09.10 – 10.10.2021 г. Маршрут: Русе – Плевен – с. Карлуково (пещера Проходна) – с.Брестница (пещера Съевата дупка) – Етрополе (Етрополски манастир) – с. Лопян (храм Св. Петър и Павел) – Тетевен – Русе

0
Dntur.com

За екскурзията

 
 
 

Програма – По пътя на 100-те Национални Обекта Екскурзия: Централна Северна България – Плавенска, Ловешка и Софийска област. Автобусна програма с тръгване от Русе 2 дни / 1 нощувка 09.10 – 10.10.2021 г. Маршрут: Русе – Плевен – с. Карлуково (пещера Проходна) – с.Брестница (пещера Съевата дупка) – Етрополе (Етрополски манастир) – с. Лопян (храм [...]

Оценка

Изхранване
 
 
 
 
 


Лукс
 
 
 
 
 


Цена
 
 
 
 
 


Обща оценка
 
 
 
 
 

5/ 5

 Dntur.com
Подробно

Програма – По пътя на 100-те Национални Обекта

Екскурзия: Централна Северна България – Плавенска,

Ловешка и Софийска област.

Автобусна програма с тръгване от Русе

2 дни / 1 нощувка

09.10 – 10.10.2021 г.

Маршрут: Русе – Плевен – с. Карлуково (пещера Проходна) – с.Брестница (пещера Съевата дупка) – Етрополе (Етрополски манастир) – с. Лопян (храм Св. Петър и Павел) – Тетевен – Русе  

 

Опознайте България с нашите тематични екскурзии „По пътя на Стоте Национални обекта“. Докоснете се до многовековната богата история на България и до нейната неповторима природа. Обектите включват най-забележителните природни феномени в страната, исторически местности, архитектурни резервати, храмове и манастири, най-високите планински върхове, даващи цялостна картина на богатото културно-историческо и природно наследство по българските земи от дълбока древност до наши дни. Посещението и запознаването с обектите се удостоверява с поставянето на специален печат на съответния обект на определеното за това място в туристическите книжки. За всички, които имат желанието да събират печати, а нямат книжка ние от Лиямар Травел Ви подаряваме по една, ако се запишете на екскурзиите ни. Поредната ни двудневна екс-я обхваща Централна Северна България и 10 броя обекта и 6 печата от Стоте национални.

 

Програма:

Първи ден: Отпътуване с автобус в 07:00 ч. от жп гара Русе за Плевен (преход 149 км). Около 9:30 ч. пристигане на обект номер 40 (Карта на стоте национални обекта) – Панорама „Плевенска епопея 1877“.  

 

Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.” е построена в чест на 100-годишнината от Освобождението на Плевен от османско иго. В първите 3 години след нейното откриване, е посетена от 2,5 милиона души. Тя е сред почти 200-те паметници, построени от плевенчани в памет на загиналите руснаци, румънци и българи. Включена е в Стоте национални туристически обекта. Изградена е в района на Скобелевия парк, непосредствено до редута „Кованлък”, където по време на 3-та атака от обсадата на Плевен се водят едни от най-тежките сражения. Автори на проекта са архитектите Иво Петров и Пламена Цачева, заедно с проектантски екип от 14 души.

Архитектурното тяло на Панорамата е направено да изглежда повдигнато върху 4 щика, които олицетворяват силата на оръжието, донесло свободата. Щиковете носят 4 хоризонтално разположени пръстена, 3 от които символизират 3-те атаки срещу Плевен, а 4-ят пръстен е декоративно-пластичен фриз, символизиращ обсадата на Плевен. Туристите могат да се изкачат на 2 зрителни площадки на покрива на музея, откъдето могат да наблюдават историческите места: Мъртвата долина, редутите „Кованлък” и „Исса ага”, Костницата в Скобелевия парк, Радишевските и Гривишките възвишения.

 

Входни такси: 5 лв.

Беседа:               6 лв.

 

 

 

Отпътуване (преход 3,2 км.) и пристигане около 10:30 в обект номер 40 (Карта на стоте национални обекта) Регионален исторически музей – Плевен.

