По стъпките на Свети Йоан Рилски -Руенски манастир и Рилски манастир Дата: 07 – 08.08. 2021г. Цена: 115.00 лв.

0
Dntur.com

За екскурзията

 
 
 

По стъпките на Свети Йоан Рилски -Руенски манастир и Рилски манастир Дата: 07 – 08.08. 2021г.   Цена: 115.00 лв.   Цената включва: транспорт, нощувка, застраховка, водач от фирмата. Цената не включва: входни такси за туристическите обекти.   Маршрут: Русе – В.Търново – Севлиево – Рилски манастир – с.Скрино – Руенски манастир – Севлиево – В.Търново [...]

Оценка

Изхранване
 
 
 
 
 


Лукс
 
 
 
 
 


Цена
 
 
 
 
 


Обща оценка
 
 
 
 
 

5/ 5

 Dntur.com
Подробно

По стъпките на Свети Йоан Рилски -Руенски манастир и Рилски манастир

Дата: 07 – 08.08. 2021г.   Цена: 115.00 лв.

 

Цената включва: транспорт, нощувка, застраховка, водач от фирмата.

Цената не включва: входни такси за туристическите обекти.

 

Маршрут: Русе – В.Търново – Севлиево – Рилски манастир – с.Скрино – Руенски манастир – Севлиево – В.Търново – Русе.

Програма:

Първи ден: Тръгване 05:00 ч от Русе Дом на културата /Вазата/,07:00 ч.  В.Търново -от паркинг до летен театър,  07:30 ч , Севлиево автобусна спирка пред хотел Плаза, /За Габрово качване в Севлиево/. Отпътуване за Рилски манастир. Рилският манастир е разположен на 1,147 метра надморска височина сред ухаещите иглолистни гори на планината Рила.  Манастирът се отличава с уникална архитектура. Отвън, с 24-метровите каменни стени на основните си сгради, които образуват неправилен петоъгълник, манастирът има вид на крепост. Рилският манастир е създаден през 30-години на Х в. от Йоан Рилски –/876-946г/. Роден през 70-те години на IX в., с той става една от най-значимите фигури на Средновековието и е почитан като светец под името Йоан Рилски.

Музеят притежава едно уникално произведение на изкуството на име Кръста на Рафаил. Направен е от цяло парче дърво (81 х 43 см.) и е кръстен на своя създател. Манастирът притежава също така своя библиотека, която е изключително богата на книжовен материал, събиран през вековете.                              В средата на вътрешния двор се издига най-старата сграда в комплекса – впечатляваща каменна кула, създадена от местния феодал Севастократор Хрелю през 1334-1335 г.  Рилският манастир е най-голямата и най-почитаната българска обител.                                                                                                                                                           Забележителности- Хрельовата кула, църквата с мощите на Св. Йоан Рилски, музея в манастира с беседа и др. Свободно време в манастира. С автобус стигаме до началото но пътеката, която води до пещерата, в която е живял светеца и където завършва земния си живот.До пещерата се стига след 30-40 мин. преход изкачване по маркирана туристическа пътека. Посещение на църквата с гроба на светеца, влизане в малката пещера  с леглото на Св.Йоан Рилски, атракция -преминаване през пещерата, скалата на молитвите, чешмата аязмо. Връщане при автобуса -30 мин. Връщане в Рилски манастир. Настаняване за нощувка в манастира. Стаите са общи. Тоалетна на етажа. Хранене по ресторантите извън, но в близост до манастира.

 

ВНИМАНИЕ!                                                                                                                                                                            В манастира да се пази тишина.                                                                                                                                         В църквата на манастира се влиза с подходящо облекло за манастири и църкви.                                   Манастирските врати се затварят и заключват вечер според сезона/обикновено 21 часа/.                 ДЕТЕЛИНА ТУРС не носи отговорност при неспазване на часа на прибиране  и закъснелият турист сам се справя според случая.

 

Втори ден: – 08:00 ч отпътуване за Руенски манастир. До него се стига от село Скрино за около 50 минути пеш.Манастирът е разположен в красива местност на 2,5 км. над село Скрино– родното място на Свети Йоан Рилски и е един от най-новите в България. Строителството на манастира започва върху руините на стар християнски храм, през 1999 г. В момента в манастира живеят трима монаси. Йоан Рилски е роден в село Скрино през 876 г., когато начело на българския народ бил цар Борис I,  живял по времето на цар Симеон и умира при царуването на Цар Петър на 18 август 946г на 70 години.  На входа на самия манастир има табели. От манастира водят три лъча – към кръста /10 мин./, към пещерата /10 мин/ и към Аязмото 20 мин. Пътеката към кръста започва от самия манастир и  за 10 минути  се стига до металния кръст, стоящ на скала, от която се разкрива наистина феноменална 360-градусова панорамна гледка. Легендата разказва, че кръстът е забит на мястото, от което скочила някога млада девойка, бягаща от турците. Пещерата Тя се намира в противоположна посока на кръста. За нея се смята, че е първата отшелническа килия на Свети Йоан Рилски. В нея има негова икона и дървен кръст.Спускайки се обратно към манастира табела, ни води към Аязмото. Водата от него помага на хората с очни заболявания.                                                                                                                                                             След посещение на обектите отпътуване за Севлиево ,Велико Търново и Русе.                                       Пристигане в Русе късно вечерта.

 

За краткия преход до гроба на Св.Иван Рилски и Руенски манастир са необходими  подходящи обувки /маратонки/.

 

 

Минимален брой за осъществяване на пътуването : 40 туристи.

Срок за уведомление за недостигнат минимален брой туристи : седем дни преди датата на отпътуване.

 

Забележка: Агенцията си запазва правото за промяна в последователността на посещаваните обекти и мероприятия, както и за  промяна на цената до пет дни датата на отпътуване, в случай на драстично повишаване на горивото.Уважаеми клиенти, информацията публикувана тук е с информационна и рекламна цел и е възможно да са допуснати грешки. Съгласно чл.28, ал.2 от ЗТ достоверна и вярна се счита информацията, предоставена в офиса на „ Днтур“ ЕООД!

 

 


ВпечатленияКакво мислите?


Сподели

(задължително)