Седемте Рилски Езера – София – Цари Мали град

0
Dntur.com

За екскурзията

 
 
 

Програма – По пътя на Стоте Национални Обекта Екскурзия: Седемте Рилски Езера – София – Цари Мали град. Автобусна програма с тръгване от Русе 3 дни / 2 нощувки 08.07 – 10.07.2022 г. 02.09 – 04.09.2022 г. Маршрут: Русе – София – Седемте Рилски Езера – Цари Мали град – с. Белчин – Русе   [...]

Оценка

Изхранване
 
 
 
 
 


Лукс
 
 
 
 
 


Цена
 
 
 
 
 


Обща оценка
 
 
 
 
 

5/ 5

 Dntur.com
Подробно

Програма – По пътя на Стоте Национални Обекта

Екскурзия: Седемте Рилски Езера – София – Цари Мали град.

Автобусна програма с тръгване от Русе

3 дни / 2 нощувки

08.07 – 10.07.2022 г.

02.09 – 04.09.2022 г.

Маршрут: Русе – София – Седемте Рилски Езера – Цари Мали град – с. Белчин – Русе

 

Опознайте България с нашите тематични екскурзии „По пътя на Стоте Национални обекта“. Докоснете се до многовековната богата история на България и до нейната неповторима природа. Обектите включват най-забележителните природни феномени в страната, исторически местности, архитектурни резервати, храмове и манастири, най-високите планински върхове, даващи цялостна картина на богатото културно-историческо и природно наследство по българските земи от дълбока древност до наши дни. Посещението и запознаването с обектите се удостоверява с поставянето на специален печат на съответния обект на определеното за това място в туристическите книжки. За всички, които имат желанието да събират печати, а нямат книжка ние от Лиямар Травел Ви подаряваме по една, ако се запишете на екскурзиите ни. Поредната ни тридневна екс-я обхваща Югозападна България и 5 броя обекта и 4 печата от Стоте национални.

 

Програма:

Първи ден: Отпътуване с автобус в 06:00 ч. от жп гара Русе за София (преход 325 км) и пристигане около 10:45 ч. на обект номер 58 (Карта на стоте национални обекта) Национален Исторически Музей.

 

Националният исторически музей e eдин от най-големите и богати исторически музеи на Балканския полуостров. В него се съхраняват над 700 000 паметници на културата, представящи историята на днешните български земи отпреди 8000 години до наши дни. В залите на музея са изложени едва 10% от всички тези ценности и паметници.

Националният исторически музей е създаден през 1973 г., като първата му експозиция е открита в сградата на Съдебната палата в София през 1984 г. в чест на 1300-годишнината от създаването на българската държава. От 2000 г. музеят се помещава в бившия дом № 1 на правителствената резиденция в квартал Бояна в София.

Основната експозиция на музея е разположена в пет зали: Праистория, Древна Тракия, Средновековие – Първо (VII-ХІ век) и Второ българско царство (ХІІ – XIV век), Българските земи през XV–XIX в. и Трета българска държава (1878 – до наши дни). В колекцията, посветена на праисторията (VII – II хил. пр.Хр.), са представени различни костни и кремъчни сечива, идолни фигурки, украшения и керамика. В друга зала са представени уникалните съкровища от времето на траките. Музеят съхранява и прочутите в цял свят Панагюрско, Рогозенско, Летнишко съкровище, а също и откритото край село Дуванлии съкровище. Тук могат да се видят и многобройните гробни дарове и украшения, разкрити при проучването на могили в цялата страна.

За групи от 10 и повече посетители – 7.00 лв.

Комбинирани билети, валидни в рамките на 1 месец: НИМ – Боянска църква – 12.00 лв.

Обзорна беседа (времетраене – 1 час и 30 минути): на български език – 15.00 лв.

Отправяме се с автобуса около 12:30 ч. ( преход 3,3 км) и посещение на обект с номер 58а (Карта на стоте национални обекта) Национален Музей „Боянска Черква“.  

