10.09 – 12.09.2021 г. Маршрут: Русе – Козлодуй – Видин – Пещера Магурата – Белоградчик – Чипровци – Берковица – Монтана – Пещера Леденика – Околчица – Мездра – Русе

0
Dntur.com

За екскурзията

 
 
 

Програма – По пътя на Стоте Национални Обекта Екскурзия: Северозападна България – Видинска, Врачанска и Монтанска област Автобусна програма с тръгване от Русе 3 дни / 2 нощувка 10.09 – 12.09.2021 г. Маршрут: Русе – Козлодуй – Видин – Пещера Магурата – Белоградчик – Чипровци – Берковица – Монтана – Пещера Леденика – Околчица – [...]

Оценка

Изхранване
 
 
 
 
 


Лукс
 
 
 
 
 


Цена
 
 
 
 
 


Обща оценка
 
 
 
 
 

5/ 5

 Dntur.com
Подробно

Програма – По пътя на Стоте Национални Обекта

Екскурзия: Северозападна България – Видинска, Врачанска и Монтанска област

Автобусна програма с тръгване от Русе

3 дни / 2 нощувка

10.09 – 12.09.2021 г.

Маршрут: Русе – Козлодуй – Видин – Пещера Магурата – Белоградчик – Чипровци – Берковица – Монтана – Пещера Леденика – Околчица – Мездра – Русе

 

Опознайте България с нашите тематични екскурзии „По пътя на Стоте Национални обекта“. Докоснете се до многовековната богата история на България и до нейната неповторима природа. Обектите включват най-забележителните природни феномени в страната, исторически местности, архитектурни резервати, храмове и манастири, най-високите планински върхове, даващи цялостна картина на богатото културно-историческо и природно наследство по българските земи от дълбока древност до наши дни. Посещението и запознаването с обектите се удостоверява с поставянето на специален печат на съответния обект на определеното за това място в туристическите книжки. За всички, които имат желанието да събират печати, а нямат книжка ние от Лиямар Травел Ви подаряваме по една, ако се запишете на екскурзиите ни. Поредната ни тридневна екс-я обхваща Северозападна България и 12 броя обекта с 11 печата от Стоте национални.

               Програма:

Първи ден: Отпътуване с автобус в 06:00 ч. от жп гара Русе за Козлодуй (преход 250 км). Около 10:00ч. пристигане на обект номер 18 (Карта на стоте национални обекта) – Национален музей „Параход Радецки“ и Паметник на Ботев и неговата чета.  

Австрийският параход „Радецки“ е построен през 1851 г. в Будапеща. На 29 май 1876 г. четата на Христо Ботев завладява парахода и го принуждава да спре на българския бряг при с. Козлодуй, откъдето се насочва към Врачанския Балкан, за да се бие за свободата на България. През 1966 г. е построено точно копие на легендарния параход със средства, събрани от 1 200 000 български деца. От 1982 г. е със статут на национален музей. Музеят „Параход „Радецки“ е изцяло свързан с живота и делото на Христо Ботев, с трагичната му гибел, както и на неговата чета. С годините се е превърнал в национална светиня. В него съществува експозиция, в която могат да се видят ценни реликви като знамето на Ботевата чета, униформи на Ботеви четници, последните писма, писани от воеводата Христо Ботев от борда на парахода и др. Музеят „Параход „Радецки“ е единственият пътуващ параход музей на Балканския полуостров и в България. Той осъществява пътувания при организирани групи ежегодно от месец април до края на месец октомври.

Входни билети за музей „Параход„Радецки“ и картинна галерия – Козлодуй:

граждани – 7.00 лв.

ученици, студенти, пенсионери – 3.00 лв.
Екскурзоводски беседи – 5.00 лв.

 

Отпътуване към 11:00 ч. (преход 99 км.) и пристигане около 12:30 във Видин. Свободно време за обяд – 1 час. Посещение на обект номер 13 (Карта на стоте национални обекта) Музей крепост „Баба Вида“.

