Узунджово – Хасково – Александровска тракийска гробница – Вила Армира – Димотика/Гърция/- Село Мезек

0
Dntur.com

За екскурзията

 
 
 

Узунджово – Хасково – Александровска тракийска гробница – Вила Армира – Димотика/Гърция/- Село Мезек Дати 29.05 – 31.05.2020 28.08-30.08.2020 Автобусна програма 3 дни / 2 нощувки Русе, Велико Търново 207 лв.   1 ден : Отпътуване от Русе в 06.00 ч. от Централна ЖП гара, Митница, в 7.30 ч. от Велико Търново, от х-л „Етър“ [...]

Оценка

Изхранване
 
 
 
 
 


Лукс
 
 
 
 
 


Цена
 
 
 
 
 


Обща оценка
 
 
 
 
 

5/ 5

 Dntur.com
Подробно

Узунджово – Хасково – Александровска тракийска гробница – Вила Армира – Димотика/Гърция/- Село Мезек

Дати

29.05 – 31.05.2020

28.08-30.08.2020

Автобусна програма

3 дни / 2 нощувки

Русе, Велико Търново

207 лв.

 

1 ден : Отпътуване от Русе в 06.00 ч. от Централна ЖП гара, Митница, в 7.30 ч. от Велико Търново, от х-л „Етър“ по посока Хасково –Узунджово. Пристигане в Узунджово. Посещение на църквата „Успение Богородично“. Много са църквите превърнати в джамии, но единици са джамиите превърнати в църкви. Към последните се причислява узунджовската църква. Старинният храм се слави с това, че е най-голямата селска църква в България, а също и с уникалната си архитектура – запазила автентичния си облик до днес. Градежът на сградата е изцяло каменен, стените, изградени с монолитни блокове, в долната си част са с дебелина от около 1,50 м. Идеалното изчистване на стените позволява да се види красотата на каменния зид.
Храмът се отличава с неописуемата си акустика, която се дължи на формата на свода и стените, наподобяваща камбана, както и на разпределението на отворите на прозорците. Отпътуване за Хасково. Тук се намира най-високата в света статуя на Богородица и младенеца. Със своите 32,8 м височина тя е включена в Книгата с рекордите на Гинес. В основата й е изграден малък параклис. Издигната е през 2003 г. и вече повече от десетилетие е част от маршрутите на поклонници от цял свят. На метри от монумента на Богородица се извисява една от най-високите камбанарии в България. Висока е цели 30 метра, а вътрешно стълбище позволява да се изкачите до върха, точно под осемте й камбани, и да се полюбувате на неповторимата панорама към града. В Хасково се издига паметник без аналог в света - посветен на човешката завист. Представлява 3-метрова статуя от бронз, изобразяваща стремежа на човешкия дух към извисяване и силата, с която завистта го приземява и не му позволява да полети. Настаняване. Нощувка.
2 ден:  Закуска. Отпътуване за Гърция, за град Димотика /Дидимотихо/, намира само на 70 км от границата при Свиленград. Съвременният град е разположен край двете исторически възвишения Кале и Хагия Петра. Оттам идва гръцкото наименование Дидимотейхон – двойната крепост, което заселилите се тук българи съкращават на Димотика. В подножието се сливат реките Еритропотамос (Червената река) и Марица. Траки, римляни, византийци и османци белязали древния град… и разбира се българи. В Плиска е открит надпис с името на града, според който той за пръв път е превзет по времето на хан Крум. Хрониките разказват, че особено често Димотика е обсаждана от цар Калоян. Разходка в центъра на града, където може да се посети православния храм „Света Богородица Елефтеротрития“/Освободителка/, джамията от 14в., по времето на султан Баязид I. Посещение на Византийската крепост, където могат да се видят, църкви, жилищни сгради, изсечени в скалата пещери за съхранение на жито и др. По желание –посещение на Етнографския музей на Дидимотихо.Отпътуване за България. По пътя – посещение на крепостта “Мезек“. В околностите на село Мезек (община Свиленград), на възвишението Калето се издигат останките от средновековна византийска крепост от края на ХІ в. Тя е най-добре запазеното отбранително съоръжение в Родопите. Крепостта е имала функции на гранична стражева крепост. Охранявала е територии между реките Марица и Арда. Намира се в покрайнините на село Мезек, на 6 км югозападно от Свиленград и само на 1 км от гръцката граница. Някои историци смятат, че това е известната от писмените източници крепост Неутзикон, а други учени са на мнение, че на това място се е намирала крепостта Версиникия, край която през 813 г. хан Крум разгромява византийските войски и завладява Тракия. Нощувка.

3 ден : Закуска. Отпътуване за Ивайловград за да посетим Вила Армира. Това е най-богатият частен дворец от римско време по нашите земи. При изграждането на вилата, собствениците са проявили завиден вкус и лукс. Сградата е двуетажна като само първия етаж има 22 помещения. Много добре е запазено подовото отопление на вилата (хипокрауст) както и подовите мозайки.

Отпътуване за Русе. По пътя- разглеждане на Алексадровката гробница, открита през 2000 г. при разкопки на могилата Рошавата чука, разположена в западните покрайнини на село Александрово, на около 20 км източно от град Хасково. Гробницата е тракийска и е едно от най-значимите открития на българската археология. Построена е през втората половина на IV век пр. Хр. Служила е за последен дом на богат тракийски владетел, чието име остава неизвестно. Пристигане във Велико Търново/ Русе вечерта.

Цената включва
•  транспорт с лицензиран автобус 2/3*
•  2 нощувки със закуски във фамилен хотел 2/3*
•  Медицинска застраховка за лица до 69,99г, местни екскурзоводи на посещаваните обекти, водач от агенцията

 

Цената не включва:
•  входни такси за посещаваните обекти, медицинска застраховка за чужбина, по избор на клиента.

Намаления: Деца до 12 години – 10,00 лв. от цената за възрастен.

 

Необходими документи за пътуването – валидна лична карта или задграничен паспорт; за деца под 18 години пътуващи сами или само с единия родител – нотариално заверено пълномощно от липсващия родител, лична карта или паспорт, акт за раждане и преснимани копия на всички тези документи

Начин на плащане: В брой или по банков път. При записване се внася аванс 50 % и се доплаща до 20 дни преди тръгването.

Агенцията си запазва правото да промени последователността на програмата по независещи от нея причини и при недостигнат минимален брой туристи и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти.

Необходими документи за резервация – 3 имена на кирилица и латиница (по лична карта или паспорт) и ЕГН на всеки турист, адрес, лична карта номер и валидност.

 

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 туриста !!!

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 7 дни преди датата на отпътуване !!!

Туроператора има сключена застраховка „Отговорност на туроператора“ със застраховател “Армеец„ ЕАД със седалище и адрес на управление: София, „ул. Стефан Караджа“ 2, и с полица 19 280 1315 0000866191 1 / 13.12.2019 г. валидна от 00:00 часана 05.01.2020 г. до 24:00 часана: 04.01.2021 г.

 


ВпечатленияКакво мислите?


Сподели

(задължително)