ºС – постоянна, целогодишна, влажност – 85-91%. Надморска височина на входа – 930 метра, изход – 937 метра, денивелация +7 метра (равна и хоризонтална).

Фауна и флора: От животинския свят се срещат различни видове прилепи, пещерни скакалци, паячета, троглобионти с представител комподей и други, а от флората – лишеи, мъхове, плесени и гъби.

Посещения в пещерата се извършват организирано с екскурзовод на всеки кръгъл час. Посетителите трябва да бъдат пред входа на пещерата 10 мин. преди кръглия час за беседа.

Ценоразпис:

Деца до 6 години не се таксуват

от 7 до 18 години – 4.00 лв.

Над 18 години – 8.00 лв.

Студенти – 5.00 лв. / при показване на студентски документ /

Летен период – необходим минимум посетители за едно влизане – 10 възрастни с включена беседа

 

В 11:10 ч. въпреки че не е включен в 100-те национални обекта, но тъй като се намира на път и то само на 2 км от пещерата ще посетим Орлово око с възможност за изкачване с джип до тази уникална наблюдателна площадка, наречена Орлово око, която е най-новата туристическа атракция в Родопите (преходът дотам е около 30 минути; по желание и срещу доплащане има възможност за сафари с джип). Цената на превоза в двете посоки е 60 лв. като няма значение колко души ще сте в колата. Принципно колите побират по 6 души, така че ако сте голяма група може да се възползвате само срещу 10 лв. на човек. Джиповете са специално пригодени за изкачването и са с открити задни седалки, от които може да снимате на воля! Тя е монтирана на ръба на скалите, на височина 1563м над морското равнище, недалеч от Ягодинскатапещера. От площадката се открива спиращ дъха изглед към красотите на Родопите и безкрайните хоризонти. Стоманено-бетонната конструкция над скалите издържа три тона товар. Оттук се виждат 2/3 от Буйновското ждрело, Борино, Чала, Ягодина, в далечината – планините от Гърция, а в дъното – Пирин и малък връх от Рила. Няма друго място с такава панорамна гледка.

 

Време за обяд.  Около 14:30 ч. тръгване към Русе ( преход 416 км). Пристигане в Русе около 21:00 ч. вечерта.

ТУРОПЕРАТОРЪТ СИ ЗАПАЗВА ПРАВОТО ДА ПРАВИ ПРОМЕНИ ПО ПРОГРАМАТА.

ВСИЧКИ ВХОДНИ ТАКСИ СА ИНФОРМАТИВНИ И НЕ СЕ ГАРАНТИРА,

ЧЕ ЩЕ СЕ ЗАПАЗЯТ СЪЩИТЕ В ДЕНЯ НА ПОСЕЩЕНИЕ.

НА ОБЕКТИТЕ, КЪДЕТО ИМА ОТСТЪПКИ ЗА ГРУПИ ЩЕ СЕ СЪБИРАТ

ПО-НИСКИ СУМИ ОТ ОБЯВЕНИТЕ РЕДОВНИ.

 

 

Цена: 139 лв. на човек в двойна стая при минимум 40 души; 159 лв. при  минимум 30 души; 179 лв. на човек при минимум 17 души;

ОТПЪТУВАНЕ ОТ БЯЛА И В.ТЪРНОВО: 5 ЛВ. ОТСТЪПКА

Цената включва:

  • Транспорт с автобус
  • 1 нощувка със закуска в хотел в Триград
  • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване“с покритие 2000 евро за лица до 65 г.
  • Екскурзоводско обслужване по време на пътуването

Цената не включва:

  • Храна и лични разходи
  • входните такси в туристическите обекти;
  • доплащане за мед. застраховка за лица между 66 и 70 г. – 2 лв., между 71 и 75 г. – 4 лв. и между 76 – 80 г. – 8 лв.; над 80 г. – 10 лв.
  • джип сафари до Орлово Око – 10 лв на човек

ВАЖНО:

1.            Минимален брой туристи: 17 души. При неосъществен минимален брой туристи туроператорът е длъжен да уведоми 7 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет.

2.            Пътуването се осъществява според актуалните медицински изисквания и обстановка в държавата

3.            Пътуването е подходящо за лица с ограничена подвижност, но при изключително внимание заради хлъзгавостта в пещерите.

4.            Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата.

5.            Туроператор  е със сключена застраховка “Отговорност на туроператора” N: 00088159/13062010010553/26.05.2020 г. За период 01.06.2020 г – 31.05.2021 г. Издадена от Софийски Корпоративен Център, ЗК“Лев Инс“АД, бул. Цар Борис III 136 В с лимит на отговорност: 25 000 лв. , телефон: 02/ 404 9492; 0800 15 333

Туроператор удостоверение за регистрация РК-01-8031 (издаден на 04.06.2019 г.),


ВпечатленияКакво мислите?


Сподели

(задължително)