 

Крепостта се разпростира на брега на най-големия завой на река Дунав във Видин. Тя е най-стария средновековен замък, който е запазен толкова добре до наши дни. За издръжливостта ѝ са помогнали двете оградни стени, които представляват два концентрични четириъгълника с неправилна форма. Ъглите на замъка сочат към четирите посоки на света.

 

Входни такси : 4 лв.  Учащи и пенсионери – 2лв. Семеен билет – 10лв. Беседа: 20 лв.

 

Отпътуване (преход 49 км.) и пристигане около 15:30 ч. в обект номер 14 (Карта на стоте национални обекта)Пещера „Магурата“ – Стара планина.  

 

Рабишката пещера или Магурата – както е по-известна, е една от най-посещаваните туристически дестинации. Близо е до Белоградчик, а изходът ѝ гледа право към Рабишкото езеро. На входа на Магурата екскурзоводите предупреждават за температурата от 12 градуса в пещерата и оглеждат загрижено с какви обувки са пристигнали гостите им – няма как без здрави грайфери, тъй като влажността предполага подхлъзване по скалите.

Всяко влизане в пещера за туристите е като да надникнеш в сърцето на земята – без естествена светлина, а с толкова пространство!  В тази пещера преди 40-50 години е имало болнични легла. Там настанявали хора с белодробни проблеми. Как им е помагал въздухът в Магурата вече никой не може да обясни, но е факт, че са получавали облекчение.

Символът на Магурата е Галерията с рисунките, в която се намират оригиналните праисторически рисунки, които са били рисувани с гуано от прилепите, които живеят тук. Използването на този „материал“ дава сведения за периода в който са изобразявани, тъй като запазва скалите под него. В резултат на това изписаните части са по-изпъкнали от останалите, понеже ерозията не ги засяга и изронва. Поради тази причина има рисунки с различна изпъкналост, която е в порядъка на 2 – 4 мм и може да се съди кои от рисунките са значително по-стари от другите. Има над 700 рисунки, като най-древните от тях са приблизително от 7 хил. пр.н.е. Както стана дума, те са правени в различни периоди, като характерно за голяма част от тях е, че са символ на матриархата. Жените са изобразявани видимо по-големи от мъжете. Други пресъздават ловни сцени, има множество култови изображения, изображения на хора и животни, символи и др.

 

Вход:  Ученици, студенти и пенсионери – 8.00 лв.

Възрастни – 10.00 лв.

Беседа – 5.00 лв.

Семеен билет (родители с деца до 18 год.) – 20.00 лв.

 

Отпътуване около 17:00 ч. и пристигане около 17:10 в хотел в околността на Белоградчик. Настаняване в хотел. Свободно време за почивка и вечеря.

 

Втори ден: Закуска в хотела. Отпътуване към Белоградчик ( преход 24 км) и посещение в 09:00 ч. обект номер 15 (Карта на стоте национални обекта) Белоградчишки скали и крепост.

 

Прочутите Белоградчишки скали са привличали вниманието на стари и млади открай време и за тях се разказват чудни легенди. Днес Белоградчишките скали се разпростират на приблизително 30 км. дължина, 3 до 5 км. ширина и до 200 м. височина. Най-величествените скали обграждат Белоградчик: Мадоната, Конникът, Монасите, Ученичката, Лъвът, Мечката, Адам и Ева, Замъкът. От терасата на прочутия р-т „Мислен камък“ може да се наблюдава безкрайната панорама от зъбери, скали, пропасти, тучни поляни и прохладни долчинки с бистри ручеи, а далеч в синевата са спокойните очертания на Стара планина.

 

Входни такси

За групи от 10 и над 10 лица:

Ученици, студенти, пенсионери – 3.00 лв. с ДДС

Граждани /българи и чужденци/ – 5.00 лв. с ДДС

 

Отпътуване с автобус в 10:30 ч.  (преход 53 км.) и пристигане около 11:30 ч. на обект номер 69 (Карта на стоте национални обекта) Чипровски манастир „Свети Иван Рилски“.  

 

Чипровски манастир „Свети Иван Рилски“е място, което ще Ви омае с история, мир и красива природа. Той е действащ мъжки манастир, който е построен през X век и в продължение на девет столетия е бил важно духовно и просветно средище и твърдина при нашествията на татари и маджари през 13 век.

