Железни врата Оршова, Крайова, манастир Хорезу, солна мина Окнеле Мари Дата: 17 – 19.09.2021г. Цена: 190 лв.

0
Dntur.com

За екскурзията

 
 
 

Железни врата Оршова, Крайова, манастир Хорезу, солна мина Окнеле Мари Дата: 17 – 19.09.2021г.    Цена: 190 лв.   Цената включва: транспорт, 2 нощувки, 2 закуски, екскурзовод, водач от фирмата. Цената не включва: медицинска застраховка /допълнително заплащане в автобуса за лица до 65 години – 6 лв; за лица над 65 години -12 лв/, входни такси [...]

Оценка

Изхранване
 
 
 
 
 


Лукс
 
 
 
 
 


Цена
 
 
 
 
 


Обща оценка
 
 
 
 
 

5/ 5

 Dntur.com
Подробно

Железни врата Оршова, Крайова, манастир Хорезу, солна мина Окнеле Мари

Дата: 17 – 19.09.2021г.    Цена: 190 лв.

 

Цената включва: транспорт, 2 нощувки, 2 закуски, екскурзовод, водач от фирмата.

Цената не включва: медицинска застраховка /допълнително заплащане в автобуса за лица до 65 години – 6 лв; за лица над 65 години -12 лв/, входни такси за туристическите обекти; храна.

За деца до 12 год.  -10% намаление от цената

Маршрут: Русе – В Румъния: Крайова – Железни врата Оршова – Дробета Турну Северин – манастир Хорезу – музей на тровантите – солна мина Окнеле Мари – Русе.

Програма:

Първи ден: Тръгване Русе 07:00ч паркинг пред ЖП гара Русе. Отпътуване за Крайова-близък и непознат или по скоро позабравен град, тясно свързан с българската история. За съжаление съвременността са останали минимални следи от нея. Крайова е най-големият град в област Олтения и шести по големина в Румъния с население около 300000 жители. Гордост за града са добре запазените исторически паметници: Интерес представлява катедралата “Св.Димитър” построена през 18 век; Най старата сграда в града църквата на манастира Козуна; впечатляващата със своите мозайки църквата на мадона Дуду строена в средата на 18 век; къщата Банией, строена през 17 век, в която днес се помещава Етнографския музей. Най впечатляващото и красиво място в Крайова е площад Михай Витязул- красотата на цветята, изящните саксии и разбира се паметникът на Витязул. Вечер пеещите фонтани събират около себе си жители и гости на града за незабравимо шоу.Пешеходна разходка в града. Посещение на  катедралата Свети Димитър.

Настаняване в хотел 2/3* в града. Свободно време за разходка и вечеря. Нощувка.

Втори ден: 07:30ч закуска. Отпътуване за Турну Северин- наследник на антична римска крепост, а днешният град е основан от унгарците през 11 век. Фотопауза пред Водния замък, символ на Дробета Турну Северин – ориентир и интересна атракция за туристи. Заедно със стълба на Траянския мост и руините на крепостта Северин, Водният замък е част от забележителностите на града. През Северозапада до Казаните и обратно през Крайова – Arena Media Резултат с изображение за оршова статуята на дечебал. Отпътуване за Оршова. Разходка с кораб по маршрут-Малкия Казан, Табула Траяна, статуята на Дечебал.Статуята на Дечебал- каменна статуя сътворена в „отговор“ на плочата построена от император Траян като символ на победата над Даките в планината /сега в сръбска територия/. Живописните стеснения и разширения на Дунав в този район са наречени „Казаните“-малки и големи, които са между две планини , румънска и сръбска.

В най-живописния пролом  по течението на р.Дунав се намира манастирът „Мраконя“. От далеч ти се струва, че манастирът е построен на вдадена в реката скала, буквално изникнал от водата.  Разходката с кораба е с продължителност 3 часа. Цена на корабчето – 20 евро.

Връщане в Крайова. Свободно време. Нощувка.

Трети ден: Закуска. Отпътуване за манастира Хорезу, най-големият манастирски комплекс във Влахия в стил Бранковяну. Основан през 1690 г, шесьовър на изкуството, известен с колекцията от френски икони, религиозна украса и богати скулптурни композиции. Включен е в световното културно наследство на ЮНЕСКО. Църквата на манастира Хорезу е изписана от известния зограф Парву. Посещение на музей на Тровантите- камъни които имат кръгла обтекаема форма. Местните жители твърдят, че тровантите са способни да се размножават. Първоночално върху  камъка се появява малък израстък, който набъбва и се откъсва от „майчинския“ камък. Новият кавък е напълно самостоятелен и расте бързо. Активният разтеж започва след дъжд и най-много трованти се срещат в румънската област Валча. Местните жители изработват сувенири от трованти, които продават на туристите. През 2006 г в района на Валча, в пясъчни кариери близо до комуната Костещи е открит музей на Тровантите. Най големите трованти достигат 10 метра. Отпътуване за солна мина Окнеле Мари. В съседна Румъния има няколко такива мини превърнати в музеи. Тази е с височина на галериите 8 метра.  До нея се достига с мини бусове, които извозват посетителите на 30 метра под земята. Дължината на галериите е 1300 м и постоянна температура 13-15 градуса.В мината има магазин за сувенири, игрища, кафене, ресторант. Заради богатия на соли въздух, солните мини са предпочитано място за хора с белодробни заболявания. И нещо впечатляващо. В солна мина Окнеле Мари се намира най-голямата подземна църква в Румъния. Отпътуване за Русе. Пристигане късно вечерта.

 

Входни такси:

Музей на изкуството в Крайова: за възрастни -8 леи, за пенсионери, ученици и студенти -5 леи.

Етнографски музей в Крайова: за възрастни -8 леи, за пенсионери, ученици и студенти -5 леи.

Разходка с кораб: – 20 евро.

Входна такса за солна мина Окнеле Мари: възрастни -20 леи, за пенсионери -16 леи, ученици и студенти -15 леи.

 

Минимален брой за осъществяване на пътуването : 40 туристи.

Срок за уведомление за недостигнат минимален брой туристи : седем дни преди датата на отпътуване.

 

Забележка: Агенцията си запазва правото за промяна в последователността на посещаваните обекти и мероприятия, както и за  промяна на цената до пет дни датата на отпътуване, в случай на драстично повишаване на горивото.Уважаеми клиенти, информацията публикувана тук е с информационна и рекламна цел и е възможно да са допуснати грешки. Съгласно чл.28, ал.2 от ЗТ достоверна и вярна се счита информацията, предоставена в офиса на „ Днтур“ ЕООД!

 

 


ВпечатленияКакво мислите?


Сподели

(задължително)