Най-легендарната църква на България, разкошно украсена с безценни фрески. Боянската църква,,Св. св. Николай и Пантелеймон” е не само най-представителният паметник на българската църковна живопис, но и на цялото православно изкуство през XIII век. През 1979 г. е включена в списъка на ЮНЕСКО на Световното културно наследство под № 42. Тук можете да видите уникалните образи на севастократор Калоян и севастократорица Десислава – символ на красотата на българката през Средновековието. Боянската църква е уникална с многообразието, колоритното решение и дълбоката психологическа трактовка на образите. Стилът на стенописите от 1259 г. е свързан с традициите на Търновската живописна школа от ХІІІ в. Неизвестният майстор следва класическата иконография. Живописта му е ярка и наситена, образите – жизнени, богати на духовни нюанси, подчертана е портретната характеристика на светските лица. Този новаторски подход класира храма „Св. Никола и св. Пантелеймон“ в листата на световното културно-историческо наследство.

Реставрацията на „Св. Никола и св. Пантелеймон“ започва в средата на ХХ в. и завършва през 2006 г. вследствие на дарителска акция, организирана от Националния исторически музей.

Входни такси: Комбинирани билети: Боянска църква – Национален исторически музей – 12 лв.

Свободно време за почивка и обяд.

Отпътуване (79 км) в 16:00 ч. и пристигане в 17:15 ч. в хотел 3* в Паничище. Настаняване. Свободно време за почивка и вечеря.Нощувка.

 

Втори ден: Закуска и ранно тръгване към 07:00 ч. за лифта до обект с номер 29 (Карта на стоте национални обекта) Седемте Рилски Езера.

 

Езерата  се намират в живописни циркуси в Дамгския дял на Северозападна Рила и се разполагат стъпаловидно между 2095 и 2535 метра н.в. Циркусът, в който се разполагат е обграден от върховете Сухи чал, Харамията, Отовишки връх. Заемат вдлъбнатини по склона на планината и отделните езера се свързват помежду си посредством малки поточета. В процеса на преминаване на  водата по тези поточета са се образували малки водоскоци и водопади.

Първите три езера ( Сълзата, Окото и Бъбрека ) се оттичат всяко поотделно в Близнака, от който водата преминава последователно през Трилистника, Рибното и Долното езеро. През последните две езера минава един вече по-мощен поток, който, изтичайки от най-долното езеро, дава началото на река Джерман (която е ляв приток на Струма).

 

Любопитни факти за рилските езера

Името на всяко едно от седемте рилски езера представя характерните черти на съответното езеро. Езерото, което се намира на най-голяма надморска височина, носи името Сълзата , тъй като водата му е кристално чиста и прозрачна.

След него по височина е Окото (нарича се също Сърцето), което е с почти овална форма. Окото е циркусното езеро с най-голяма дълбочина в България – дълбочината му е 37,5 m. Бъбрека е езерото, чийто брегове са най-стръмни от цялата група. Четвъртото езеро по ред е Близнака. То е най-голямото по площ от езерната група. Езерото Трилистника е с неправилна форма и невисоки брегове. Най-плитко от всички е Рибното езеро, на североизточния му бряг се намира хижата „Седемте езера“. С най-ниско разположение  е Долното езеро, от където започва да тече река Джерман.

 

Преди описанието на маршрута, един призив, или по-скоро молба от нас – пазете езерата чисти, не влизайте в тях, не потапяйте крака, не мийте ръце, не плискайте лице! Това можете да правите и вкъщи – за езерата не е благоприятно.

 

Етап 1: Хижа Рилски езера – езеро Бъбрека Този участък е най-лесният от цялата обиколка и може да служи като загрявка за следващия етап. По принцип туристическата маркировка е червена по горната пътека на Големия рид, но почти всички вървят по долната. От нея има по-добър поглед към циркуса на Седемте рилски езера, но пък е пренаселена, докато по горната не върви почти никой, освен тези, които идват от хижа Скакавица. Теренът тук е предимно почвен и по-голям наклон има в началото. След това наклонът е приемлив и в един момент е надолу.

Когато застанем с лице към хижата и с гръб към лифта, вдясно ни се пада пътеката, която тръгва нагоре към рида. Тя плавно завива наляво по него, след около 500 метра наклонът намалява, докато след още толкова не се изравни. Оттам следва водоравно ходене само напред и накрая леко слизане към езерото Бъбрека, което е едно от трите останали с кристална вода езера. По тази пътека едно по едно започват да ни се откриват езерата в другата половина на циркуса.

 

Етап 2: Езеро Бъбрека – Езерния връх

Това е най-тежката част от прехода, но пък и най-благодарната. Ако не изкачите Езерния връх, все едно не сте били на Седемте рилски езера и оставате минус две от тях – Окото и Сълзата, които са по-нагоре по пътеката. Там се намира най-очакваната гледка, като на всички онези снимки, които са ви накарали да се качите до Езерата.

