Вашата почивка в България и чужбина

 


Фолегандрос

0
Posted 18.12.2012 by Dntur.com in Блог
Aeri Hotel. Folegandros, Greece. Photo by Cathy Cunliffe 2009

Незабравимият

Окъпан в светлината на Егейско море, Фолегандрос който е получил своето име от сина на Миноа Фолегандрос, омайва посетителя с уникалните си плажове, кристални води, но и с неподправената архитектура на селищата си.

Хора построена на 200м. надм. вис. се разпростира в и около средновековния замък които се величае гордо на ръба на пропастта. Цъфналите цветя които се подават от балконите на къщите на Кастро (замъка) в съчетание е гледката на необятното Егейско море правят пейзажа уникален.

Ярко белия цвят на традиционно – цикласка архитектура къщи, се подчертава от многоцветни врати и прозорци, а павираните улици и поредицата от площади с големи дъбове подмамват посетителя да си отдъхне под дебелата им сянка. Веднага след залез слънце, площадите на Хора се пълнят с народ който се наслаждава на местните вкусотии в таверните, като например: „ Бацата „ (домашна юфка с петел или заек на фурна) , „ сурото „ (бяло козе сирене) и питки. След вечеря се насладете на традиционните сладки в сладкарниците на Хора и в последствие се отдайте на силния вкус на прочутата греяна ракия с мед която се сервира във всички барове в Хора. С напредването на вечерта всички се събират на централния площад където купона се развихря !

Отбележете си че, по – голямата част от хотелската база с изключителен интериор се намира в Хора.

Разходете се до природни и религиозни паметници:

   Църквата Кимиси Теотоку (Успение Богородично) е едно от първите неща което виждат посетителите при пристигането им в Хора. Цялата в бяло, с павирана пътека водеща до нея която се извисява в североизточната част на селището върху една впечатляваща скала. Това е най – значителната църква на Фолегандрос посветена на Успение Богородично за която се носи легенда че, е построена на мястото на древната светиня. В двора който заобикаля храма можете да видите древни стенописи и основи на статуи.

Според обичая чудотворната обкована в сребро византийска икона на Богородица, която се пази в църквата се свързва с пиратските истории и легенди на Фолегандрос, и според древния фолегандренски обичай на Велик Ден разнасят иконата из всички къщи на острова.

Информация: за да стигнете до църквата, следвайте пътеката която тръгва от площад Пунтас (15мин. Вървене пеша)
  Посетете живописното село Ано Мерас – традиционно селскостопанско селище от 19 – ти век, и Фолклорния Музей (отворен през летните месеци, от17:00 – 20:00 h.) където ще имата възможността да видите традиционното селско домакинство на Фолегандрос такова каквото е било до към средата на 20 – ти век. Музеят е учреден от Местната Културна Общност.

  Хрисоспилеа (златна пещера) представлява един уникален природен паметник на културата от значим археологичен ранг. Нмира се на приблизително 30м. надм. равн. по скалистото крайбрежие под манастира Богоридица и е украсена с множество сталагмити и сталактити.

Отличителната черта която прави тази пещера по – специална , освен римските резервоари и множеството ракообразни намерени във вътрешността и – е множеството древни, мъжки, гръцки имена които покриват стените и покрива и, които датират от 4 – ти век пр. н. е. : Никагорас, Темистоклис, Клеон, Калимахос, Питагорас, Лисикратис са само някои от имената които са споменати, които изглежда че, принадлежат на младежи и се предполага че посещението им в пещерата има езически характер при осъществяването на ритуал за встъпване в пълнолетие.

Достъпа до Хрисоспилеа е труден и опасен, особено когато духа силен северен вятър. Пещерата е достъпна само по море, входа обаче е забранен тъй като археологичните разкопки не са завършили и няма изградена инфраструктура за достъп в пещерата до този момент.

Плувайте !

Повечето плажове на острова имат камъчки и Тимарисови дървета, които предлагат естествената си сянка на къпещите се. От пристанището на острова Каравостаси – едно красиво, живописно, крайбрежно селище с чудесен плаж – тръгва пътя за плажовете: Хохлидиа, Вицецо, Латинаки,Пунтаки и Ливади – едно малко селце с плаж със ситен пясък и тюркоазени води, до което се намира и къмпинг. От Каравостаси тръгват също и лодките за Катерго който е най – красивия плаж на острова с кристални и усвежаващи води и дребни камъни. Агкали при залива Вати, в западния край на острова е един впечатляващ плаж с извисяващи се скали и чисти синьо – зелени води, има лесен достъп по път и доста таверни  От тук започва и пътеката за Св. Николау, с дребните си камъчки и таверна с панорамна гледка. По североизточното крайбрежие на острова ще срещнете плажове Ворина, с зелен камък Фолегандрос,Св. Георгиу и Стефану, до които можете да стигнете пеша или с лодка.

Пробвайте:

Мацата – домашна ювка и петел или заек с червен сос

Сурото – едно местно, прясно, меко сирене чисто или със салата

Каласуна – традиционна баница със Сурото и лук

Капари – вид местно ястие

Леща на фурна

Карпузениа – местно сладко с пържена диня

Локум

Местното  червено и бяло вино

Полезни телефони:

Център Граждански Услуги: 22860 27180, 27171

Община Фолегандрос: 22860 41285, 41416


Вижте по-голяма карта


ВпечатленияКакво мислите?


Сподели

(задължително)