Героична история и античност. По – Екопътека и панорамни гледки в Западни Родопи 3 дни – 2 нощувки Дата: 04 – 06.06.2021 г. Цена 164 лв.

0
Dntur.com

За екскурзията

 
 
 

Героична история и античност. По -  Екопътека и панорамни гледки в Западни Родопи 3 дни – 2 нощувки Дата: 04 – 06.06.2021 г.        Цена 164 лв.   Цената включва: транспорт, две нощувки, две закуски, застраховка, водач от фирмата.   Цената не включва: входни такси за туристическите обекти; храна.   За деца до 12 год.  -10% [...]

Оценка

Изхранване
 
 
 
 
 


Лукс
 
 
 
 
 


Цена
 
 
 
 
 


Обща оценка
 
 
 
 
 

5/ 5

 Dntur.com
Подробно

Героична история и античност. По -  Екопътека и панорамни гледки в Западни Родопи

3 дни – 2 нощувки Дата: 04 – 06.06.2021 г.        Цена 164 лв.

 

Цената включва: транспорт, две нощувки, две закуски, застраховка, водач от фирмата.

 

Цената не включва: входни такси за туристическите обекти; храна.

 

За деца до 12 год.  -10% намаление от цената.

 

Маршрут: Русе – В.Търново – Габрово – Пещера – КК Цигов чарк – Равногор – Брацигово – Цигов чарк -Устина – Перущица – Червената черква – Габрово – В.Търново – Русе.

 

Програма:

Първи ден: Отпътуване 05:00ч от Русе Дом на културата /Вазата/, от В.Търново 07:00 от  паркинг до Летния театър; Габрово- 07:45 от автобусната спирка на площада пред общината /срещу Априловска гимназия/. За Севлиево-качване от Габрово. Отпътуване за град Пещера.Панорама към града. Град Пещера се намира в предпланината (461 m н.в.),  в близост до градовете Батак и Брацигово. Възникването на селището е станало през втората половина на IV век пр. Христа. Няколко са предположенията за името на град Пещера, но надделява това за пещерите в околностите. Най-ранният писмен документ за съществуването на селището под името „Пещера“ е . Посещение и разглеждане крепостта „Перистера“. Крепостните стени на цитаделата са с дължина 253м. Късноантичната и средновековна крепост „Перистера“ е официално открита за посетители на 22 май 2014 г, недвижима културна ценност с национално значение. Открити са златни монети, части от облеклото на древните войници, върхове на стрели, фибули, 80 питоса, накити, глинени и стъклени съдове. По времето на император Юстиниан I Велики (527-565) две от шестте кули са превърнати в еднокорабни църкви. Като част от анимацията в туристическата атракция посетителите имат възможност да се снимат с мъжко военно облекло характерно за епохата.

По  желание посещение на Музея на социализма. Свободно време в града.

Отпътуваме за Батак. В него през май 1876 г се състояла кървавата трагедия, разтърсила цяла Европа: след двуседмична битка с огромна турска войска от шестхилядното население на Батак оцелели само хиляда души. Селото било изгорено до основи. Останала да стърчи само каменната църква „Света Неделя“, в която около две хиляди души, предимно жени, деца и старци, пострадали мъченически за вярата си. Останките им почиват на мястото на Светая Светих в изпепелената църква, превърната по-късно в музей. Завършваме денят с поклонение в църквата „Св Неделя“ в града. Отпътуване за Курортен комплекс  Цигов чарк -впечатляващ планински и летен курорт. Намира се на югозападния бряг на язовир „Батак“, шестият по големина язовир в България.гр. Батак, Парцел с панорама Язовир Батак Продажба 625 кв.м В регулация  (УПИ) С ток Водопровод | Парц.. Вила / къща Уют, Цигов Чарк | Вили / къщи Цигов Чарк. Настаняване къщи за гости. Нощувка.