 

За периода на своето съществуване Чипровският манастир е разрушаван и възстановяван шест пъти. Особено тежки последици имало второто нападение над манастира след потушеното Чипровско въстание, когато били унищожени както икони, църковни утвари и реликви, така и богатата библиотека от славянски и български книги, следствие от оживената духовна дейност в манастира пред 17 век. Тленни останки на въстаниците са съхранени в костницата в кулата. След възстановяването си, манастирът установява връзки с руски православни манастири и получава в дар от император Павел I престолно евангелие с пищен сребърен обков, което днес се съхранява в Националния исторически музей. През 1829 година е построена манастирската църква, която може да се види в двора на комплекса и днес. По време на въстанията в Северозападна България Чипровският манастир на два пъти приютява по няколко хиляди четници. Самите монаси се включват като въстаници в Ломското съзаклятие от 1867-68 година. През юли 1876 година в близост до манастира сражения водят четите на Панайот Хитов и Филип Тотю.

 

Входни такси: Няма

 

Отпътуване към 12:30 ч. (преход 41 км) и пристигане в Берковица. Свободно време за обяд.

 

Посещение в 14:00 ч. на обект номер 34 (Карта на стоте национални обекта) Къща музей „Иван Вазов“. 

 

Къща-музей „Иван Вазов“ в Берковица е мястото, където Иван Вазов живее докато е председател на Окръжния съд в Берковица (7 март 1879 — 18 септември 1880 г.). За този период от живота си патриархът на българската литература споделя: „Животът ми в Берковица съвпада с един от най-плодовитите периоди в моето творчество”. Тук той създава поемата „Грамада”, разказът „Белимелецът”, повестта „Митрофан и Дормидолски” и др. Къщата е строена в началото на 19 в. в типичен за българското Възраждане стил и архитектура.

Къщата-музей “Иван Вазов” е открита през 1957 г. След основен ремонт на 15 февруари 1980 г. е открита новата експозиция, а през 1964 г. къщата е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение.

 

Входни такси:

Възрастни – 1 лв.

Учащи – 0,50 лв.

Беседа – 3 лв.

 

Отпътуване към 14:30 ч. (преход 25 км.) и пристигане около 15:00 ч. на обект 34a. (Карта на стоте национални обекта) Регионален Исторически Музей – Монтана.

Най-често музеят в Монтана се отъждествява с Експозиционната зала на ул. „Граф Игнатиев” 3. В края на април 2018 г. в основно реновираната сграда е подредена временната изложба „Монтана през вековете – делници и празници“. Чрез избраните експонати, музейните специалисти акцентират върху основни тенденции в развитието на обществено-икономическия и културно-просветния живот на региона. Хронологическият обхват на изложбата е изключително широк – от първите свидетелства за човешко присъствие през халколита (каменно-медната епоха) до началото на новото 21-во хилядолетие.

Входни такси:

Възрастни – 1,00 лв. (за всяка една от експозициите);

Ученици, студенти редовно обучение и пенсионери – 0,50 лв. (за всяка една от експозициите);

Беседа: на бълг. език – 3,00 лв.;

Комбиниран билет за посещение на всички музейни обекти – 2,00 лв. за възрастни; 1,00 лв. за ученици, студенти редовно обучение и пенсионери;

Без входна такса – деца до 7 години; хора с увреждания и техните придружители;

 

Отпътуване към 16:00 ч. (преход 40 км.) и пристигане около 16:45 ч. на обект 16 (Карта на стоте национални обекта) град Враца – „Регионален Исторически Музей“   

Регионалният исторически музей на Враца съществува от 1953 година, но през 1980 е преместен в южното крило на Двореца на културата в центъра на града. Една от най-ценните находки в региона е прочутото тракийско съкровище, открито случайно през 1985 година в зеленчукова градина на село Рогозен. На бял свят излизат 165 изработени от сребро съдове, от които 131 позлатени. Общото им тегло надхвърля 19 килограма. Това е най-голямото съкровище, откривано у нас, но в музея се съхранява и още един изключително ценен експонат – скелет на млада жена, висока 153 сантиметра, живяла преди около 8,000 години.

