Вашата почивка в България и чужбина

 


Остров Сифнос

0
Posted 14.12.2012 by Dntur.com in Блог
Сифнос

Острова на вкусовете

Острова на вкусовете, но и на поетите – както го описват,като от тук произхожда Целементес и други водещи поети като Йоани Гипарис , Клеантис Триандафилу, Рампагас и Аристоменис Провелегиос.Острова предлага на посетителя уникално съчетание от традиционни и козмополитни дестинации. Неповторими селища, оживени или осамотени плажове, 227 църкви и вкусове които блазнят небцето ви очакват.

Аполониа

Аполониа или Хора на Сифнос се разпростира върху три хълма в центъра на острова. Сокаците на Сифнос и традиционните цикладски къщи изграждат по уникален начин градското му устройство. Посетете Фолклорния Музей на площад Ироон който е отворен следобедните часове.

Където и да решите да седнете да похапнете удоволствието ви е гарантирано, поради това че, тук на острова на Целементес готварството е наука. Опитайте пресните традиционни сладкиши в сладкарниците на Хора и се подгответе за една луда среднощна обиколка из рок баровете и нощните клубове ! Ако искате да се намирате в центъра на събитията, ви препоръчваме да останете в Хора ,където ще намерите голям избор от хотели.

 

Артемонас

Не далеч от Хора се намира село Артемона което справедливо се слави с изумителните си класически имения. Разходете се из тесните улички, и хвърлете поглед на пищните им оградени цветни градини, като не забравяте панорамната гледка на острова. Тук ще намерите едни от най – известните таверни и най – добри сладкарници където се сервират домашни бисквити и горещи понички. За тези които предпочитат спокойствието и свежия климат Артемонас със сигурност е идеалното място да отседнат.

Кастро

Построен върху старата столица на Сифнос, Кастро е бил заселен от древни времена а днес представлява един отворен музей. Входа на Кастро минава през „ лозиес „ преставляващи входни зали които са служели за защита на селището както военните кули . Първия ред къщи с гледка необятното Егейско море е преставлявал външна средновековна стена и е бил обитаван от простолюдието, докато във вътрешния ред се е помещавала аристокрацията така че, да бъдат по – добре защитени от набезите на пиратите.

Вижте по-голяма карта
Повървете по тесните павирани улички и се отдайте на несравнимия чар на Кастро с дървените балкони, гербовете и древните колони. Посетете Археологичния Музей, полюбувайте се на изсечената в скалата църквичка Ефтамартирос (или седем свидетели) която десподства сред вълните и се насладете на гледката на Егейско море която спира дъха !

Агиопластики

Сифнос представлява бастион на развитието и разпространението на грънчарството в цикладския район, като най – ранните находки на грънчарското изкуство датират от ранния цикладски период. Глинените почви и силното слънце са допринесли със сигурност за развитието на грънчарството. В грънчарските работилници които ще намерите из целия остров, има голямо разнообразие от домакински съдове, както и практични и декоративни предмети.

Пробвайте:

  • Лещени кюфтета
  • Манура, местно сирене
  • Мастело, агне печено с подправки и вино
  • Бадемови сладки
  • Медена питка

 

 

 

Плувайте:

Плажовете на Сифно покриват всички вкусове: те са козмополитни и по – оживени или по – осамотени , всички с кристални води! Камарес – пристанището на острова е един плаж с тамарисови дървета и барове, а най – посещаемия плаж на острова е Платис Йалос. В близост до Платис Йалос ще намерите плаж Вати(дължина 1.5км. ) със ситен пясък и плитки води и много скрити таверни до морския прибой. Ако ви харесва да скачате от скалите в морето , то не подминавайте плаж Хрисопигис. Посетете манастира със същото име който от 1650г. гордо се извисява горе на носа, и ако поискате сянка повървете до съседното заливче за да се насладите на сянката на тимарисовите дървета. Спуснете се по пътеката на Кастро и се насладете на усвежаващо потапяне във водите на плаж Епта Мартирес.

 • Необходими телефони:
 • Кметство Сифнос: 2284 360300
 • Полиция: 2284 031210
 • Пристанище: 2284 033617

 


ВпечатленияКакво мислите?


Сподели

(задължително)