Вашата почивка в България и чужбина

 


Остров Парос

0
Posted 14.12.2012 by Dntur.com in Блог
Πάρος3

 Парос се намира в центъра на Цикладите и представлява една от най – известните дестинации за почивка, с несравнима природна красота, необятни плажове, кристални води и впечатляващи пейзажи.

    Отправна точка на вашата екскурзия:

    Красивата столица на острова – Парикиа има живописни къщички и внушителни имения в класически стил и център с венециански замък от 13 – ти век и невероятна гледка. В Парикиа се намира един от най – важните религиозни паметници на държавата, църквата на Дева Екатонтапилианис или Катаполианис от 6 – ти век, с 99 видими врати и една скрита, според обичая. Не пропускайте възможността да посетите „Ваптистирио“ (кръщелня) от 4 – ти век което е най – добре запазеното в Православния Изток, също така и Византийския Музей с ценни изложби. В приземния етаж на Екатонтапиианис се намира Византийския Музей на Парикиа. В залите му се пазят икони, дърворезбовани иконостаси и други реликви от различни манастири и храмове на острова.

В Археологичния Музей са на показ множество експонати от археологичните местности на острова (свещенните Асклипиу и Питиу Аполона, Дилиу и др. ) и впечатляващите праисторически находки от близките островни образувания Антипарос, Деспотико и Салиагко. Отличава се надписаната колона – „Парио Хронико“ от 3 – ти век пр. н. е. отразяваща събития датиращи 1300 години назад във времето!

На 5,5км. източно от Парикиа потърсете древните кариери ( при Марати) и разгледайте минните им галерии, тук е добиван прочутия в древността мрамор известен като „лихнитис“ (лампа) поради белотата и прозрачността си.

Красиви селца в идилични местности посрещат посетителите решили да разгледат острова:

Науса е живописно рибарско селище с един полу потънал венециански замък до нейното пристанище.

Левкес се намира в най – високата част на Парос заобиколен от гъста растителност, с атинска, цикладска и класическа архитектура, красиви площади и тесни улички павирани с мрамор. Музея за Народно Творчество в Левкес пренася посетителя в древния свят на Егейско море.

Марписа е традиционно село със средновековен облик в близост до  известните плажове Лура и Писо Ливадиу.

Изкачете се до съседния хълм Кефалу, един уникален културен завършек  на района. Изкачвайки се по склона на хълма ще срещнете порутеното италианско селище Кефалу с неговия замък, а на върха има незабравима гледка на изток където се издига манатира на Св. Антониу от 17 – ти век.

Петалудес е един район с особенна природна красота близо до село Психопиана. Това е един биологичен резерват с богатa растителност, течащи извори и виоки дървета, където обитава пеперудата Panaxia quadripunstaria.

Плувайте !

Чудесните плажове на острова (Хриси Акти, Санта Мариа, Пунта) предлагат разнообразие от морски спортове ,най – популярен сред които е сърфинга. Преоткрийте дантелообразното крайбрежие на острова с морски кану – каяк  или се потопете на дъното на Алики, където се крие един архаичен град !

Не пропускайте да плувате в Колимпитрес, плаж с рядка красота – резултат от дейността на водата и вятъра върху гранитните скали. На плаж Калогерос, преди да се потопите в морските води се насладете на един сеанс с лечебна морка глина !! Планината в близост има в изобилие от тази лечебна кал.

Разгледайте острова вървейки по пътеките използвани някога от местещите се селяни пренасящи тяхните ценноти. Отбелязваме две от тези пътеки които си струва да извървите :

Византийската пътека Левкес – Продромос, с продължителност един час, е в по – голямата си част павиранa с мрамор. Започва от зеления Левкес и преминава покрай склонове с терасовидни обработваеми земи и едно малко византийско мостче стигайки до красивото село Продромос. Разходете се из заплетените му сокаци и се насладете на крепостното му градоустройство.

С начална точка село Марписа с византийските църкви, къщите от 17 – ти век и живописните вятърни мелници ще продължите към хълма Кефало и манастира на Св. Антониу. Изкачвайки се по павираната пътека ще срешнете останките от разрушения италиански град Кефало и неговия замък. Стигайки на върха се насладете на гледката към източната част на Парос и посетете манастира на Св. Антониу с позлатения, дърворезбован иконостас.

Алтернативен вариант да разгледате острова е с езда ! Има два хиподрума: един в крайморския Ампела и един в Истерни, дават възможност да яздите до морския бряг по обсипаните с пясък плажове или във вътрешността на острова.

Забавлявайте се !

Големите религиозни празници са повод за традиционните панаири където се лее в изобилие прочутото вино на Парос (Монемвасиа и Мантилариа) . Разбира се главен празник е този на Богородица на 15 – ти Август със средище храма на Екатонтапилианис. Уникално преживяване е и Велик Ден на острова с благочестивата атмофера и пресъздаването на Христовите мъки (в селата Марписа, Мармара и Продромо) . През есента празнентвата се разпалват до връхната си точка панаира на Св. Йорги Метисти или Спориари кедето се отваря новото вино ,събитие което се чества с почитание !

    Необходима информация !

  

  Не пропускайте да посетите малкото островче Антипарос на разстояние само 4,5 м. м. от град Парикиа в Парос с което прави връзка с кораб. Столица и пристанищен град е Антипарос или Кастро, живописно селище което се разпростира около венециански замък от 15 – ти век. Павираните улици, варосаните преки,украсените с цветя къщи и големия централен площад с евкалиптови дървета създават чудесната островна атмосфера, а на съседния хълм Св. Йоани се намира величествената пещера на Антипарос с невероятни сталагмити и сталактити.

    Как да дойда ?

    Парос прави връзка с ферибот и бърз кораб с Пиреа, Рафина, Лаврио както и с останалите Циклади, като същевременно има и самолетна връзка с Атина и Солун.


Вижте по-голяма карта

За повече информация :

Пристанище Парос : 22840 21240

Пристанище Пиреа : 210 4226000 – 4, 210 4593140, 210 4593150

Пристанище Рафина : 22940 22300

Летище Парос : 22840 91257

Къде да отседна :

Гръцка къмпинг общност:

www.panhellenic – camping – union.gr

    Местен транспорт

    На острова предвижването става с автобуси, такси, коли и мотори под наем и с лодки с редовни маршрути за по – отдалечените плажове.

За повече информация :

Автогара : 22840 21395

Таксита

    • Парикиа : 22840 21500
    • Науса : 22840 53490
    • Марписа : 22840 41209 / 41386
    • Продромо : 22840 41427 / 41576

ВпечатленияКакво мислите?


Сподели

(задължително)