По ждрелото на река Ерма и Ябланишко ждрело – ТУРИСТИЧЕСКА ДЕСТИНАЦИЯ Трънско и Ябланишко ждрело – ТУРИСТИЧЕСКА ДЕСТИНАЦИЯ 26,27,28 юли 2024 г. Цена: 176.00 лв.

0
Dntur.com

За екскурзията

 
 
 

По ждрелото на река Ерма и Ябланишко ждрело – ТУРИСТИЧЕСКА ДЕСТИНАЦИЯ Трънско и Ябланишко ждрело – ТУРИСТИЧЕСКА ДЕСТИНАЦИЯ 26,27,28 юли 2024 г.     Цена: 176.00 лв. Цената включва: транспорт с автобус,  нощувка, планински водач, планинска застраховка. Цената не включва: входни такси за туристическите обекти; храна. Маршрут с автобус: Русе – В.Търново – Севлиево – град Трън [...]

Оценка

Изхранване
 
 
 
 
 


Лукс
 
 
 
 
 


Цена
 
 
 
 
 


Обща оценка
 
 
 
 
 

5/ 5

 Dntur.com
Подробно

По ждрелото на река Ерма и Ябланишко ждрело – ТУРИСТИЧЕСКА ДЕСТИНАЦИЯ

Трънско и Ябланишко ждрело – ТУРИСТИЧЕСКА ДЕСТИНАЦИЯ

26,27,28 юли 2024 г.     Цена: 176.00 лв.

Цената включва: транспорт с автобус,  нощувка, планински водач, планинска застраховка.

Цената не включва: входни такси за туристическите обекти; храна.

Маршрут с автобус: Русе – В.Търново – Севлиево – град Трън – с.Студен извор – с.Бусинци – В.Търново – Русе.

ПРОГРАМА

Първи ден: Отпътуване от Русе в 05:00ч от Дом на културата /Вазата/, 07:00ч от Велико Търново, 07:45 от Севлиево хотел – „ПЛАЗА“, /за Габрово качване от Севлиево/.

С почивки по пътя пристигане в град Трън. Посещение на скален параклис  Света Петка, християнизирано праисторическо скално-изсечено светилище, действащо като скален параклис. Според една средновековна легенда в пещерата, където Света Петка се скрила, гонена от неверниците, още се пазят отпечатъци от дланта и от краката ѝ и една вкаменена питка… Трънският район изобилства от интересни природни места, но и обекти, дали световно знание за България. В село Студен извор близо до родната къща на д-р Стамен Григоров се намира Музей на киселото мляко, открит през 2007г. В библиотеката на музея може да се види първата научна публикация на д-р Григоров за киселото мляко, отпечатана на френски език през 1905г, както и последните проучвания на противораковите свойства на Lactobacilus bulgaricus, извършени от проф. Акийоши Шиншу, Япония.Запознаването с Трънския край няма да е пълноценно, ако не посетим Музея на керамиката в село Бусинци. В миналото село Бусинци се е славело като значим център на традиционното грънчарство не само в България, но и на Балканите. Тази керамична школа достига своя разцвет през 18 и най-вече през 19 век, когато тук работят над 300 работилници и 1500 грънчари. Според японския професор Бониширо Моришита Бусинската керамична школа е най-автентичната не само в рамките на Европа. Днес образци на Бусинската керамика се пазят в Националния исторически музей и в много от най-престижните световни музеи: Лувъра, Музея на човека в Париж, музеи в Япония, Китай, Италия, Австрия. Само тук могат да се видят т.н. оканичета – ритуални малки стомни за вино и ракия, украсени с пластични фигури. Това са предмети, използвани в сватбените ритуали за канене на сватове и кумове.

 

Настаняване – хотел в град Трън.

В късния следобед започва разходката по Ждрелото на река Ерма или както е известно още – Трънското ждрело. По пътеката се редуват стръмни стълби (обезопасени), мостчета над реката, интересен тунел и навсякъде неземната красота, която може да предостави Природата. С буйните си води реката е прокопала красив каньон между отвесни скали и спомените ще останат за дълго. Достигаме до ресторант „Рибарника“ в подходящо за вечеря време. Насладата от разходката ще е още по-богата с прекрасна пастърва, приготвена по специална рецепта. Връщаме се по същия път. Нощувка.

Втори ден: Закуска. Освобождаване на хотела. Отправяме се към Ябланишкото ждрело, съседно разположено на Трънското. Още не сме се отърсили от впечатленията си от Ждрелото на река Ерма и ни залива още по-голяма доза красота и много – много адреналин. Очаква ни безопасно, но много емоционално преживяване – около 3 часа и половина. Началото на пътеката започва в пределите на трънското село Банкя. Редуват се мостове, стълби, гледки, водопади и пак стълби, и пак гледки. Екопътеката по Ябланишкото ждрело е обновена, но не до самия и край. Нашата разходка ще приключи до мястото, където това е безопасно. Връщане по същия път, за да се полюбуваме още един път на  природните красоти.След разходката, отпътуване за Велико Търново и Русе. Пристигане около 21 ч.

ВНИМАНИЕ!!! РАЗХОДКАТА ПО ДВЕТЕ ЖДРЕЛА ИЗИСКВА ОСОБЕНО ВНИМАНИЕ И САМОДИСЦИПЛИНА, ТОЛЕРАНТНОСТ В ГРУПАТА И СПАЗВАНЕ НА ПРИБЛИЗИТЕЛНО ВРЕМЕ ЗА ПРЕМИНАВАНЕ. ЕКОПЪТЕКИТЕ СА ВЪЗСТАНОВЕНИ ОТ ТРЪНСКОТО ТУРИСТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО И СА ОБЕЗОПАСЕНИ. ДА СЕ НОСЯТ СЪД ЗА ВОДА И ХРАНА ЗА ОБЯД!

 

Препоръчвана лична екипировка и принадлежности:

Туристически обувки или маратонки, най подходящо за носене на личен багаж-раница, яке, панталон-къс и дълъг, слънчева шапка и слънчеви очила,  дъждобран, съд за вода-пластмасов-500 мл. Тоалетни принадлежности, лекарства.

Уважаеми клиенти, в публикуваната на този сайт информация е възможно да са допуснати неточности, или да настъпят промени, защото тя е с информационна и рекламна цел.  Най-достоверна и вярна информация е тази, предоставена в офиса!!!


ВпечатленияКакво мислите?


Сподели

(задължително)