Русе – Перущица – Брацигово – Батак – Пещерата Снежанка – Русе

0
Dntur.com

За екскурзията

 
 
 

Русе – Перущица – Брацигово – Батак – Пещерата Снежанка – Русе Дати 02.03 – 03.03.2020 11.07 – 12.07.2020 Автобусна програма 2 дни / 1 нощувкa Русе 155 лв   Първи ден: Отпътуване с автобус от Русе в 6:00 ч. от Централна ЖП гара, Митница, в 07:30 ч. от В.Търново- паркинга пред х-л „Етър“. В [...]

Оценка

Изхранване
 
 
 
 
 


Лукс
 
 
 
 
 


Цена
 
 
 
 
 


Обща оценка
 
 
 
 
 

5/ 5

 Dntur.com
Подробно

Русе – Перущица – Брацигово – Батак – Пещерата Снежанка – Русе

Дати

02.03 – 03.03.2020

11.07 – 12.07.2020

Автобусна програма

2 дни / 1 нощувкa

Русе

155 лв

 

Първи ден: Отпътуване с автобус от Русе в 6:00 ч. от Централна ЖП гара, Митница, в 07:30 ч. от В.Търново- паркинга пред х-л „Етър“. В 08:15 ч. от Габрово, от Лукойл до „Дома на хумора и сатирата“. Отпътуване посока Пловдив за Перущица. Посещение на Историческия музей на града. Интересни са оригиналната въстаническа униформа от 1876 г., пушката на Спас Гинов (една от жертвите на клането в Перущица при потушаването на Априлското въстание от 1876 г., който първо убива семейството си, след това и себе си, за да не попаднат в ръцете на османците), картината “Защитата на Перущица” от художника Д. Добрев, лични вещи и оръжие.

Част от музея е църквата „Св. Архангели Гавраил и Михаил”, в която по време на Априлското въстание перущенци са се крили и 7 дни са се сражавали за живота и свободата си. Строена е от брациговски майстори през 1847 – 1848 г.  На голяма мраморна плоча са написани имената на загиналите, а близо до саркофага е поставена скулптурната група “Кочо”. Въстаникът Кочо Честеменски е един от многото перущенци, сложили край на живота си заедно със семействата си, за да не попаднат в ръцете на турците.

Посещение на „Даново училище“ е построено през 1850 год. „Даново училище“ е построено през 1850 година със собствени средства на родолюбивите и жадни за просвета перущенци. Първият учител в него е известният с книжовната си и издателска дейност български възрожденец Христо Груев Данов (1828-1911). Той въвежда светско образование по взаимоучителния метод, открива неделно училище и ратува за образование на момичетата. В сградата на училището през 1869 год., Васил Левски основава местния таен революционен комитет в Перущица. Към момента в бившето училище се помещава картинна галерия.

Отпътуване за Брацигово. Посещение на Историческия музей. Централно място в експозицията е отделено на подготовката и избухването на Априлското въстание от 1876 г. срещу османската власт. Тук може да се види единственото оригинално черешово топче в България. Сред експонатите са оригинали пушки, ятагани и пищови, а също и знамето на въстаниците, ушито от учителката Ана Гиздова. От 2009 г. на третия етаж на музея има картинна галерия, в която са показани творби на различни български художници.Част от експозициите на музея е и къщата музей „Васил Петлешков”. Васил Петлешков (1845 г. – 1876 г.) е български революционер, водач на Априлското въстание в града. Къщата- музей отваря врати за посетители през 1976 г. по случай 100-годишнината от Априлското въстание. Разглеждане на етнографски комплекс Поповата къща. През 1981 г. в Поповата къща в града е открита експозицията „Брациговска архитектурно-строителна школа. Посетителите могат да видят и кондиката (устава) на дюлгерския еснаф. Тук е съхранен и прочутият речник на майсторите, състоящ се от около 700 думи, с които те са наричали важните за дейността си пособия и елементи, за да не издават тайнството на занаята. Настаняване в хотел. Свободно време за вечеря. Нощувка.

Втори ден: Тръгване за пещерата „Снежанка“. Разстоянието от паркинга до пещерата /3 км/ се изминава пеша през гора. Снежанка е една от най-красивите пещери в България. Наричана е още „Перлата на Родопите” и е включена в списъка на 100-те национални туристически обекта. Обявена е за природна забележителност от 14.03.1961 г. В своите само 145 метра дължина тя е събрала всички форми на пещерни образувания. Пещерата е сравнително малка, но изключително богата на естествените пещерни украси – сталактити, сталагмити, синтрови езера и драперии. Пещерата се състои от няколко красиви зали: „Залата на виметата“, „Голямата зала“, „Музикалната зала“, които са свързани със Срутището, над което минава мост. Във „Вълшебната зала“, последната, достъпна за посетители, се намира фигурата, оприличавана на приказната героиня Снежанка, дала името на пещерата.

Отпътуване за гр. Батак. Разглеждане на музейния комплекс с беседа. Посещение на Историческия музей. Представени са снимков и документален материал, оригинални културни ценности от античността, средновековието, възраждането, Априлското въстание, Руско-турската война от 1877-1878 г., както и следосвобожденският период.

Град БАТАК. В него през май 1876 година се състояла кървавата трагедия, разтърсила цяла Европа: след двуседмична битка с огромна турска войска от шест хилядното население на Батак оцелели само хиляда души. Селото било изгорено до основи. Останала да стърчи само каменната църква “Света Неделя”, в която около две хиляди души, предимно жени, деца и старци, пострадали мъченически за вярата си. Останките им почиват на мястото на Светая Светих в изпепелената църква, превърната по-късно в музей. Свободно време в града. Обяд.

Отпътуване за Габрово, В.Търново и Русе. Пристигане късно вечерта.

 

Цената включва:

  • транспорт
  • нощувка, закуска
  • Медицинска застраховка за лица до 69,99г
  • екскурзоводско обслужване
  • беседи за туристическите обекти, където се предлагат такива.

 

Цената не включва:

  • входни такси
  • храна.

 

Отстъпки:

  • За деца до 12 г. -10% лв. намаление от обявената цена.

 

Допълнителна информация – Входни такси за обектите:

Пещера Снежанка: Входна такса – 4 лв., за учащи – 3 лв. Групи се сформират на всеки час.

Исторически музей Перущица: За възрастни – 2.00 лв., За учащи и пенсионери – 1.00 лв.

Исторически музей Брацигово: възрастни – 2 лв., учащи и пенсионери – 0.50 лв.

Исторически музей Батак, църква костница „Света Неделя” и Балинова къща – закупува се един билет, с който се разглеждат и трите музейни обекта. Възрастни – 2 лв., Учащи и пенсионери – 1 лв.

Начин на плащане: В брой или по банков път. При записване се внася аванс 30% и се доплаща до 14 дни преди тръгването.

Необходими документи за резервация – 3 имена и ЕГН на всеки турист, адрес, лична карта номер и валидност. Необходими документи за пътуването – валидна лична карта.

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 туриста !!!

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 7 дни преди датата на тръгване !!!

 

Туроператора има сключена застраховка „Отговорност на туроператора“ със застраховател “Армеец„ ЕАД със седалище и адрес на управление: София, „ул. Стефан Караджа“ 2, и с полица 18 280 1315 0000686935/07.12.2018г. валидна от 00.00ч на 05.01.2019 до 24.00ч на 04.01.2020г


ВпечатленияКакво мислите?


Сподели

(задължително)