 

С постановление №153 на Министерския съвет на Република България от 1 юли 2000 г. музеят е преобразуван в Регионален исторически музей – Плевен с обхват на своята дейност на територията на Плевенска и Ловешка област. От 1984 г. музеят е разположен във внушителна по размери  с художествено-архитектурна и историческа стойност двуетажна сграда – паметник на културата с национално значение, построена през 1884-1888 г. по италиански проект за казарма. В резултат от дългогодишния труд и всеотдайна дейност на вече три поколения музейни работници, днес  РИМ – Плевен е сред най-големите музеи в България с внушителен фонд от над 180 000 бр. музейни ценности– документални и веществени свидетелства за историята, материалната и духовната култура, образци от живата и неживата природа, които са неделима част от националното ни културно-историческо и природно наследство. С високата си художествена, историческа и природонаучна стойност  те са изключително ценни свидетелства не само за българската история и култура, за палеонтологичното и антропологичното минало на гр. Плевен и региона, но и за историята на различни култури и народи, оставили трайни дири по нашите земи и в европейското културно пространство.

 

Входни такси : Организирани групи (над 10 човека)

– възрастни – 2 лв. ; студенти – 1 лв. ; учащи – 1 лв. ; пенсионери – 1 лв. ; хора с увреждания – безплатно

– деца до 7г. възраст – безплатно

 

Само на 5 минути пеша се намира и Параклис – мавзолей “Св. Георги Победоносец”.

 

Параклис-мавзолеят “Св. Георги Победоносец” е  изграден в периода 1903-1907 г. в памет на загиналите руски и румънски войни в боевете около Плевен по време на Руско-турската война 1877/1878 г.  Предложението за строежа е внесено за обсъждане в комитета “Цар Освободител Александър ІІ” на 18 май 1902 г. В края на същата година е обявен национален конкурс, в който участват 12 български архитекти. На 23 март 1903 г. става известен победителят – арх. Пенчо Койчев. Монументалната сграда, паметник на признателността, е построена в български църковен стил.

 

Почивка за обяд преди или след посещението на параклиса в зависимост от работното време.

 

Отпътуване (преход 62 км.) и пристигане около 14:00 ч.-14:30 ч. в обект номер 30д. (Карта на стоте национални обекта) с. Карлуково – Национален пещерен дом.

 

От паркинга до пещерата ще изминем към 200-300 метра по мост, като към края на моста вече пред вас ще се Национален пещерен дом – Карлуково (Учебен център Карлуково) е разположен в м. Калето, на десния бряг на р. Искър. Сградата е с капацитет 60 места, има туристическа столова, бюфет, учебен кабинет. Ползва се както от туристи, така и заобучение и семинари за подпомагане научно-проучвателните дейности по спелеология. Особен интерес представлява богатата колекция, събрана от Петър Трантеев, един от основателите на пещерното дело в България. Районът е изключително интересен и богат на карстови образувания – над

 

150 пещери и пропасти, като най-известни са Проходна, Темната дупка и Кучешката. В с. Карлуково се намира Карлуковският манастир “Успение Богородично”, а в близост до него са скалните църкви “Св. Марина” и “Св. Григорий”.

Вход:  безплатен

Няма как да не посетим Пещера Проходна, или като още е известна – Очите на Господ, която е природна забележителност, част от Карлуковския карстов комплекс край Карлуково и Луковит. Прилича на голям естествен тунел. В централната ѝ част са очите – две дупки с характерна форма на тавана на пещерата. От тях прониква голямо количество светлина и затова в пещерата е много светло. Самата пещера е доста по-различна от пещерите, които обикновено посещаваме. Самите и размери я правят изключително внушителна. През Очите на Бога, застинали в пещера Проходна, всяка година на 21 март, в деня на пролетното равнодействие  минава слънчев лъч, загатващ за някогашните обреди, извършвани на това място. Този момент отбелязва началото на новите културни насаждения, с които годината е започвала.

 

 

 

 

 

 

Отпътуване в 15:30 ч. (преход 30км.) и пристигане около 16:00 в обект номер 33 (Карта на стоте национални обекта) с. Брестница – пещера „Съева дупка“ – Подземната перла на Стара планина.

