Екскурзия в Крайова. Виж също Манастира Хорезу – Музея на Тровантите – Солна мина Окнеле Мари – от Русе, Разград, Варна и Шумен

0
Dntur.com

За екскурзията

 
 
 

Екскурзия в Крайова. Виж също Манастира Хорезу – Музея на Тровантите – Солна мина Окнеле Мари – от Русе, Разград, Варна и Шумен Дати 2022:  23-24 Юли; 17 – 18 Септември; 15-16 Октомври; Депозит 50 лв. доплащане 20 дни преди отпътуване Цена: 129 лв.  от Русе /  Цена:  149 лв. от Разград Цена: 159 лв. от Варна и Шумен Ден 1-ви:Отпътуване [...]

Оценка

Изхранване
 
 
 
 
 


Лукс
 
 
 
 
 


Цена
 
 
 
 
 


Обща оценка
 
 
 
 
 

5/ 5

 Dntur.com
Подробно

Екскурзия в Крайова. Виж също Манастира Хорезу – Музея на Тровантите – Солна мина Окнеле Мари – от Русе, Разград, Варна и Шумен

Дати 2022:  23-24 Юли; 17 – 18 Септември; 15-16 Октомври;

Депозит 50 лв. доплащане 20 дни преди отпътуване

Цена: 129 лв.  от РусеЦена:  149 лв. от Разград

Цена: 159 лв. от Варна и Шумен

Ден 1-ви:Отпътуване от Варна (пред Катедралата) в 04:00 ч.Отпътуване от Шумен (бензиностанция OMV до магазин Billa) в 05:00 ч. Отпътуване от Разград (спирката на автогарата) в 05:45 ч. Отпътуване от Русе (паркинга пред ЖП гарата) в 07:00 ч.Преминаваме през Дунав мост Русе-Гюргево в посока град Крайова – съвсем близо до България и дълбоко свързан с историята ни. Днес е един от големите Румънски градове, но провинциален и спокоен, с приятна атмосфера. На мястото, където е разположен градът, е имало старинно римско селище. Римляните са построили крепост, която е била от тухли и камъни и нарекли селището Пелендава (Pelendava). Според археологически свидетелства на мястото, където днес се намира град Крайова, е имало голям град още в периода на ранното Средновековие. Жителите на града се гордеят с голямото количество добре запазени исторически паметници. Сред основните забележителности на град Крайова е катедралата на свети Димитър (St. Demetrius), която е построена през осемнадесети век, както и църквата на манастира Козуна (Kozunа) – тя е построена през петнадесети век и се смята за най-старата сграда в града.
Сред интересните сгради е църквата на мадона Дуду (Мadona Dudu), която е построена в средата на осемнадесети век и е известна с красивите си мозайки. В града може да се види художественият музей на Крайова, който е бил построен през деветнадесети век по проект на френски архитект. В музея се съхраняват ценни произведения на изкуството на известни румънски творци, създавали шедьоврите си преди повече от век. За туристите е интересна къщата Банией (Bаniei), която е построена в края на седемнадесети век. В къщата е разположен етнографският музей. И не на последно място е площадът Михай Витязул – експлозия от цветя, фонтани, декоративни саксии, а в центъра – статуята на Михай Витязул. Всяка вечер край уникалните пеещи фонтани на площада се събират стотици хора. Църквата Св. Илия; Църквата Вси Светии; Старата църква Св. Георги; историческият музей и Музея на Изкуствата; парка Николае Романеску, по-известен като Бибеску – образец за паркова среда. Настаняване в хотел 3* в Крайова. Нощувка.
Ден 2-ри: Закуска.Отпътуване за Хорезу и посещение на най-големия манастирски комплекс във Влахия, основан 1690г., шедьовър в стила Бранковяну, включен в културното наследство на ЮНЕСКО, известен с богатата скулптурна украса, религиозните композиции, колекцията от фрески и икони. Известен е с чистотата и баланса на архитектурния стил, богатството на скулптура, третирането на религиозната композиция, оброчните портрети и рисувани декорации. Иконописната школа, основана в манастира през XVIII в., е била известна в цяла Югоизточна Европа. Църквата на манастира Хорезу е изписана от известния зограф Парву, който усвоява голямата площ на стените, породена от по-големия пронаос и портик. Следващата спирка е при тровантите – камъни, които имат кръгла обтекаема форма. Местните жители твърдят, че тровантите са способни да се размножават. Първоначално върху камъка се появява малък израстък, който набъбва и се откъсва от „майчинския“ камък. Новият камък е напълно самостоятелен, жив е и расте бързо.Посещение на солна мина Ocnele Mari. Това е бивша солна мина, а понастоящем е устроена като музей и е отворена за посетители. Разположена е върху площ от 10 дка. До нея се достига с минибус по подземен тунел с дължина 1300 м, който слиза на 29 м под повърхността. Температурата вътре е 13-15. Въздухът е много здравословен и подходящ за хора с белодробни проблеми. Височината на залите е 8 м. Тук се намира най-голямата подземна църква в Румъния. Има още музей, ресторант, магазин за сувенири, спортни игрища и др.Отпътуване за България. Връщане в град Русе, Разград, Шумен и Варна вечерта.

Цената включва:1 нощувка със закуска в хотел 3* в град Крайова;Транспорт с комфортен лицензиран автобус 3*;Екскурзоводско обслужване по целия маршрут.

Цената не включва:Входни такси и разходи от личен характер;Медицинска застраховка (задължителна) – 4 лв. на човек (8 лв. за хора над 65 г.);Музей на изкуството в Крайова- 8 леи за възрастни, 5 леи за ученици, студенти и пенсионери;Етнографски музей в Крайова – 8 леи за възрастни, 5 леи за ученици, студенти и пенсионери;Доплащане за единична стая- 50 лева;Намаления- дете до 12 години настанено с двама родители- 12 лева отстъпка;Входна такса за солна мина Окнеле Мари- 30 леи възрастни/ 22 леи деца, студенти, ученици, 22 леи за пенсионери.


ВпечатленияКакво мислите?


Сподели

(задължително)