Вашата почивка в България и чужбина

 


Остров Сирос

0
Posted 18.12.2012 by Dntur.com in Блог
Гръцки острови

В Сирос столицата на Цикладите философските школи беседват по един хармоничен начин допринасяйки за една изключително аристократична и козмополитна атмосфера. Впечатление прави Ермуполи който е столица на острова и първи търговски и промишлен център на държавата през 19 – ти век,развиващ се с бързи темпове за условията на Гърция. В резултат на това града и до днес е устроен с достолепни обществени сгради (Кметсво, Митница, Театър Аполон), грандиозни площади и класически имения, това е един архитектурен музей на открито. Не пропускайте да посетите Промищления Музей който се помещава в три сгради и обобщава стремглавото развитие на града познат още като „ Манчестер на Гърция „.

 

    Показателни са религиозните паметници на града ( Метаморфоси Сотирос, Св. Николаос Плусиос и Кимиси Теотоку ), величави храмове които доста ясно отпечатват жертвоготовността на православния народ в архитектурния облик на Ермуполис.

    

За разлика от православното присъствие в Ермуполис, Ано Сирос  (средновековно селище намиращо се на хълма на Св. Георгиу ) има католическо общество и типично отбранително потредба на къщите около закрепостения катедрален храм Сан Джорджи. Струва си да се изкачите по многобройните стълбища които водят до върха на хълма и да се разходите по заплетените улички, традиционните варосани къщи със стаи над улицата и тесни калдъръми които водят до малки квартали. Гледката от хълма на Ано Сирос е удивителна.

    Острова дава възможност за морски спортове, и разполага с множество чудесни плажове: Вари, Финикас, Галисас, Кини и обградения с борови дървета Посейдониа (или Делаграциа) с имения в класиччески стил и декорирани градини , това са само част от райските крайбрежия на острова.  

 

    Прочутите питки с халва и чудесни локуми, колбасите каквито са „ луза „ и „ маратолуканика „ или (наденици с копър) блазнят небцето и на по взискателните, също си заслужава да опитате и отличното пикантно сирене Сан Михали.

    Богатата културна традиция на острова се продължава достойно със световно прочутите артистични прояви които се организират всяка година в Ермуполис: Националния Музикален Фестивал на Цикладите и Фестивал за Класическа музика – Ермуполиа и Музикален Май ,предлагат широка гама събития покриващи всеки вкус, обогатявайки с незабравими преживявания почивката ви в Сирос.

    Схинуса

    С площ само 9кв. км., Схинуса се намира приблизително в центъра на комплекса Малки Циклади, южно от Наксос и североизточно от Ираклиас. Схинуса дилжи името си на храстовидното растение „ схино „което изобилства по целия остров. Пристанището на острова Мерсини е считано за един от най – добрите докове в цало Егейско море. От тук ще тръгнете да обиколите малкото островче по пътеки минаващи покрай градини и палми, за два часа ще сте го обиколили впечатлени от изумителните плажове които крие всеки негов залив !


ВпечатленияКакво мислите?


Сподели

(задължително)