Вашата почивка в България и чужбина

 


Остров Наксос

0
Posted 29.11.2012 by Dntur.com in Блог
Остров Наксос

  В сърцето на Цикладите се намира най – големия и оживен остров от тази островна група, който сам по себе си предоставя многообразие от атракции и  забележителности за късметлиите които го посещават.

Окъпания в бяло Хора на Наксос посреща хилядите си туристи с гледка към входа на пристанището, където се намира островчето „Портара“ , и мраморната кула на един недовършен храм посветен на Аполон. Легендата казва , че на островчето Тисеас е изоставил Ариадни.

Хора – столицата на острова, има всички особености характерни за градовете на Цикладите , както и паметници на културата от различни епохи. В сърцето на града е Палиа Хора – стария град с калдъръми и венециански замък . Къщите са с венециански орнаменти които украсяват и до днес входовете им , тесните улички със старинните постройки , католическите църкви и крепостните стени съчетават по уникален начин цикладската и средновековна архитектура. В замъка се намира Археологическия Музей с богати находки от ранно Неолитния до късно Християнския периоди, като най – голямо впечатление прави изключителната колекция от статуетки.

Благодарение на променливия релеф и големина на Наксос са се развили няколко основни типа селища които могат да се разгледат ако се последват маркираните пътеки из целия остров (Хора – Меланес – Халки, Халки – Данакос – Апирантос, Скадо – Аполонас и т.н.). С ненадмината красота е маршрута от Апиранто към плаж Муцуна който преминава покрай старата каменоломна мина и продължава през уникален терен с впечатляващи гледки които ще ви придружат до морето.

Най – високите планини на Цикладите,Зас (1004 м.), и Фанари(908м.надм. вис.), предлагат на любителите на планинарството и планинското колоездене едно изключително преживяване. Изкачвайки се към Зас не пропускайте да посетите пещерата със същото име намираща се на (628м.надм.вис.), с впечатляващи сталагмити, преставляваща култова местност към Зевс в древността.

Разглеждайки острова се отличават традиционните селища на Наксос:

  • Прекрасното Апирантос – недокоснато от времето, с каменни къщи, красиви площади и тесни сокаци павирани с мрамор, имащо дълго духовно и културно развитие (пет музея!) , намиращо се в близост до една от най – хубавите в Гърция църкви – Дева Дросиани от 7 – ми век.
  • Фриоти, живописно планинско селище построено по билото на планина Зас на височина 400м. с кубоообразни къщурки и павирани улички сгушено в буйна растителност. Много близко се намира най – голямата византийска църква Дева Прототрони от 9 – 10 – ти век с изключителни стенописи. Не пропускайте да посетите и
  • Сагкри – селото се състой от три махали (Ано, Като и Канакари) и има венециански кули и традиционни вятърни мелници. Района на Като Сагкри се нарича и „Микрос Мистрас“ поради големия брой византийски храмове, като по – известен сред тях е този на Св. Мама от 9 – ти век. На малко разстояние от Сагкри се намира светилището на Димитра и Аполон (на възвишението Гирула) , изцяло изградено от бял мрамор от 6 – ти век пр. н. е

Характерния облик на Наксос се дължи на многобройните кули свидетелстващи за италианското присъствие на острова, който също така е бил средище на херцогството на Егейско море. Препоръчваме ви най – известните кули , които си струва да посетите: Кула Базеу в Сагкри, Кула Криспи – Глезу в Хора, Кула Белониа в Галанадо, Кула Дела Рока – Бароци в Хора и др.

Продуктите на Наксос са си извоювали място в гръцката кухня. Какво да споменем първо? Отличните сирена сред които „Гравиера“ се отличава, без да поставяме по – долу останалите сирена като: извара, кисело сирене и арсеник (става въпрос за изключително вкусно, твърдо овче сирене, а не за известната отрова!) , ароматен зехтин, известния картоф по наксенски, местните сладка и ликьори или домашното вино, наричано още „божествен нектар“ , което според легендите е течело от извор!

Остров с бурно културно развитие, Наксос предлага множество събития: традиционни панаири и  апокриес шествия които разнообразяват престоя  ви тук, сред които ще споменем Фестивал Наксос на Кула Базеу имащ международен отзвук и Фестивал Дионисиа за политически изявления от висок ранг под ръководството на Кметство Наксос , който се организира през цялото лято и приключва тържествено през Септември с празника на виното и празника на рибаря.


View Larger Map

Остров Наксос


ВпечатленияКакво мислите?


Сподели

(задължително)