 

Пещера Съева дупка е сред най-красивите и посещавани пещери в България. Дълга е 400 метра.  Името и идва от имената на двамата братя- Съю и Сейо, две овчарчета от близкото село, които по време на турското робство се укривали тук. Предполага се, че е образувана преди около 3,5 милиона години. Първите проучвания са проведени през 1883 година от професор Златаров, а няколко години по-късно и братя Шкорпил последвали неговия пример. При проучванията са намерени кости на животни, глинени съдове и както и няколко монети от времето на Римската империя. Така през 1963 г пещера Съева дупка е обявена за природна забележителност, а през 1967 г е благоустроена и електрифицирана. За един доста дълъг период от време между 1990 г -2004 г е била затворена. Вандалски прояви също не липсват. На места в пещерата ще видите липсващи отчупени върхове на спускащите се от тавана сталактити. Пещера Съева дупка има 5 зали.

Входни билети: до 6 години -безплатно

от 7 до 18 години-2 лв; от 19 до 60 години-4 лв; над 61 години и инвалиди-3лв

 

Отпътуване около 17:00 ч. (преход 47 км.) и пристигане около 18:00 ч. в Етрополе. Настаняване в хотел. Свободно време за разходка, почивка и вечеря.

 

Втори ден: Закуска в хотела. Посещение в 09:00 ч. на обект номер 63 (Карта на стоте национални обекта) Исторически музей.

Историческият музей в гр. Етрополе е открит на 7. ХІІ. 1958 год. в сградата на бившето Килийно училище в двора на църквата „Свети Георги”. На 30. ХІІ. 1968 г. в реставрираната сграда на бившия Конак се открива нова експозиция на музея. Настоящата експозиция на Исторически музей – гр. Етрополе е изцяло обновена през 1992 г. Сградата на бившия Конак е строена през 1853 – 1870 г. от етрополските майстори Дено и Цветко и е архитектурен паметник на културата.

Експозицията на музея представя богатото културно – историческо наследство на община Етрополе в 10 експозиционни зали: Археология, Етнография, Занаяти ХVІв.-ХVІІ в., Занаяти ХVІІІв.-ХІХ в., Занаяти ХІХ в.-ср. ХХв., Просветно дело, Етрополска калиграфско-художествена школа от ХVІІ в., Национално-освободителни борби, Видни етрополци и Дарителство. Показани са над 1200 културни ценности, много фотоси и документи.

Входни такси:

За ученици, студенти, пенсионери – 1.00 лв.

За възрастни – 2.00 лв.

За деца до 7 год., за хора с увреждания – 0.00 лв.

За ученици от община Етрополе – 0.00 лв.

Беседа – 6.00 лв.

 

Ще се разходим пеша по центъра , за да си сравним часовника с емблематичната за града Часовниковата кула, която е построена през 1710 г. от майстор Тодор и се смята за една от най-старите в България. Изградена е от речен камък и бигор (вид варовикова скала), а височината й е 20 м. След това потегляме (8 км) около 10:30 ч. сутринта за Етрополския манастир.

 

Манастирът е основан през 1158 година, макар да има сведения, че две столетия по-рано самият Св. Иван Рилски се заселва за кратко в района. През годините на османското иго, Етрополският манастир е най-значимият книжовен и просветен център в северната част на българските земи.

Любопитен факт е, че в иконописното ателие на манастира е съхранена първата българска икона. Светата обител е и революционен център, тъй като тук през 1870 година Васил Левски създава Етрополския таен революционен комитет. И днес скривалището на Апостола може да бъде видяно в едно от помещенията. Етрополският манастир е известен още с името „Варовитец“ заради варовиковия камък, с който е изградена манастирската църква. Жилищните сгради са построени през 1833 година, а впоследствие са реставрирани. Манастирската църква „Св. Троица“ е построена през 1858 година от брациговския майстор Иван Боянин.

През 1907 година Петьо Ганин от Казанлък рисува стенописите в църквата. Точно пък век по-късно, през 2007 година, в манастира започва цялостен ремонт и реставрация на храма.

 

Отпътуване с автобус (преход 23 км.) и пристигане около 12:00 ч. на обект номер 63.а (Карта на стоте национални обекта) Храм „Свети Петър и Павел“ с. Лопян.  

 

Една от забележителностите на село Лопян е църквата “Св. Петър и Павел”, строена между 1858 и 1864г. Църквата е изградена върху невисок скален масив в центъра на селото и от двора й се разкрива приказна гледка. Легендата разказва, че по време на освещаването й през 1964г е присъствал Митрополит Иларион Макариополски, един от водачите на църковно-националната борба в България.

