Казанлък-Казанлъшка гробница, гробницата Голяма косматка Дата: 02 април 2023 г. Цена: 45 лв.

0
Dntur.com

За екскурзията

 
 
 

Казанлък-Казанлъшка гробница, гробницата Голяма косматка  Дата: 02 април 2023 г. Цена: 45 лв. Цената включва: транспорт, застраховка, водач от фирмата. Цената не включва: входни такси и беседи, храна. Отстъпки: За деца до 12 г. – 10% намаление от обявената цена. Маршрут: Русе – В.Търново – Габрово – Казанлък – В.Търново – Русе. Програма: Тръгване  от  [...]

Оценка

Изхранване
 
 
 
 
 


Лукс
 
 
 
 
 


Цена
 
 
 
 
 


Обща оценка
 
 
 
 
 

5/ 5

 Dntur.com
Подробно

Казанлък-Казанлъшка гробница, гробницата Голяма косматка

 Дата: 02 април 2023 г. Цена: 45 лв.

Цената включва: транспорт, застраховка, водач от фирмата.

Цената не включва: входни такси и беседи, храна.

Отстъпки: За деца до 12 г. – 10% намаление от обявената цена.

Маршрут: Русе – В.Търново – Габрово – Казанлък – В.Търново – Русе.

Програма:

Тръгване  от  05:00 Русе  Дом на културата, 07:00 В.Търново от  паркинга до Летен театър, 07:45 от Габрово -автобусна спирка пред Общината срещу Априловска гимназия /за Севлиево качване в Габрово/.След спускане от връх Шипка навлизаме в долината на тракийските владетели.  Посещение на гробницата на Севт III в могила Голяма Косматка, открита през есента на 2004г. по време на редовни археологически разкопки от експедиция ТЕМП с ръководител ст.н.с. д-р Георги Китов.Могилата е насипана като свещен хълм през първата половина на V в.пр.Хр. Вероятно през втората половина на века е направена широка траншея в насипа от юг, където е изграден монументален храм, състоящ се от представителна фасада и три помещения. Изградени са от обработени гранитни блокове, като първото (правоъгълно помещение с двускатно покритие) и второто (кръгло помещение с куполно покритие) са от отделни блокове, свързани чрез залети с олово железни скоби. Последната камера е саркофагоподобна, направена чрез издълбаването на един гранитен блок с тегло около 60 тона, върху който е положен втори, оформен двускатно. В помещението са моделирани ритуално ложе и маса.Храмът е използван повече от столетие за извършване на религиозни церемонии   от тракийските жреци. За да се запази тайнството на обреда от непосветените, е използвана заключваща се отвътре с резета двукрила мраморна врата. Върху всяко от крилата е изсечено изображение – на източното е представен Хелиос (богът на слънцето), а на западното – Горгона Медуза.В началото на ІІІ в. преди Христа в централната камера е извършен ритуал по погребването на тракийски аристократ, за когото се предполага че е владетелят на Одриската държава Севт ІІІ. Така сградата променя функцията си, превръщайки се в негова гробница. За да е сигурно и безпрепятствено преминаването на душата на царя между световете, траките и осигуряват водач, принасяйки в жертва кон и полагайки тялото му в първото помещение.Отпътуване за Казанлък. Името на града произлиза от турското име Акче Къзанлар – бели момичета. Налага се на пазара с качеството на струнните си музикални инструменти.

Забележителности на града: Музей на розата, Исторически музей, Литературно-художествен музей „Чудомир“, Казанлъшката гробница включена в списъка на ЮНЕСКО. Посещение на Казанлъшката гробница. Свободно време в града.Отпътуване за Габрово,В.Търново и Русе. Пристигане окол0 20:30 ч.

Уважаеми клиенти, в публикуваната на този сайт информация е възможно да са допуснати неточности, или да настъпят промени, защото тя е с информационна и рекламна цел.  Най-достоверна и вярна информация е тази, предоставена в офиса!!!


ВпечатленияКакво мислите?


Сподели

(задължително)