Входни такси:

граждани – 4.00 лв.

учащи се  – 1.00 лв.

пенсионери – 2.00 лв.

деца до 7 г. – безплатно

инвалиди – безплатно

 

Свободно време за разходка в центъра на Враца. Настаняване в хотел. Нощувка.

 

Трети ден: Закуска в хотела. Посещение в 09:30 ч. на обект 16 (Карта на стоте национални обекта) град Враца – „Пещерата Леденика“.

Пещерата “Леденика” е една от емблемите на природен парк Врачански Балкан. Тя се намира на 16 км от Враца по автомобилен път. Името на пещерата идва от ледените сталагмити, сталактити и сталактони, които се образуват в началото на пещерата през зимата, когато в тази зала температурата пада до -20. Това е „Предверието“ и оттук започва нашата разходка.  Това е и най ниската част на пещерата. Следва ниския проход  „Плъзнята“ през който се преминава почти лазейки. Стига се до малка кръгла зала, след която следва още един кратък проход за да достигнем до „Голямата концертна зала“, в която всяка година по време на „Ботевите дни“ , провеждани от 24 май до 2 юни се провеждат концерти. Тези дни са посветени на големия български поет и революционер Христо Ботев (1848- 1876) и храбрата му чета, отдали живота си в борбата за освобождение от турско робство. Ще видите и различните скални образувания наподобяващи „ Дядо Коледа“, „Къщичката на Баба Яга“, „Орела“, „Главата на великана“ и др.

 

Входна такса:

Възрастни - 6.00

Учащи               - 4.00

 

Свободно време за разходка около пещерата.

 

Отпътуване (34 км) в 11:00 ч. и пристигане в 11:45 ч. на обект номер 17 (Карта на стоте национални обекта) Връх Околчица – Лобното място на Христо Ботев.

 

Околчица е връх във Врачанската планина, където се намира Национален парк “Христо Ботев”. На връх Околчица на 2 юни 1876 г. се разиграва последната битка на Ботевата чета. На върха е издигнат 35 метров паметник (Опълченски кръст) в негова чест и всяка година, на 2 юни, се събират хора от цялата страна на поклонение пред подвига на Ботев и Ботевата чета. Лобното място на Христо Ботев се намира в местността Йолковица, в близост до върха. То е обозначено на малка скала с надпис: “На великия Ботев. Изпълни се пророчеството твое – жив си ти!”.

Докато пътувате към него, ще се отбием в село Челопек, където се намира къщата-музей на Баба Илийца, от където ще получим печат. Къщата е запазена в автентичния й вид.

 

Входна такса:

2 лв за граждани

1 лв за студентни, учащи и пенсионери

 

Отпътуване (42 км) около 13 ч. и посещение на обект номер 78 (Карта на стоте национални обекта) с. Осеновлаг  Манарстир ”7-Те Престола”.

Няма точни данни кога е построен манастирът „Седемте престола”, известен още под името Осеновлашки манастир „Света Богородица”, разположен на брега на река Габровница. Предполага се, че това е станало по време на управлението на Петър Делян, чийто брат, княз Георги, го основал, приел монашество и станал негов пръв игумен. Манастирските сгради обхващат: църква, камбанария, триетажна битова сграда (килийно училище) и двуетажна битова сграда с монашески килии и магерница. Особена историческа и архитектурна стойност представлява старинната манастирска църква „Рождество Богородично“. В нея под общ покрив са вградени 7 по-малки църкви (престола), откъдето е произлязло наименованието „Седемте престола“. Предание разказва, че 7 боляри създали 7 селища в близост до манастира – Осеновлаг, Огоя, Оградище, Буковец, Лесковдол, Желен и Лакатник. В църквата има 7 престола – специалистите твърдят, че подобна не се среща никъде другаде сред българските християнски култови сгради.