 

 

 

Отпътуване към 12:30 ч. (преход 35 км) и пристигане на обект номер 32 (Карта на стоте национални обекта) Исторически музей – гр. Тетевен.  Почивка за обяд и посещение на музея. 

 

Историческият музей в Тетевен е основан през 1911 година от тетевенеца Михал Койчев. Отделя се в самостоятелна сграда през 1932 година, когато по инициатива на градския благотворителен комитет „Георги Бенковски” и по проект на архитектите Иван Васильов и Димитър Цолов, е построен дом – паметник с доброволния труд и дарения на местните жители, в знак на признателност и почит към паметта на загиналите за свободата им техни съграждани. В нея е разположена музейната сбирка, чието начало поставя през 1911 г. учителят по естествени науки Михал Койчев. С течение на времето музейната сбирка се обогатява и разширява.За нуждите на музея, през 1974 година сградата е преустроена и разширена. Музейната експозиция включва три раздела: Археология, Етнография и Възраждане.

 

 

Изложени са разнообразни археологически находки:

* Оръдия на труда от късния палеолит и неолит;

* Съдове, култова пластика, оброчни плочки, разкриващи материалната и духовна култура на траките по тези земи;

* Средновековни оръжия, съдове, монети и други.

 

Входни такси:

Деца и учащи – 1,00 лева;

Възрастни – 3,00 лева;

Пенсионери и инвалиди – 1,00 лева;

Беседа – 5,00 лева.

 

Отпътуване към 15:30 ч. (преход 232 км.) и пристигане около 19:30 ч в Русе.

 

ТУРОПЕРАТОРЪТ СИ ЗАПАЗВА ПРАВОТО ДА ПРАВИ ПРОМЕНИ ПО ПРОГРАМАТА.

ВСИЧКИ ВХОДНИ ТАКСИ СА ИНФОРМАТИВНИ И НЕ СЕ ГАРАНТИРА,

ЧЕ ЩЕ СЕ ЗАПАЗЯТ СЪЩИТЕ В ДЕНЯ НА ПОСЕЩЕНИЕ. НА ОБЕКТИТЕ,

КЪДЕТО ИМА ОТСТЪПКИ ЗА ГРУПИ ЩЕ СЕ СЪБИРАТ

ПО-НИСКИ СУМИ ОТ ОБЯВЕНИТЕ РЕДОВНИ.

Цена: 99 лв. на човек в двойна стая при минимум 40 души; 109 лв. при  минимум 30 души; 119 лв. на човек при минимум 17 души;

С тръгване от БЯЛА: Отстъпка от 5 лв.

Цената включва:

 • Транспорт с автобус
 • 1 нощувка със закуска в хотел в гр. Етрополе
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване“ с покритие 2000 евро за лица до 65 г.
 • Екскурзоводско обслужване по време на пътуването
 • Всички беседи по музеите

 

Цената не включва:

 • Обед и вечеря
 • входните такси и беседите в туристическите обекти;
 • доплащане за мед. застраховка за лица между 66 и 70 г. – 2 лв., между 71 и 75 г. – 4 лв. и между 76 – 80 г. – 8 лв.; над 80 г. – 10 лв.

ВАЖНО:

 1. Минимален брой туристи: 17 души. При неосъществен минимален брой туристи туроператорът е длъжен да уведоми 7 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет.
 2. Пътуването се осъществява според актуалните медицински изисквания и обстановка в държавата
 3. Пътуването е подходящо за лица с ограничена подвижност, но при изключително внимание заради хлъзгавостта в пещерите.
 4. Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата.
 5. Туроператор е със сключена застраховка “Отговорност на туроператора” N: 00088159/13062010010553/26.05.2020 г. За период 01.06.2020 г – 31.05.2021 г. Издадена от Софийски Корпоративен Център, ЗК“Лев Инс“АД, бул. Цар Борис III 136 В с лимит на отговорност: 25 000 лв. , телефон: 02/ 404 9492; 0800 15 333

Туроператор, удостоверение за регистрация РК-01-8031 (издаден на 04.06.2019 г.),


ВпечатленияКакво мислите?


Сподели

(задължително)