Ясно очертана пътека ни води до върха – крайната точка на обиколката. Маркировката в тази отсечка от туристическия маршрут вече е в зелено и жълто. Участъкът е къс, но стръмен. Ако не сте свикнали с физически натоварвания, ще ви се стори тежичко. Този участък е най-каменист и сипест. Пътеката криволичи нагоре, минавайки покрай красиви малки водопади. Тук някъде вдясно е така жадуваният от мнозина чучур, където да утолите жаждата и да напълните вода. Малко след това излизаме на езеро Окото – второто езеро, покрай което минаваме.

Тук пътеката се разклонява, а ние продължаваме наляво с изкачването до езеро Сълзата. То е най-малкото от всички, но също така кристално като другите две, покрай които минахме. Непосредствено до него е Езерния връх, откъдето се виждат всички останали езера. Няма как човек да не остане известно време тук, защото колкото и комерсиално да е станало, колкото и да жужи от хора, гледката наистина е поразителна.

Тук може да си направите бонус преходче до билото по пътеката край Сълзата. Не е никак далеч и не е никак трудно, но пък разходка по него ще отвори много гледки към различни части на Рила. Там може да видите и Урдини езера.

Етап 3: Слизане до хижа Седемте езера

Време е да слезем от Езерния връх отново до Бъбрека, като внимаваме за подхлъзвания, защото наклонът е голям, а теренът – сипест. Тук ще направя вметка – ако вие (или децата ви) вече сте доста уморени или бързате за лифта, по-добре се върнете по пътеката на идване, защото теренът на слизането през хижа Седемте езера е доста пресечен и тежък. Не мога да кажа, че е трудно, но това са впечатленията ми, защото съм го минавал и с малки деца, и с по-възрастни хора.

От Бъбрека хващаме маркираната отново в зелено и жълто пътека надясно, която започва постепенно да слиза по мека почва, но доста бързо преминава в предимно камениста. Минаваме последователно покрай езерата Близнака и Трилистника. Прекосяваме наколко поточета покрай тях. Постепенно снижаваме, за да минем покрай Рибното езеро, зад което се намира хижа Седемте езера. Край нея има чешма, за тези в нужда.

Ще се разходите край Рибното езеро до кръгът и чешмата на Петър Дънов, което според него е едно от местата с най-голяма енергия в света.

 

Етап 4: Връщане от хижа Седемте езера до хижа Рилски езера

Преходът приключва с последния етап на обиколката на Седемте рилски езера – между двете хижи в циркуса. Туристическата маркировка тук е в червено и жълто, а теренът е доста каменист. Вдясно ни се пада и последното – Долното езеро. Пътеката криволичи и ту леко слиза изкачва, ту леко се изкачва. След толкова вървене, може да се окаже тежък финал за някои. Ако сте физически активен, не би трябвало да има проблем.

Връщане с лифта обратно и след това с автобуса до Паничище. Свободно време за почивка и вечеря.

Трети ден: Закуска. Потегляме (преход 28 км) в 10:00 ч. към обект номер 79а (Карта на стоте национални обекта) с. Белчин – “Цари Мали Град “.  

 

Музейният комплекс в село Белчин е филиал на Историческия музей в Самоков и фигурира под 79 в книжката на 100-те НТО – като подобект към него. Музейният комплекс е открит официално през 2009 г. и включва: средновековната църква „Св.Петка”, музейната сграда под нея и крепостта, разположена на хълма над тях. Средновековната църква е реставрирана изцяло и е обявена за Археологически и Архитектурен паметник на културата с национално значение.В нея се извършва действащо богослужение, като едновременно с това е разположена постоянна експозиция от икони. Църквата е изписана, като в нея е запазен и уникален иконостас.

Музейната сграда е новоизградена реплика на стара Възрожденска къща в Белчин от XIX в. На първия етаж е разгърната археологическа експозиция от находки от крепостта „Цари Мали град” и сбирка от ръкописи и оригинална старопечатна литература. Показани са уникални образци, един от които е требника на Божидар Вучкович от XVI в. На втория етаж е разположена етнографска сбирка от носии, богата колекция от съдове, оригинални тъкани и завивки, детски люлки и действащ разбой, на който може да се тъче.