 

Отпътуване към Мездра (39 км) около 15 ч. Пристигане в града и посещение на обект номер 16а (Карта на стоте национални обекта) Археологически комплекс “Калето”

 

Историята на “Калето” продължава през античността, като на това място са съществували римско укрепление от средата на ІІ век, езически култов център от ІІІ век и укрепено селище от ІV-VІ век, развиващо се през късно-римския и ранно-византийския период. Основите на езическото светилище, което прераства в езически култов център и сега могат да се видят лежащи точно над праисторическото “Светилище на тура”. От този период са открити множество бронзови монети от времето на римските императори Дометиан, Клавдий ІІ Готски и Проб, бронзови фибули, украшения за колан, торква и сребърно листо от лавров венец. Многа рядка находка е открита под основата на крепостната стена – бронзова отливка на орел. Това е едно от най-ранните изображения на тази могъща птица – емблема на Римската империя, изразяваща властта и силата. Друга ценна находка е бронзов ключ, намерен сред останките на най-представителната сграда на “Калето”. Поради стратегическото разположение на римската крепост, която е най`запазената крепост от този период у нас, археолозите допускат, че е открит символичният Ключ към Северозапада.

Входна такса:

3 лв за граждани

1,50 лв за студентни, учащи и пенсионери

 

Отпътуване към 17:30 (преход 267 км.) около 21:30 пристигане в гр. Русе.

 

 

ТУРОПЕРАТОРЪТ СИ ЗАПАЗВА ПРАВОТО ДА ПРАВИ ПРОМЕНИ ПО ПРОГРАМАТА.

ВСИЧКИ ВХОДНИ ТАКСИ СА ИНФОРМАТИВНИ И НЕ СЕ ГАРАНТИРА,

ЧЕ ЩЕ СЕ ЗАПАЗЯТ СЪЩИТЕ В ДЕНЯ НА ПОСЕЩЕНИЕ. НА ОБЕКТИТЕ,

КЪДЕТО ИМА ОТСТЪПКИ ЗА ГРУПИ ЩЕ СЕ СЪБИРАТ

ПО-НИСКИ СУМИ ОТ ОБЯВЕНИТЕ РЕДОВНИ.

Условия на плащане: 50% при резервция, останалата част 20 дни преди отпътуване

Условия на резервация: За резервация са ни необходими трите имена изписани на латиница и кирилица, ЕГН, рождена дата на детето (ако има дете), лична карта номер и валидност, телефон за връзка. След получаване на данните, изпращаме договора за организирано туристическо пътуване и издаваме фактура за плащане на аванса.

Цена: 189 лв. на човек в двойна стая при минимум 40 души; 209 лв. при  минимум 30 души; 239 лв. на човек при минимум 17 души;

Цената включва:

 • Транспорт с автобус
 • 1 нощувка със закуска в хотел в гр. Белоградчик
 • 1 нощувка със закуска в хотел в гр. Враца
 • Беседите по обектите
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване“с покритие 2000 евро за лица до 65 г.
 • Екскурзоводско обслужване по време на пътуването

Цената не включва:

 • Обед и вечеря
 • входните такси и беседите в туристическите обекти;
 • доплащане за мед. застраховка за лица между 66 и 70 г. – 2 лв., между 71 и 75 г. – 4 лв. и между 76 – 80 г. – 8 лв.; над 80 г. – 10 лв.

 

ВАЖНО:

 1. Минимален брой туристи: 17 души. При неосъществен минимален брой туристи туроператорът е длъжен да уведоми 7 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет.
 2. Пътуването се осъществява според актуалните медицински изисквания и обстановка в държавата
 3. Пътуването е подходящо за лица с ограничена подвижност.
 4. Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата.
 5. Туроператор е със сключена застраховка “Отговорност на туроператора” N: 00088159/13062010010553/26.05.2020 г. За период 01.06.2020 г – 31.05.2021 г. Издадена от Софийски Корпоративен Център, ЗК“Лев Инс“АД, бул. Цар Борис III 136 В с лимит на отговорност: 25 000 лв. , телефон: 02/ 404 9492; 0800 15 333

 

Туроператор, удостоверение за регистрация РК-01-8031 (издаден на 04.06.2019 г


ВпечатленияКакво мислите?


Сподели

(задължително)