НОВО! ВЕЛИКДЕН 2020 МЕДЖУГОРИЕ екскурзия Босна и ХЕРЦЕГОВИНА и хълма на Дева Мария!

0
Dntur.com

За екскурзията

 
 
 

НОВО! ВЕЛИКДЕН 2020 МЕДЖУГОРИЕ екскурзия Босна и ХЕРЦЕГОВИНА и хълма на Дева Мария!     ПРОМОЦИЯ за записвания до 17 МАРТ – ТОП цена 390 лева!     Пътуване през ИЗУМРУДЕНАТА Босна до ХЕРЦЕГОВИНА – вълшебство изтъкано от зеленото кадифе на планините,  обшито с изумрудените конци на реките и украсено с брошката на водопада КРАВИЦА [...]

Оценка

Изхранване
 
 
 
 
 


Лукс
 
 
 
 
 


Цена
 
 
 
 
 


Обща оценка
 
 
 
 
 

5/ 5

 Dntur.com
Подробно

НОВО! ВЕЛИКДЕН 2020 МЕДЖУГОРИЕ екскурзия Босна и ХЕРЦЕГОВИНА и хълма на Дева Мария!

 

 

ПРОМОЦИЯ за записвания до 17 МАРТ – ТОП цена 390 лева!

 

 

Пътуване през ИЗУМРУДЕНАТА Босна до ХЕРЦЕГОВИНА – вълшебство изтъкано от зеленото кадифе на планинитеобшито с изумрудените конци на реките и украсено с брошката на водопада КРАВИЦА – величествен в своите размери и с несравнима красота!

 

Разходка в МОСТАР край изумрудената река Неретва, незабравимо пътуване до ТРЕБИНЕ – град на слънцето, платаните, поетите, манастирите и омайното вино на монасите, докосване до чудото на МЕДЖУГОРИЕ – хълма на пресветата Дева Мария! 

 

 

Великденска оферта от 16.04. – 20.04.20 с 4 нощувки, 4 закуски и 4 вечери.

 

 

предимства на програмата:

 

- добре осмислен и балансиран маршрут, в който няма „да пробягате километрите”, но ще можете да усетите и да се насладите на всички места, които ще  посетим!

 

- само в тази програма акцента е ХЕРЦЕГОВИНА с 2 нощувки в МЕДЖУГОРИЕ

и възможност да посетите уникалните: ТРЕБИНЕ и водопад КРАВИЦА!

 

- включени в цената посещения на: Вишеград, Сараево, Мостар, Меджугорие,

Кралево и манастир ЖИЧА!

 

 

1 ден: София – Чачак – Овчаро-кабларска клисура – Вишеград – 470 км.

Сутринта в 06:00 часа отпътуване от София, паркинга на автогара Сердика (Трафик Маркет) пред Централна ЖП гара по маршрута. В това приказно пътуване в изумрудената Босна и Херцеговина,  ще прекосим територията на Западна Сърбия – там, където се намира сръбското сърце – историческата област Рашка! Пътят ще ни преведе през Овчаро-кабларска клисура – живописен пролом, речен праг на река Западна Морава. По двата бряга на реката са разположени 10 на брой манастири, заради които мястото е известно и като „сръбската Света Гора”. Дефилето е под защита на държавата като регион с изключителни физикогеографски характеристики и природа. Сред тази природна красота ще направим зареждаща почивка и фото пауза. В късния след обяд преминаване на границата с Босна и Херцеговина и пристигане в град Вишеград. Настаняване в хотела.

Организирана пешеходна разходка във Вишеград, впечатляващ със зелени хълмове и изумрудена река Дрина, криволичеща между тях. Заради зеления цвят на реката местните я наричат още и с името „Зеленика”. Разходката ни започва от мостът, построен от Синан по инициатива на Мехмед Паша Соколович, родом от района на град Рудо. Мостът на Мехмед паша Соколович е изумителен пример за османската архитектура. Красив и почти вечен, строен през годините от 1571 до 1577 с ангария, събирана от сръбските села наоколо и дори от случайни сръбски пътници, попаднали не на място.

Прочутият мост дал и името на романа на писателя Иво Андрич от 1944 год. – Мостът на Дрина. Продължаваме разходката си покрай изумрудената река до Андричград – другото творение на Емир Костурица. Иво Андрич е любим писател на Емир Костурица и в негова чест той изгражда град от камък, който нарича – Андричград. Градът е красиво разположен на полуостров образуван при вливането на река Ржава в река Дрина и тъй като за направата на града е използван само камък е известен още и с името – Каменград. Вечеря. Нощувка.

