Вашата почивка в България и чужбина

 


Остров Санторини

0
Posted 14.12.2012 by Dntur.com in Блог
Санторини

Един остров от дълбините на земята

Санторини (или Тира ) се намира в най – южната част на Цикладите и всъщност представлява един островен комплекс който се състои от островите Тирас ( или Тирасиас ) , Аспронису, Палиас Камени и Неас Каменис.

Знаехте ли че, островния комплекс на Санторини включително и Милос, Метана и Нисиро представлчват активен вулкан ? И че, може би е единствения вулкан чиито кратер се намира в морето ? Този островен комплекс се е образувал поради интензивно вулканично действие и бихме казали че, в действителност е изникнал от дълбините на земята ! Дванадесет огромни изригвания , приблизително на всеки 20 000 години , са спомогнали за образуването на вдлъбнатини, разбивайки по – голямата част на вулкана , който не спира да се издига отново и отново .

Последното голямо изригване което е било преди около 3 600 години (през микенската епоха ) покрива с вулканичен прах трите острова ( Тира, Тирасиа, Аспрониси ) като по този начин заличава едно процъфтяващо  праисторическо общество , останки от което са намерени при разкопките до Акротириу. Твърдите и газообразни вещества които са излезли от вътрещността на вулкана са образували едно голямо пространство от долу, разрушавайки централната му част . По този начин се е образувала една огромна фуниеобразна вдлъбнатина , днешна Калдера , с размери 8х4кв. км. и дълбочина до 400м. под морското равнище !

Вулканичната дейност е продължила доста по – умерено образувайки в Калдера островчетата Палиас Каменис и Неас Каменис, последното от които е най – младо образуваната земна площ в Средиземноморието датираща от само преди 434 до 57 год. Кратерите, горещите изпарения, новите руди и топлите многоцветни води които извират там, впечатляват посетителите на двата нови острова . Слягането в централната част на вулкана е образувало стръмните склонове на Калдерас които правят възможна една морска разходка във вътрешността на активния вулкан. Острова представлява един огромен, съвременен геоложки музей и една идеална местност за наблюдение на взаимодействията при изграждането и развитието на един вулкан.

    Потърсете романтиката на острова

Санторини е считан до голяма степен за романтична дестинация в Гърция. Другаде не се срещат често величествени,варосани в бяло селища построени на ръба на пропастта и живописни селца с павирани сокаци и впечатляващи църкви окъпани в светлина… Влюбени двойки прииждат всяка година на вулканичния остров, желаейки да се насладят, прегърнати на някое балконче в Калдерас на прочутия залез на Санторини. Даже в последните години острова се превърнал в дестинация избирана от двойки за сключване на брак или за меден месец.

Една малка разходка из селата на острова

Столица на острова е Фира. Построена в Калдерас на 260м. надм. вис. с прекрасна гледка към ярко сините води на Егейско море и островчето Неас Каменис което изглежда сякаш се намира в небесата… Фира заедно с Фиростефани, Имеровигли и Оиа се простират по дължината на Калдерас, като всяко от тях очарова посетителя по неповторим начин. Нека отбележим тук че, селището Оиа е първото за Гърция което е обявено за резерват, това въобще не е случайно поради факта че, прилича на произведение на изкуството изсечено в скалите образувано от вулканичната лава… Други по – малко известни, но също така хубави села на острова които си заслужават да ги посетите са Акротири, Меса Вуно (с известните си археологични местности), Пиргос, Картерадес, Емборио, Амуди, Финикиа, Периса, Периволос, Мегалохори, Камари, Месариа и Монолитос. Някои от тях са по – оживени,други са по – спокойни, някои са заобиколени с огромни лози  а други имат замъци които се величаят на фона на безкрайното Егейско море, но всички имат индивидуален облик който ще ви завладее.

Продуктите на Тиракиас

Кой не е чувал за уникалните местни продукти на Санторини ? Бял патладжан, доматчета, бакла, капари и прясно сирене: всички тези вкусни съставки съчетани в традиционни ястия ще задоволят познавачите на добрата кухня ! Острова е считан за една от най – добре организираните „ вино “ – дестинации в Гърция. Вулканичната почва на острова благоприятства производството на вина с неповторим характер и омайващ аромат. Пробвайте вино от основните сортове Асиртико, Айдани, Мантилариа и Мавротрагано в някоя от многобройните винарни на острова (доста от които работят и като музеи) или в някой ресторант под светлината на свещите…

Открийте вулканични плажове

Да не пропуснем да споменем прекрасните плажове на острова които се хармонизират с уникалния му вулканичен характер. Потопете се във водите на плажове с черен, червен и бял пясък или многоцветни камъчета и обрулени от солената вода и вятъра скали. Това е една уникална гледка която няма да срещнете другаде в Гърция…

Санторини ви очаква !

 

Със сигурност опияняващата му атмосфера където синьото на Егейско море се откроява на фона на червеникавите скали и бялото на къщите, ще ви очарова и направи нетърпеливи да се завърнете при вашата „ изгубена Атлантида „ !

Оставете енергията която струи от тази вулканична местност да премине през вас и откриете магията която никоя снимка не може да пресъздаде.


Вижте по-голяма карта

Как да отидете: с кораб или самолет от Пиреа. Директни полети до Санторини има от Атина, Солун и Ираклио в Крит. Летището се намира на 6км. от столицата.

Полезни телефони:

Летище Санторини: 22860 28400

Пристанище Тирас: 22860 22239


ВпечатленияКакво мислите?


Сподели

(задължително)