Втори ден: 08:00ч  Закуска. 09:00ч Отправяме се към едни от най-зашеметяващите гледки в Западни Родопи -Бекови скали. Те се намират над село Равногор. От Бекови скали се разкриват красотите на Орфеевата планина, гледка към ридовете на Западни Родопи, застлани с вековни гори и сред тях искрящите води на язовир Въча. Фотосесия.Част от днешния ден е посветен на природата. След снимки и наслада се насочваме  към втората панорамна площадка в района – Червената стена. По пътя ще посетим и параклис „Свети Илия“. Биосферен резерват Червената стена е обявен през 1962 г., а през 1977 г. е включен в списъка на биосферните резервати по програмата на ЮНЕСКО „Човекът и биосферата“. Паркът Червената стена се характеризира с уникални природни дадености (релеф, надморска височина, състав на основните скали, почвени и климатични условия, голямо био разнообразие), със значение на национално, европейско и световно ниво.Панорамен изглед към Биосферен парк Червената стена. Стоплени от Родопа планина се отправяме към малкото планинско градче Брацигово, което помни една паметна личност от Априлското въстание – Васил Петлешков (1845 г. – 1876 г.), български революционер, водач на Априлското въстание в града. На героизма и саможертвата на априлци е посветена следобедната разходка. „Сам съм, други няма, аз водих, аз заповядах, други не търсете“ – тези думи на Петлешков стават емблема на Брацигово, където въстанието е потушено 15 дни след избухването му. Посещение на Историческия музей. Той води началото си от 1926 г. Тук може да се види единственото оригинално черешово топче в България. Сред експонатите са оригинали пушки, ятагани и пищови, а също и знамето на въстаниците, ушито от учителката Ана Гиздова.

Част от експозициите на музея е и къщата музей Васил Петлешков. Разглеждане на етнографски  комплекс Поповата къща. През 1981 г. в Поповата къща в града е открита експозицията „Брациговска архитектурно-строителна школа.  Посетителите могат да видят и кондиката (устава) на дюлгерския е снаф. Тук е съхранен и прочутият речник на майсторите, състоящ се от около 700 думи, с които те са наричали важните за дейността си пособия и елементи, за да не издават тайнството на занаята.Отпътуване за Курортен комплекс Цигов чарк. Втора нощувка.

Трети ден: 07:30ч закуска. 8,30 отправяме се през град Кричим за село Устина. Тук за 1,30ч в двете посоки ще направим прекрасна разходка по екопътека Устина, ще се порадваме на едно малко бижу в Родопите – Устинския водопад и невероятните гледки в планината.Разходка по екопътека Устина, Устинския водопад и невероятните гледки в планината. Падът му е не повече от 15 метра, а теренът е подходящ за всеки. На 4 км. от Устина се намира град Перущица. Тук никой не забравя Кочо – „простият чизма. За да помним и преклоним глава пред загиналите – ще посетим църквата „Св. Архангели Гавраил и Михаил”, като част от Историческия музей, в която по време на Априлското въстание перущенци са се крили и 7 дни са се сражавали за живота и свободата си . На голяма мраморна плоча са написани имената на загиналите, а близо до саркофага е поставена скулптурната група „Кочо“. Въстаникът Кочо Честеменски е един от многото перущенци, сложили край на живота си заедно със семействата си, за да не попаднат в ръцете на турците.Отправяме се към последния обект от нашето тридневно приключение в Западни Родопи Червената църква. Тя се намира на 2 км. от град Перущица и е уникален паметник на раннохристиянската  архитектура в Европа. Червената църква „Света Богородица“ или Червената черква е християнски храм в руини, функционирал от IV до ХIV век. От 1927 г. е със статут на „Народна старина“, а през 1966 г. е обявен за паметник на културата от национално значение.От северната и от южната страна на сградата е имало издадени навън отделения. Църквата е била изключително богато украсена, подът бил покрит с мозайка, а стените, облицовани донякъде с мраморни плочи, били покрити със стенописи. След обяд отпътуване за Велико Търново и Русе.

 

Задължителна туристическа екипировка, туристически обувки или маратонки, раница за личния багаж!

 

Минимален брой за осъществяване на пътуването : 40 туристи.

Срок за уведомление за недостигнат минимален брой туристи : седем дни преди датата на отпътуване.

 

Забележка: Агенцията си запазва правото за промяна в последователността на посещаваните обекти и мероприятия, както и за  промяна на цената до пет дни датата на отпътуване, в случай на драстично повишаване на горивото.Уважаеми клиенти, информацията публикувана тук е с информационна и рекламна цел и е възможно да са допуснати грешки. Съгласно чл.28, ал.2 от ЗТ достоверна и вярна се счита информацията, предоставена в офиса на „ Днтур“ ЕООД!

 

 

 

 


ВпечатленияКакво мислите?


Сподели

(задължително)