Русе – Крайова – манастира Хорезу – музей на Тровантите – солна мина Окнеле Мари

0
Dntur.com

За екскурзията

 
 
 

Русе – Крайова – манастира  Хорезу  - музей на  Тровантите – солна мина Окнеле  Мари Автобусна  екскурзия с отпътуване от гр.Русе Дати  : 22-23.06.; 20-21.07.; 24-25.08.; 19-20.10.; 16-17.11.2019г.   Цена от гр. Русе: 129.00лв Цена от гр. Велико Търново: 139 лв. 2 дни / 1 нощувки ПРОГРАМА: 1 Ден: Русе – Крайова. Отпътуване от Русе [...]

Оценка

Изхранване
 
 
 
 
 


Лукс
 
 
 
 
 


Цена
 
 
 
 
 


Обща оценка
 
 
 
 
 

5/ 5

 Dntur.com
Подробно

Русе – Крайова – манастира  Хорезу  - музей на  Тровантите – солна мина Окнеле  Мари

Автобусна  екскурзия с отпътуване от гр.Русе


Дати  : 22-23.06.; 20-21.07.; 24-25.08.; 19-20.10.; 16-17.11.2019г.  

Цена от гр. Русе: 129.00лв

Цена от гр. Велико Търново: 139 лв.

2 дни / 1 нощувки
ПРОГРАМА:

1 Ден: Русе – Крайова. Отпътуване от Русе в 07:15 Паркинга на ЖП гарата; Преминаваме през Дунав мост Русе-Гюргево в посока град Крайова – съвсем близо до България и дълбоко свързан с историята ни. Днес е един от големите Румънски градове, но провинциален и спокоен, с приятна атмосфера. На мястото, където е разположен градът, е имало старинно римско селище. Римляните са построили крепост, която е била от тухли и камъни и нарекли селището Пелендава (Pelendava).
Според археологически свидетелства на мястото, където днес се намира град Крайова, е имало голям град още в периода на ранното Средновековие.
Жителите на града се гордеят с голямото количество добре запазени исторически паметници. Сред основните забележителности на град Крайова е катедралата на свети Димитър (St. Demetrius), която е построена през осемнадесети век, както и църквата на манастира Козуна (Kozunа) – тя е построена през петнадесети век и се смята за най-старата сграда в града. Сред интересните сгради е църквата на мадона Дуду (Мadona Dudu), която е построена в средата на осемнадесети век и е известна с красивите си мозайки. В града може да се види художественият музей на Крайова, който е бил построен през деветнадесети век по проект на френски архитект. В музея се съхраняват ценни произведения на изкуството на известни румънски творци, създавали шедьоврите си преди повече от век. За туристите е интересна къщата Банией (Bаniei), която е построена в края на седемнадесети век. В къщата е разположен етнографският музей.И не на последно място е площадът Михай Витязул – експлозия от цветя, фонтани, декоративни саксии, а ж центъра – статуята на Михай Витязул. Всяка вечер край уникалните  пеещи фонтани на площада се събират стотици хора. Църквата Св.Илия; Църквата Вси Светии; Старата църква Св.Георги; историческият музей и Музея на Изкуствата; парка Николае Романеску, по-известен като Бибеску – образец за паркова среда. Настаняване в хотел 3* в Крайова. Нощувка.

2 Ден: Крайова – манастира Хорезу – Тровантите – солна мина Окнеле Мари – България. Закуска. Отпътуване за Хорезу и посещение на най-големия манастирски комплекс във Влахия, основан 1690г. , шедьовър в стила Бранковяну, включен в културното наследство на ЮНЕСКО, известен с богатата скулптурна украса, религиозните композиции, колекцията от фрески и икони.  Известен е с чистотата и баланса на архитектурния стил, богатството на скулптура, третирането на религиозната композиция, оброчните портрети и рисувани декорации. Иконописната школа, основана в манастира през XVIII в., е била известна в цяла Югоизточна Европа. Църквата на манастира Хорезу е изписана от известния зоргаф Парву, който усвоява голямата площ на стените, породена от по-големия пронаос и портик.  Следващата спирка е при тровантите- камъни, които имат кръгла обтекаема форма. Местните жители твърдят, че тровантите са способни да се размножават. Първоначално върху камъка се появява малък израстък, който набъбва и се откъсва от „майчинския“ камък. Новият камък е напълно самостоятелен, жив е и расте бързо.
Посещение на солна мина Ocnele Mari. Това е бивша солна мина, а понастоящем е устроена като музей и е отворена за посетители. Разположена е върху площ от 10 дка. До нея се достига с минибус по подземен тунел с дължина 1300 м, който слиза на 29 м под повърхността. Температурата вътре е 13-15. Въздухът е много здравословен и подходящ за хора с белодробни проблеми. Височината на залите е 8 м. Тук се намира най-голямата подземна църква в Румъния. Има още музей, ресторант, магазин за сувенири, спортни игрища и др. Отпътуване за България. Връщане в град Русе вечерта.
ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

 • 1 нощувка със закуска в хотел 3* в град Крайова;
 • Tранспорт с комфортен лицензиран автобус 3*;
 • Eкскурзоводско обслужване по целия маршрут;

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

 • Входни такси и разходи от личен характер;
 • Медицинска застраховка (задължителна) – 4 лв. на човек (8 лв. за хора над 65 г.);
 • Музей на изкуството в Крайова- 8 леи за възрастни, 5леи за ученици, студенти и пенсионери;
 • Етнографски музей в Крайова – 8 леи за възрастни, 5леи за ученици, студенти и пенсионери;
 • Доплащане за единична стая- 50 лева;
 • Намаления- дете до 12 години настанено с двама родители- 12 лева отстъпка;
 • Входна такса за солна мина Окнеле Мари- 20 леи възрастни/ 15 леи деца, студенти, ученици, 16 леи за пенсионери, 14 леи за хора с увреждания.

ДОЪПЛНИТЕЛНИ УСЛОВИЯ:

 • Местата в автобуса се определят според датата на резервацията. При изрично желание за ползване на предни места в автобуса, се доплащат 15 лв. на седалка (за първите два реда).
 • За лица под 18 години се изискват документ за самоличност на детето (лична карта или международен паспорт), оригинал и две копия от акта за раждане. При непридружаване от единия или и от двамата родители, се изискват оригинал и две копия на нотариално заверена декларация от липсващия родител с разрешение за пътуване на детето им в чужбина.
 • До два дни след резервацията е необходимо плащане – цялата сума или 50% от стойността. Крайното плащане е най-късно до 20 дни преди пътуването.
 • Всички допълнителни плащания могат да бъдат направени на място, по време на екскурзията, в една от посочените след всяко доплащане валути.

Агенцията  си запазва правото за промени в последователността на разглежданите обекти.

Агенцията  има сключена застраховка ”Отговорност на туроператора” по чл. 97 от Закона за туризма със ЗК ”Уника”.

 


ВпечатленияКакво мислите?


Сподели

(задължително)