Античната крепост „Цари Мали град” с църковен ансамбъл и оброк, се проучва от 2007 г. Обявена е за паметник на културата с национално значение. Извън крепостта се намира култовият комплекс. Там е бил оброка и каменния кръст за „Св. Спас” или Възнесение Господне, почитан до 50те години на XX в., една средновековна църква от XV в. и останките на два раннохристиянски храма., а под тях руините на езическо светилище. Едно от уникалните неща на обекта е почти 1700 г. християнски култ на едно място.

Входни такси:

Възрастни – 1.00 лв.

Деца, ученици, пенсионери – 0.50 лв.

Беседи: Цена – 1.00 лв.

 

След посещението на крепостта и църквата „Св. Петка“ ще имате свободно време за обед и разходка в с. Белчин, където ще имате възможност да разгледате Етнографския музей, възрожденската църква „Св. Апостол Петър и Павел“ или да се разходите в Белчин Парк.

 

Отпътуване към 14:30 (преход 358 км.) около 20:00 ч. пристигане в гр. Русе.

 

ТУРОПЕРАТОРЪТ СИ ЗАПАЗВА ПРАВОТО ДА ПРАВИ ПРОМЕНИ ПО ПРОГРАМАТА.

ВСИЧКИ ВХОДНИ ТАКСИ СА ИНФОРМАТИВНИ И НЕ СЕ ГАРАНТИРА,

ЧЕ ЩЕ СЕ ЗАПАЗЯТ СЪЩИТЕ В ДЕНЯ НА ПОСЕЩЕНИЕ. НА ОБЕКТИТЕ,

КЪДЕТО ИМА ОТСТЪПКИ ЗА ГРУПИ ЩЕ СЕ СЪБИРАТ

ПО-НИСКИ СУМИ ОТ ОБЯВЕНИТЕ РЕДОВНИ.

Цена:

179,00 лв. на човек в двойна стая при минимум 40 души;

199 лв. при  минимум 30 души;

225 лв. на човек при минимум 17 души;

С тръгване от Разград +30,00 лв.

Цената включва:

 • Транспорт с автобус
 • 2 нощувки със закуски в хотел 3* в Паничище
 • Беседите по обектите
 • Планинска застраховка
 • Екскурзоводско обслужване по време на пътуването
 • Лицензиран планински водач

Цената не включва:

 • Обед и вечеря
 • входните такси в туристическите обекти;
 • Доплащане за лифт до Седемте Рилски езера: За възрастни: Двупосочен: 20 лв., За деца и пенсионери: Двупосочен: 12 лв.

Отстъпки за групи*:

От 10 до 24 души – 10%

Над 25 души – 20%

 • доплащане за мед. застраховка за лица между 66 и 70 г. – 2 лв., между 71 и 75 г. – 4 лв. и между 76 – 80 г. – 8 лв.; над 80 г. – 10 лв.

 

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА В ПРЕХОДИТЕ С ЛИЯМАР ТРАВЕЛ

 

ОБУВКИ

Обувката трябва да е предназначена специално за планински преходи. Височината трябва да покрива глезена. Трябва да има защита от вода (мембрана). Подметката трябва да има дълбоки грайфери и да има добро сцепление с терена.

 

ЕКИПИРОВКА ЗА ДЪЖД

Яке и панталон с водоустойчива мембрана или дъждобран от тип „перелина“. При първия вариант ще ви трябва и дъждобран за раницата. При втория вариант ще ви трябват гети, защото стичащата се по дъждобрана вода ще мокри панталона и ще влиза в обувките. Имайте предвид, че дъждобранът може да създаде проблем при силен вятър на планинско било или изкачване през скалист терен.

 

ДРЕХИ

За топлата част на годината препоръчваме бързосъхнещ панталон, бързосъхнеща тениска и поларено горнище. Независимо от сезона – подходящи ръкавици и шапка. През по-студените периоди и зимата добавете по-топъл панталон (има варианти за зимни преходи) и термо бельо (горнище и долнище). При наличие на повече сняг непременно носете гети. При екстремни зимни условия е препоръчително да имате „маска“за лице и скиорски очила.

 

РАНИЦА

За еднодневни екскурзии обикновено е достатъчна раница с обем 28-35 литра. За преходи от два и повече дни обичайно се ползват раници с обем от 40 до 60, а понякога и над 60 литра. Обърнете внимание, дали в този маршрут ще ползвате някаква допълнителна екипировка, която също трябва да поберете във или да закрепите на раницата. При бивакуване това са спален, чувал, шалте и ако е нужно – палатка, а при някои маршрути с ползване на алпийски осигуровки, може да се наложи да носите в раницата каска, седалка, въже.