 

2 ден: Вишеград – Сараево – Меджугорие – 280 км. 

Закуска. В 09:00 часа (босненско време) отпътуване за Меджугорие с попътно разглеждане ( времетраене 3 часа) с местен екскурзовод в столицата на Босна и Херцеговина – Сараево.

Предстои ни разходка в един уникален град, където векове наред мирно съжителстват различни религии, допринесли за прозвището му „Йерусалим на Балканите” – град, в който хармонията се е настанила трайно, съчетавайки архитектурата на изтока и запада. Сараево е осеян с тесни улици, по които достигаме до красиви джамии, от които по-известни са: Императорската джамия/ Careva džamija и Гази Хюсрев бей джамия – разположена на едноименния площад, който някога бил важна точка от Пътя на коприната. Интерес представляват като обекти и архитектура: Историческият музей, сградата на Кметството в мавритански стил, Националният театър, Академията по изкуства. Съхранени и до днес храмове на християните са: Синагогата Ашкенази, Евангелистката църква, Катедралата на светото сърце на Исус, Православната църква на Светата майка.

Свободно време, за да усетите духа на Сараево с безкрайните малки кафенета и уютни ресторанти, които лесно ще откриете в главната търговска зона на Сараево – Башчаршия.

Продължаване за Меджугорие и пристигане в града привечер. Настаняване в хотела. Свободно време.

По желание организирана разходка за поклонение пред статуята на Дева Мария до „Синият Кръст” в подножието на хълма, където на 24 юни 1981 год. Божията майка се появява пред група деца. Заради посланията, които Дева Мария отправя към хората тук я наричат още и Царица на мира. В разходката си ще се докоснем и до бронзовата статуя на „Възкръсналият Исус”, за която се твърди, че от дясното коляно на Спасителя се отделя течност, чийто химически състав е подобен на човешки сълзи. Статуята е дело на скулптора Андрей Аждач. В непосредствена близост е и енорийската катедрала посветена на „Св. Апостол Яков – защитникът на поклонниците. Завръщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

 

3 ден: Меджугорие – водопад Кравица – Требине – Меджугорие – 240 км.

Закуска. Свободно време в Меджугорие или по желание и срещу доп. заплащане: екскурзия до водопад Кравица, Требине и манастир Твърдош.

Сутринта в 09:30 часа се отправяме на пътуване изпълнено с вълшебство и красота, започвайки от чудната река Трабзат, която по своята малка дължина от 51 км. игриво на места се спотайва, скривайки се под земята, за да изскочи отново и да забълбука на повърхността. По тази причина и хората я наричат с цели 13 различни имена, от които 7 имена са официални. По течението на тази чудновата река Трабзат, десен приток на река Неретва се е сторило и друго чудо – водопада Кравица, карстовото сърце на Херцеговина. Всички онемяват и дъх стаяват пред тази кристално чиста буйна вода, падаща от 28 до 30 м. височина, за да притихне в спокойното огледало на 120 метра широко езеро заключено в пръстен от пищна растителност! Освежени и запечатали завинаги тази красота продължаваме към Требине – града на слънцето, на платаните, на чудноватата река Требишница и още..

Туристическа програма в Требине с местен екскурзовод, в която ще разгледаме: хълма Църквина с комплекса Херцеговачка Грачаница, посветен на известния местен поет и благодетел на Требине – Йован Дучич, старият град, парка на града и някои паметници в него. Културното и историческо наследство на града е впечатляващо – 88 паметника защитени от държавата!

Свободно време за обяд или чашка ароматно кафе в сянката на величествените 16 на брой 120 годишни платанови дървета. По обратния път за Меджугорие ще посетим манастира Твърдош, където ще дегустирате две емблематични вина за региона, приготвяни от монасите: Вранац и Зилавка. Завръщане в Меджугорие. Вечеря. Нощувка.  

 

 

4 ден: Меджугорие – Мостар – Кралево – 410 км.

Закуска. В 09:00 часа отпътуване за Кралево в Сърбия с попътна разходка в Мостар – главен град на Херцеговина и част от листата на Юнеско. Фото пауза край емблематичният мост на река Неретва и разходка в стария град за около два часа. Привечер пристигане в Сърбия и град Кралево – център на окръг Рашка. Настаняване в хотел в центъра на града. Вечеря. Нощувка.

 

5 ден: Кралево – манастир Жича – София – 320 км.

Закуска. В 09:00 часа отпътуване за България с попътно посещение в манастира „Жича” – сръбска царска лавра от началото на 13 век, разположен в покрайнините на град Кралево. Светата обител е изградена от първия сръбски крал – св. Стефан Неман Първовенчани, и е седалище на неговия по-малък брат, първия сръбски архиепископ и най-почитан светец в Сърбия – св. Сава.

Пристигане в София вечерта.

 

Пакетна цена на турист:

 

 

На турист в

двойна/ тройна стая

 

 

Единична стая

 

Дете 0 – 08.99 г.

на доп. легло

с 2-ма възрастни в стая

 

390 лева до 17.03.2020

 

415 лева – редовна цена

 

479 лева до 17.03.2020

 

  499 лева – редовна цена

 

 

279 лева до 17.03.2020

 

  299 лева – редовна цена

 

Пакетната цена включва:

транспорт с лицензиран за международни пътувания автобус 3*

4 нощувки със закуски и вечери  в хотели 3*, от които: 1 нощувка във Вишеград, 2 нощувки в Меджугорие и 1 нощувка в Кралево, Сърбия

разходка във Вишеград: мостът на Дрина и Андричград/ Каменград

разглеждане на Сараево с местен екскурзовод

разходка в Меджугорие и посещение на: Синият кръст и статуята на Богородица, статуята на Спасителя и църквата „Св. Апостол Яков”

посещение на манастира „Жича” до град Кралево

застраховка медицински разходи в Чужбина с лимит 4000 евро в ЗК „Левинс”

водач от агенцията по време на целия престой

 

Пакетната цена НЕ включва:

Целодневна екскурзия до водопадите „Кравица”, Требине и манастира Твърдош – 30 евро (включва: трансфер, входна такса за водопадите, местен екскурзовод в Требине и дегустация на две местни вина в избата на манастира Твърдош)

Вход за манастир „Жича” – 1 евро

Входни такси за обекти посещавани по желание

 

Доплащане:  медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Левинс” с лимит 4000 евро се доплаща от туристи, които са на възраст 69 год. и над 70 год. – 6 лева!

 

 

ВАЖНО! Екскурзията до водопад Кравица и Требине се заявява и заплаща в България!

 

Такси за прекратяване на договора за пътуване при СПЕЦИАЛНИ пътуванияВеликден:

Записаните туристи могат да прекратят договора за пътуване по всяко време при заплащане на стандартните такси за прекратяване:

1. от деня следващ деня на подписване на договора до 50 календарни дни преди датата на отпътуване – без неустойка

2. от 49 до 30 календарни дни преди датата на отпътуване – внесеният депозит

3. от 29 до 0 дни – 100 % от общата стойност на туристическият пакет

 

Пътуването е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност. Допълнителните екскурзии НЕ са подходящи за лица с намалена или ограничена подвижност.

Необходими документи: валидна лична карта или задграничен паспорт. За непълнолетни – нотариално заверена декларация от непътуващия родител/ите в 2 екземпляра оригинал и ксеро копие.

Няма визови, санитарни или други специфични изисквания за посещаваните по маршрута страни.

Начин и срок на заплащане: При записване 1-ва вноска 30 %; остатъкът – 14 дни преди отпътуване.

Пътуването се осъществява при минимум 35 плащащи.

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 7 дни преди датата на тръгване.

Агенцията си запазва правото на промени в последователността на програмата!

 

Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща  загубите в случай,  че са възпрепятствани да пътуват.

Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

 

Агенцията , притежава Удостоверение за туроператорска дейност № 6896 /21.02.2012г. и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора по чл. 97, ал.1 от Закона за туризма на 14.01.2019,  застрахователна застрахователна полица № 03700100001832  в  ”ЗД ЕВРОИНС” АД, валидна за периода: от 11.03.2019 до 10.03.2020 год.

 

 

 

Полезна информация:

 

Валута:  1 лев ~ 63.01 RSD (сръбски динара)

1 лев=1 КМ (босненска конвертируема марка)

 

България 12:00 часа – Сърбия и Босна и Херцеговина – 11:00 часа

 

 

Полезна информация за посещаваните обекти:

 

Босна и Херцеговина загадъчната земя на Западните Балкани, земя на зелени планини и изумрудени реки с пенливи водопади, някога земята на племето илири, на славяни и богомили, днес земя на мирно съжителстващи: босняци, сърби и хървати.