 

БИВАЧНА ЕКИПИРОВКА

В този маршрут няма бивакуване.

 

ОСВЕТЛЕНИЕ

Много планинари поставят под съмнение нуждата от осветление, като част от екипировката. Винаги при преход сред природата, независимо от неговата дължина и трудност трябва да имате осветление! Без светлина човек е напълно безпомощен, а при извънредни обстоятелства денят може да свърши без да сте слезли до “цивилизацията”! Не оставяйте това на късмета! Препоръчваме да си носите фенерче за всеки случай.

 

ШИШЕ ЗА ВОДА

Съобразете общият обем на шишетата за вода с дължината на прехода, възможността за наливане на питейна вода по маршрута и Вашите индивидуални потребности от течности при активно движение. Обърнете внимание на материалът от който е направено шишето и повърхността контактуваща с водата. Някои туристи съхраняват водата за прехода в използвани шишета от безалкохолни напитки и др.под. Някои от материалите, откоито са направени тези шишета са за еднократна употреба и при многократно използване могат да бъдат вредни за здравето и не би трябвало да се употребяват. Различните материали се отбелязват с щампован знак – цифра в триъгълник със заоблени ъгли, поставен обикновено на дъното на шишето. Потърсете информация за това, дали този материал е подходящ за съхранение на вода при многократна употреба. Препоръчваме като най-подходящи бутилките направени от неръждаема стомана. Те са леки, здрави и при извънредни ситуации в тях дори може да се вари вода, чай, супа и т.н.

 

ЗАЩИТА ОТ УЛТРАВИОЛЕТОВА РАДИАЦИЯ

В планините, особено над горския пояс има по-високо от обичайното в градовете ниво на облъчване с ултравиолетова радиация. В популярните сайтове за метеорологични прогнози това ниво се отбелязва като “УВ-индекс”. Непременно вземете мерки в тази насока! При по-висок такъв индекс, покрийте всички части на тялото си. Ползвайте блуза с дълъг ръкав, дълги панталони, шапка с широка периферия или такава с “перелина” (прикачащо се парче плат, покриващо врата). УВ-лъчението може да увредите очите Ви. Използвайте очила с висока степен на защита. Обичайно от вътрешната страна на рамките на очилата има означение за категорията на защита. За висока планина през лятото е препоръчителна “категория 3″ (“cat.3″), а през зимата “категория 4″ (“cat.4″). За останалите непокрити части от кожата препоръчваме слънцезащитен крем с висок фактор (за безлесния пояс – фактор 50). Консултирайте се в съответните специализирани магазини за подходящ крем.

 

ЩЕКИ

Щеките прехвърлят около 30% от натоварването на краката към ръцете. Така улесняват значително стръмни изкачвания и слизания, особено с тежка раница, пазят ставите от претоварване, което е от голямо значение, ако искаме да ходим дълги години активно по планините! Препоръчваме модели с “шок-абсорбери” – пружини (амортисьори), които предпазват китките от многобройните леки, но твърди удари на щеките със земята.

 

Условия на плащане: 50% при резервция, останалата част 20 дни преди отпътуване

Условия на резервация: За резервация са ни необходими трите имена изписани на латиница и кирилица, ЕГН, рождена дата на детето (ако има дете), лична карта номер и валидност, телефон за връзка. След получаване на данните, изпращаме договора за организирано туристическо пътуване и издаваме фактура за плащане на аванса.

 

ВАЖНО:

 1. Минимален брой туристи: 17 души. При неосъществен минимален брой туристи туроператорът е длъжен да уведоми 7 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет.
 2. Пътуването се осъществява според актуалните медицински изисквания и обстановка в държавата
 3. Пътуването е подходящо за лица с ограничена подвижност, ако не изкачват връх Вихрен!
 4. Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата.
 5. Туроператора е със сключена застраховка “Отговорност на туроператора” N: 00088159/13062010010553/26.05.2020 г. За период 01.06.2020 г – 31.05.2021 г. Издадена от Софийски Корпоративен Център, ЗК“Лев Инс“АД, бул. Цар Борис III 136 В с лимит на отговорност: 25 000 лв. , телефон: 02/ 404 9492; 0800 15 333

 

Туроператора , удостоверение за регистрация РК-01-8031 (издаден на 04.06.2019 г.), ЕИК 205574816


ВпечатленияКакво мислите?


Сподели

(задължително)