Босна и Херцеговина е и земя прочула се с чудеса -  чудодейното появяване на Дева Мария на хълма в Меджугорие, където тази година (2019) Папа Франциск официално разреши да се правят поклонения пред олтара на Божията Майка, посещаван годишно от повече от един милион поклонници. Чудо са и Босненските пирамиди..

Босна и Херцеговина е и земята на Иво Андрич, сърбин, израснал в католическо семейство в Босна, печели Нобеловата награда за литература през 1961 г. Негови романи са Na Drini cuprija (1945) и The Bridge on the Drina (1959); родна земя е и на прочутия Емир Кустурица, от мюсюлмански произход, създал международно признати филми в Сараево. Неговият филм “Когато татко беше далеч по работа” е финалист за наградите на Академията в Съединените щати за най-добър чуждестранен филм през 1984 г., създател е и на етно селището Дървенград и Каменград; родна земя е и за босненската рок-група Bijelo Dugme много популярна навсякъде в бивша Югославия и въобще на Балканите, изпълнявайки музика, повлияна от разнообразните традиции в Босна.

Впуснете се в едно пътуване до тази малко позната земя от Западните Балкани и ще бъдете възнаградени с дивни гледки, интригуващи забележителности и история, гостоприемство и прекрасна храна…

 

Вишеградмалък град на територията на Източна Република Сръбска, която е съставна част (ентитет) от конфедерацията Босна и Херцеговина. Малкото гранично градче е живописно пръснато по зелени варовикови хълмове, оглеждащи се в огледалата на две реки: изумрудената дълга и криволичеща река Дрина и река Ржав, вливаща се в Дрина.

Малкият източен босненски град, Вишеград, стана известен на света благодарение на писателя Иво Андрич носител на Нобелова награда (1961) за романа си „Мостът на Дрина“.

Мост на Мехмед Паша Соколович – мостът на Дрина

Към края на 16-ти век великият везир Мехмед паша Соколович, родом от близкия град Рудо, помолил всеизвестният и един от най-добрите османски архитекти Мимар Синан да проектира мост над Дрина. Така е създаден 11-дъговия мост, извисяващ се на 180 м. над реката – мостът на Дрина, който днес е част от листата на ЮНЕСКО. Самата река Дрина, оттук и Вишеград са били винаги исторически значими, бидейки някога граница в Римската империя, разделяща Османската Босна от бунтовната Сърбия, по-късно граница и за австро-унгарската Босна от Сърбия.

Разходете се покрай Дрина, достигайки до полуострова, който се образува при вливането на река Ржав в Дрина и посетете Андричград, известен също като Каменград.

Тематичният „град” е в чест на писателя Иво Андрич и е дело на кинорежисьорът Емир Кустурица, който   проектира изкуствения град така, че да включва смесица от османски, византийски и класически архитектурни стилове, създавайки атмосфера от времето на Моста на Дрина.

След откриването му през 2014 г., градчето се превърна в още една атракция за туристите посещаващи  Вишеград. Когато влезете в комплекса през каменните порти, пешеходна улица с магазини за сувенири, кафенета и ресторантчета ще Ви отведе до кметството, църквата Св. Лазар, Академията за изящни изкуства и Института на Иво Андрич.

 

Меджугориемалко градче със средиземноморски климат разположено на 200 м. надморско равнище  между планините в регион Херцеговина (оттук и името му). Преобладаващо хърватско население – католици. Градчето споделя съдбата на останалата част от Босна и Херцеговина – до 1878 год. е под турско робство, а после се оказва и част от Австро-Унгария.

През 1892 год. епископа на Мостар изгражда Католическа енориаршийска катедрала посветена на „Свети Апостол Яков”, а през  1934 год. на планината Крижевац (Кръстова гора) е  издигнато и дванадесет-метрово разпятие.

От 24 май 1942 г. до началото на юни 1945 г., в Херцеговина, комунистите убиват 66 католически монаси от францисканския орден. Някои от тях са изгорени в градината пред манастира.

Точно на това място след около 40 години изминали от тази жестокост и точно 10 години преди да избухване войната в Босна, жителите започнали да съобщават за видения в Меджугорие, за появяването на Дева Мария, която призовава за молитва, пост, покаяние и мир между хората.

Заради посланията, които Божията Майка отправя, тук я наричат още и Царица на мира.

Оттогава и досега Меджугорие е притегателен център за поклонничество и е посещаван годишно от повече от милион туристи.

Тази година (2019) Папа Франциск разреши да се извършват църковни ритуали при статуята на Девата при „синият кръст”.

Спомнете си писанието, което казва: „Мнозина са звани, малцина избрани“. Когато посетите Меджугорие вие ставате част от избраните – независимо дали го вярвате или не. Независимо дали сте религиозен и към коя религия принадлежите, вие сте избрани да се присъедините към отбора на миротворците.

 

 

Требине в най-крайното и южно ъгълче на Република Сръбска в конфедерацията Босна и Херцеговина, а в географско отношение и на територията на Херцеговина,  се намира този чудно красив град.

Основен щрих в красивата картина наречена Требине е река Требишница – вълшебна подземна река, една от най-дългите в света (89 км. протичат под земята), която преминавайки през Требине разкрива най-голямата си красота.

Град Требине е и кръстопът за три държави: Черна гора, Босна и Херцеговина и Хърватия, затова е често определян и като градът на три религии.

Името на града означава плодородно място (от славянската дума требина – изчистено място) – мястото е благословено и с цели 260 слънчеви дни, определящи Требине като най-слънчевия град на Балканите. Планина Леотаре пък е взела в прегръдката си града, за да го защити силните ветрове и ето как в Требине през цялата година царува топлият средиземноморски климат.

Културното и историческо наследство на града е впечатляващо богато. Само паметниците в града защитени от държавата са с внушителният брой – 88 паметника!

Да започнем разходката си от центъра, където е прословутото кафене (най-голямото в бивша Югославия), разположено сред сянката на 16 на брой внушителни 120 годишни дървета платани (чинари). Платани ще срещнете и на други места в града, затова Требине се е сдобил и с име – градът на платаните…

Требине е известен с православните си храмове и манастири, сред които се отличава манастира Твърдош, световно известен с монасите вино производители.

 

Мостарстолицата на Херцеговина е разположена край изумрудената река Неретва в оградена от планини долина, известна като мостарско поле, в южната част на Босна и Херцеговина. Районът на Мостар с отлично стратегическо положение и плодородна земя е бил населяван още през неолита. Първата постройка тук била строго охраняван дървен мост с дължина 28 метра и височина 20 метра. Градът е наречен не на моста, а на пазителите на моста, които в миналото били известни като „мостари”.

За тези времена мостът може да се счита за голям проект. И като вземем предвид факта, че мостът съчетава архитектурата на различните стилове, вече го определяме и като уникален. Стоял мостът  здраво на мястото си в продължение на четири века, но не можа да оцелее в босненската война. През 1993 г. бойците унищожили моста напълно. През 2005 г. старият мост е напълно възстановен. Смята се, че съвременната версия е точно копие, а за да бъде напълно реконструиран, всички негови компоненти били издигнати от дъното на реката.

Днес мостът свързва живеещите от едната страна на реката босненци, които практикуват мюсюлманската вяра с живеещите от другата страна на реката – хърватите, които са католици.

Външно те са трудни за разграничаване, тъй като се придържат към модерната линия в дрехите. Между хървати и босненци няма да откриете омраза или недоразумение, така че въздухът на Мостар е пропит с толерантност и приятелско отношение, независимо от религията.

Ако говорим за етническа принадлежност, хърватите тук са малко повече от 50%, босненците 45%, а останалото население са сърби, от които не повече от 4%.

Разходете се по калдъръмените улички, в които са скрити уникални гледки, за да стигнете до Старият Базар разположен в сърцето на града. Тук можете да си закупите сувенири, да изпиете чашка кафе или да похапнете вкусно специалитети от босненската кухня.

 

Водопад Кравица – едно от скритите съкровища на Европа, една грандиозна природна атракция, чиято популярност е все още твърде малка. Разположен е в природен парк на река Трабжат в частта, в която реката „се разтваря”, а водите й падат от 30 метра височина, създавайки естествен амфитеатър с ширина 150 метра! Някои оприличават водопада с Плитвички езера, а други го определят като малък Ниагарски водопад..

Елате, вижте и дайте вашето определение за водопада..


ВпечатленияКакво мислите?


Сподели

(задължително)